Нагадаємо, у другому турі групового раунду Ліги чемпіонів київське «Динамо» зіграло у Стамбулі внічию з турецьким «Бешикташем» – 1:1. Господарі вийшли уперед на 29-й хвилині після удару Рікарду Куарежма. Кияни зрівняли рахунок на 65-й хвилині – відзначився Віктор Циганков.

Вважаю, «Динамо» могло перемогти, були ж у них моменти, – заявив «Вголосу» Олег Лужний. – Ярмоленко був зобов’язаний забити. Йому створили стовідсотковий момент й він повинен був показати у цьому епізоді увесь свій талант. На жаль, не вийшло.

Погодитеся, що у першому таймі «Динамо» грало гірше, ніж в другому? Турки після перерви збавили оберти?

Не можу сказати… Можливо, турки збавили оберти, а можливо – «Динамо» прибавило. Справді, кияни сильніше грали в другому таймі. Вони програвали і вони повинні були підсилити гру.

Як, взагалі, оціните шанси «Динамо» вийти із групи?

Усі команди в цій групі рівні. У наступних двох матчів «Динамо» може обіграти «Бенфіку» і буде уже в горі турнірної таблиці. В усіх є шанси: в португальців, турків, італійців, українців. Група рівна. «Наполі» після двох турів відірвалося, але ще рано робити висновки. Визначальною для «Динамо» буде наступна гра проти «Бенфіки». У разі перемоги, в киян будуть хороші шанси на вихід із групи. Поразка ж зробить їх аутсайдерами в цій боротьбі.

У порівняні із минулим сезоном, вам подобається теперішнє «Динамо»?

Безперечно, у минулому сезоні «Динамо» цікавіше виглядало. Не знаю чому, але це так.

Можливо, через те, що відпустили групу гравців?

Не знаю… Щоби про це говорити, потрібно перебувати в середині команди. Поверхневі висновки не хочу робити. А то у нас усі розбираються у футболі, говорять яким має бути склад команди, кого замінити. Усі говорять про футбол, але, таке враження, знаючих людей обмаль. Ось би дати коментатору, експерту чи журналісту команду на три дні, тоді би побачили, що вони вміють. Думаю, картина була би невтішна. А вони розказують кого ставити, кого не ставити. Кожен повинен займатися своєю роботою, писати про реальні речі або розпитувати про них у професіоналів, якщо сам не тямиш. Усе дуже просто. Від себе не варто нічого говорити. Від себе можна говорити про свій дім, про те, що кіт обірвав штору чи ще щось в такому плані. А слова: я думаю, мені здається… Такого не може бути.

Вас ніколи на телебачення у якості експерта не запрошували?

Сто разів. Але я ніколи туди не піду.

Чому?

Тому що там дилетанти сидять і дилетантські питання ставляють. Мені таке не потрібно.

Олег Романович, що скажете про рівень чемпіонату України?

Рівень чемпіонату України впав до рівня Молдови. Згадайте, яким був футбол 5-7 років і що тепер. Футбол є найпопулярнішим видом спорту, на матчі Ліги чемпіонів приходять десятки тисяч. А нашому керівництву країни це не цікаво. Їм головне магазини «Рошен» відкрити. Це не ганьба?

Професійний футбол завжди олігархи дотували, а не держава…

Куди ж олігархи ділися? Вони ж ще багатшими стали під час війни. Чому керівництво інших країн спонукає своїх олігархів опікуватися футболом, будувати стадіони, а у нас цього не робиться? У нас увесь спорт на колінах, не тільки футбол. Звісно, фінансування залежить від олігархів. Але на чому вони гроші заробили? Їх потрібно спонукати займатися спортом.

Яким бачите український футбол через рік-два? Буде ще гірше чи ситуація стабілізується?

Усе залежить від керівництва держави. Якщо вони буде зацікавлене у розвитку спорту, усе може налагодитися. В країні ж нічого не змінилося.

… А криза?

Та ви подивіться на їхні декларації, які дехто показує. Ось вам і криза. Якщо нічого не мінятиметься, то, навіть не знаю, куди ще ми опустимося.   

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ