Директор Інститут трансформації суспільства Олег Соскін про те як протистояти корупційним схемам в українській виборчій системі:

- Я думаю, що люди будуть протистояти на виборах корупційним схемам, причому свідомо будуть протистояти. Люди стали значно мудрішими. І це не є характерним тільки для Львівської області, це характерно для всієї України. Громадяни починають розуміти, що вже немає чого чекати доброго царя, що кому не повір і на кого не зроби ставку, він всеодно як тільки ти його піднімеш на Олімп, для нього вбивають дракона, а він сам стає драконом… Так було з Ющенком, так було з Тимошенко, так було з попередниками. Згадаємо і Кравчука, і Кучму. Я пам‘ятаю, у 1998 році він (Кучма) клявся-божився, що буде Україні служити, коли йшов другий раз на президентство. Тоді я повірив цьому. Тоді я для себе зробив висновок, що цим людям вірити не можна. Вони є плоть від плоті старої системи. Немає значення скільки їм років. Гомосовєтікус є такою істотою, яка відроджується постійно, тільки владу їй дай.

Тому єдиний, на мій погляд, рецепт як протистояти корупційним схемам – це тільки громада повинна на своєму рівні почати виступати про цих корупційних схем. Вона повинна припинити продаватись за якусь пайку, гроші чи продукти.

Я думаю, що місцеві вибори повинні врешті-решт відбутися після рішення Конституційного суду. Це буде все-таки мабуть листопада. Не хотілося б, щоб вибори були на 31 жовтня, на Хелоуіна, на осінньо-зимовий шабаш всіх відьом і сатани. Ніколи 31 жовтня нам нічого доброго не давало, коли був перший тур виборів президента. Це вже перевірено досвідом багаторічним. Я думаю, що вибори найкраще було б провести не пізніше 14 чи 21 листопада цього року.

Зрозуміло, що ці вибори будуть – схема 50 на 50. 50% - будуть мажоритарників, вони можуть і самі висуватися і партії їх можуть висувати. Друга частина депутатів – це партійна система. Якою вона буде? Чи це все-таки буде список, який дозволить виборцям самим обирати, чи це знову буде корупційна модель, коли представники кланової олігархії знову будуть виставляти певних людей у списку, які їх влаштовують або які гроші здали? От якщо люди знову будуть голосувати за закритий сформований список керівниками кланово-олігархічної структури, то це і буде корупція. Тому що саме такий список апріорі породжує корупцію апріорі породжує владу кланової олігархії.

Що стосується мажоритарників, то абсолютно не припустимо, щоб була грошова застава. Не можна цього допускати. Ніде немає в країнах європейської демократії на місцевому рівні грошової застави. Чому з‘явилась сама пропозиція про грошову заставу? От вийшов «Кореспондент» - називається «Золота сотня» мільярдерів. Так от, якщо ми подивимося, то за цей рік вони всі майже вдвічі стали багатші, у тому числі Ахметов – 17 млрд. Тобто ми всі стали бідніші, а вони всі стали багатші…

От для них і вигідна грошова застава, тому що грошова застава дозволяє провести своїх маленьких бандитів, якими вони керують і відрізати людей демократичних поглядів, особливо професійну незалежну молодь.

Третя схема корупції – це призначення членів виборчих комісій. Клани, які захопили Верховну Раду, фактично узурпувавши владу у ВРУ, будуть голосувати за те, щоб була схема, яка дозволить кланам залишитись. Вони будуть пропонувати, щоб ЦВК призначало окружні комісії, а ОВК призначала нижчі рівні комісій. Якщо такий варіант буде, то це буде надзвичайно потужний механізм корупційної схеми, який дозволяє провести у виборчі комісії тих осіб, які апріорі вже будуть корупціонерами і хабарниками.

Крім цього, вони так і не зробили загальнонаціонального реєстру виборців, тому буде дуже легко маніпулювати.

Але сьогодні олігархічна влада не зацікавлена у місцевих виборах. Вони розуміють, що депутатами можуть стати дуже багато незалежних людей. Але на них йде дуже потужний тиск з Євросоюзу, з Парламентської асамблеї Ради Європи. Там добре розуміють, хто прийшов до влади в Україні

Вони реалізують проект, який народжений в хворих головах кегебістського підпілля в Росії – об‘єднання Росії, Білорусії і Росії. Західна Україна не повинна мати ілюзій, проект є і залишилось 10 років, щоб остаточно здійснити цю інтеграцію.

Ми повинні чітко протистояти цим всім схемам, ми повинні чітко розуміти, що наступає для нас з вами останній бій.

ІА "Вголос": НОВИНИ