Український політтехнолог Олег Медведєв на прес-конференції «Місцеві вибори як шанс для порятунку України та української демократії» у Львові 17 вересня.

- Вибори 31 жовтня мають дещо більшу вагу, ніж подібні вибори традиційно. Згідно з зобов‘язаннями уряду, взятими перед МВФ, заплановано і надалі регулярне підвищення тарифів на побутовий газ і на житлово-комунальні послуги. Встановлення тарифів на такі послуги є спільною компетенцією органів центральної влади та органів місцевого самоврядування. Тому для того, аби цей механізм працював безперебійно як годинник, щоб він чітко і постійно ухвалював і пристосовував до місцевого рівня усі ті рішення в тарифній політиці, які буде приймати Кабінет Міністрів і центральні органи влади, нині правлячій коаліції обов‘язково потрібно сформувати більшість в обласних, районних та міських радах і мати лояльних мерів.

Отже, на мою думку, ключовим економічним питанням цих виборів є формування тарифів. Це ставлення людей до тарифної політики влади в сенсі розуміння того, що коаліції потрібно забезпечити відповідні політичні умови на рівні місцевої влади для впровадження своєї тарифної сітки і всього того, що вони задумали в плані підвищення тарифів.

Незважаючи на те, що вибори місцеві, кампанія має велике загальнополітичне значення, адже для виборців це буде перша можливість покарати владу за невиконання своїх передвиборчих обіцянок.

Інформація, яку я маю сьогодні, свідчить про те, що ще з початку літа відбувається стрімке падіння рейтингу ПР і Януковича зокрема. «Медовий місяць» стосунків нової влади і народу завершився досить швидко, падіння рейтингу за останні три-чотири місяці десь двократне.

Якщо виборці не дадуть адекватної оцінки, не виразять своє чітке і негативне ставлення до влади, то треба розуміти, що в такому випадку результати виборів можуть розглядатися, як свого роду референдум на підтримку дій нової влади. Чим кращий буде результат ПР на місцевих виборах, тим більше підстав у Януковича буде це трактувати в загальнонаціональному масштабі, як карт-бланш на продовження його соціально-економічної та гуманітарної політики. Вони це трактуватимуть як те, що люди таку політику підтримують. Здоровий глузд свідчить про те, що всі, хто незацікавлений в продовженні такої політики, повинні прийти на вибори і висловити до цього своє ставлення. Можна сказати, що це буде перший серйозний бій, який після президентських виборів можуть дати Януковичу, як опозиційні політичні сили, так і все українське суспільство.

Проте, варто зазначити, що проблема цих виборів полягає не лише в тому, як проголосують люди, а й в тому, як буде підраховано голоси. І те, що відбулося з прийняттям закону про вибори, те, що зараз відбувається з формуванням комісії, свідчить про те, що стратегія ПР у виборчій кампанії полягає не тільки в тому як люди проголосують, але і як виборчі комісії зроблять підрахунок голосів.

Насправді для тих виборців, які хочуть пред‘явити певні рахунки існуючій владі, це означає, що треба пред‘являти ці рахунки з великим запасом. Адже значна частина рахунків, відданих проти влади, буде просто вкрадена.

Це будуть не такі вибори, як були президентські у 2010 році, чи як парламентські у 2006-07 рр, навіть не як останні парламентські вибори часів Кучми 2002 року. В принципі, ці вибори можна порівнювати з сумновідомим референдумом Кучми 1999 року.

Ключовим елементом фальсифікацій на будь-яких виборах є виборча комісія. Фальсифікувати вибори без виборчої комісії неможливо. Якщо комісія побудована так, що вона робить перешкоди на шляху фальсифікацій, то їх не буде. Зараз же виборчі комісії сформовані так, щоб створити тепличні, сприятливі умови для фальсифікації волевиявлення людей.

Коли будуть підводити політичні підрахунки виборів, то аналітичні центри рахуватимуть кількість голосів за ту чи іншу партію по всій Україні. І для того, щоб істотно погіршити показники «Батьківщини», їм треба «вибити» сотні тисяч, мільйони голосів виборців, які проголосують за партію у Львівській та Київській областях.

Результати виборів 31 жовтня будуть спотворені за рахунок фальсифікацій приблизно на 15%.

Сьогодні законодавство дозволяє затвердити результати голосування силами трьох керівників виборчої комісії. Тому, на моє переконання, запускається тотальна машина фальсифікацій і захищати волевиявлення громадян буде надзвичайно важко. Тому, чим активніше голосуватимуть громадяни проти влади, тим більше буде шансів хоч якось віддалено наблизити результати цих виборів до реального волевиявлення людей.

ІА "Вголос": НОВИНИ