За інформацією «Вголосу» росіяни готові заплатити 16 мільйонів доларів за право провести цей поєдинок. Для порівняння, Саудівська Аравія, де раніше планувався цей бій, готова викласти 11 мільйонів. Для організаторів турніру фінансова складова є суттєвим аргументом для того, аби погодитись на пропозицію росіян. І невдовзі, судячи із нашої інформації, буде оголошено про рішення перенести цей поєдинок в Росію. Ймовірно, бій відбудеться 21 липня. 

Олександр Усик раніше заявляв, що не хоче битися в Росії, але у нього не має вибору. Адже місце проведення цього бою визначають організатори – і боксер не має важелів впливу на них. Звісно, Усик може відмовитися боксувати у фіналі. Але є сумніви стосовно цього, адже за участь у завершальному поєдинку Всесвітньої суперсерії боксу Олександр отримає 2 мільйони доларів і ще стільки ж у разі перемоги. Це рекордний гонорар Усика, раніше (без врахування боїв у WBSS) він отримував у десятки разів менше. Зрештою, навряд чи Усик зможе заробити стільки у найближчому майбутньому.           

Із фінансуванням цього заходу в Росії проблем немає. У цій країні є своя неповторна специфіка функціонування спортивних Федерацій. Так, Федерацію боксу Росії очолює Умар Кремльов (на фото). Що цікаво, раніше він був мусульманином, у зрілому віці став християнином і обрав собі нове ім'я та прізвище. Людина у спорті нова, раніше він працював у зовсім іншій сфері. Новий фах, подейкують, Кремльов почав опановувати із азів – вивчення правил проведення боксерських поєдинків.

Умару дуже швидко вдалося неймовірне – об'єднати Федерації любительського і професійного боксу. Звісно, об'єднаними організаціями керує сам Умар Кремльов. Секрет його успіху простий – він є довіреною особою оточення президента Росії Владіміра Путіна, раніше він займав керівну посаду в службі його охорони. Саме за дорученням Путіна Кремльов почав процес з перенесення фінального бою WBSS в Росію. Гроші на це керівник Федерації боксу попросив у російських бізнесменів. Зважаючи на стосунки Умара із Кремлем, ніхто йому не відмовляє.

Схожа ситуація була у 2013 році, коли Володимир Кличко боксував у Москві із росіянином Олександром Повєткіном. Тоді інший ставленик Кремля, промоутер Андрій Рябінський за цей бій виклав 21 мільйон доларів. Таким щедрим фінансуванням був подивований увесь світ. Кличко тоді впевнено побив Повєткіна, за що отримав свій рекордний гонорар у кар'єрі.               

Нагадаємо, бій Усик - Гассієв спочатку повинен був відбутися 11 травня в аравійській Джидді. Але через травму українського чемпіона поєдинок був відкладений.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ