Керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович на круглому столі «Конституційний коридор можливостей політичної реформи», який відбувся 6 липня в ЛНУ ім. І. Франка:

- Я переконаний що після помаранчевої революції подібні проекти зміни законодавства розглядалися в бік власне посилення повноважень президента. На той момент влада мала дві частини, була Тимошенко, був Ющенко, і вони напевно не домовились, на яких засадах вони будуть ділити оці повноваження.

Зараз однозначно Партія регіонів в режимі залякування депутатів розглядає закон про референдум, чи влада намагається провести такий референдум, незалежно від цього у влади не буде ніяких проблем з громадською думкою з приводу посилення повноважень президента. Однозначно, Конституцію треба міняти в парламенті. І парламент навіть шляхом «тушок» чи навіть шляхом рішення Конституційного суду, чи ще якимись шляхами може не зовсім законними, але необхідними, зміни наприклад були б внесені. І що би не говорила опозиція, що би не говорило міжнародне товариство, щоби не говорили всі люди, громадська думка це підтримає. Підтримає як ефективні, результативні кроки нової влади.

Наведу кілька цифр, які ми вже оприлюднювали. На даний момент рейтинг президента Януковича - за нього повторно проголосувало б 38 % мешканців України. За Партію регіонів - трошки менше 34% населення України. А от позитивно оцінюють діяльність президента вже 54 %. А очікують покращення ще більше. Відповідно на фоні таких оцінок референдум однозначно буде за посилення теперішніх можливостей Януковича. І можливо люди, які прийдуть на цей референдум проголосувати за зміни до Конституції, чи за відміну тих змін які були у 2004р., можливо, зовсім не будуть думати за те, що написано в бюлетені: «Такі положення інші положення. Такі пропозиції - інші пропозиції» Вони скоріш за все будуть думати про тезу, яка однозначно буде розвиватись політтехнологами про те, що президенту Януковичу для продовження цих кроків і для продовження ефективної роботи в державі і на благо громадян потрібні більші повноваження.

І, звичайно, ми не дійдемо там до 95 чи 99 % підтримки. Але однозначно народ України підтримає такі зміни, якщо не буде референдуму і справді всі ці зміни будуть прийматися в стінах парламенту. Можливо, там в режимі якоїсь консультації, дорадчості. І буде проведено мінімум опитувань, максимум десяток опитувань, які будуть підтверджувати, і я, як соціолог, підтверджу перший їхню достовірність про те, що народ підтримує ці зміни. І далі таке питання вже технологічне - яким чином «чи тушок», чи опозиції, чи інші політичні зміни заарканити, чи то так загітувати до голосування за ці зміни.

І я переконаний що медійна, інформаційна кампанія буде дуже потужна для цього процесу. Ну а ми розуміємо, що якщо навіть мова йде про дострокові парламентські вибори, про що вже говорилося, навіть проведення їх в наступному році дозволить Партії регіонів однозначно збільшити свою присутність у стінах парламенту. Інша справа, що зайдуть нові і можливо буде трошечки розпорошено, можливо якось по-іншому, тяжче буде домовлятися. Не буде там монолітного БЮТу, а буде трошки більше інших сил. І можливо для того щоб забезпечити себе від цих розмов, то з одними, то з двома, то з десятком партнерів, можливо, для цього Партія регіонів хоче це все змінити.

Це не є нове. Ці всі пропозиції, я переконаний, були і в Президента Віктора Ющенко в 2005, просто на той момент він або забоявся, або не було домовленостей з партнерами для цього проведення. Нинішня влада має всі шанси провести ці зміни і відповідно залишитись при владі на довго.

ІА "Вголос": НОВИНИ