Як писав видатний письменник сучасності Нардеп Яворівський, «Що ж ми за народ такий?». Ну таки справді – що ж ми за народ?! Взяти хоча б Олійника, губернатора Львівщини. Ще вчора стрімголов пірнав в ополонку і проклинав «донецьких бандюків», а сьогодні, позичивши в Сірка очі, заявляє, що візит Януковича на Львівщину «дасть новий імпульс для розвитку області».

Де в людини гордість? Де якесь елементарне почуття власної гідності? Хто його примушує так принижуватися? Йому що – куска хліба не вистачає? Чому ж він плює в очі тим людям, які ще два роки тому, повіривши йому, вийшли на Майдан?

Ще не так давно Олійник розповідав про тіньові схеми донецьких під час відшкодування податку на додану вартість. На сайті Львівської облдержадміністрації можемо прочитати: «Сьогодні склалася складна ситуація з відшкодуванням ПДВ. Мені здавалося, що питання відшкодування ПДВ за відкати за хабарі або заборгованість по ПДВ відійшли назавжди у минуле. Це був один з ключових моментів під час перемоги демокрітії під час Помаранчевої революції коли бізнес сказав далі так жити не можна.

Півтара роки було все нормально, але в серпні-вересні ми відчули колосальні відставання та індивідуальний підхід по відшкодуванні ПДВ...

Сьогодні Львівська область має в десять разів менше відшкодування ПДВ, ніж, наприклад Донецька область. Донецька область має відшкодування ПДВ 350% від заборгованості, а Львівська область має не більше 40%. Але Львівська область має виконання бюджету на 120%, а Донецька область має виконання бюджету по надходженнях на 52%
».

Дані заяви Олійника цілком збігалися з позицією Президента, який 15 вересня 2006 року доручив Генеральній прокуратурі впродовж перевірити ситуаціюіз відшкодуванням ПДВ експортерам, позаяк, згідно з інформацією Віктора Ющенка, загальний план з компенсації ПДВ було виконано на 76%, тоді як у Криму та Луганській області він був перевиконаний на 30%, а у Донецькій області 121%.

Віктор Янукович тоді заявив, що згоден із президентом у тому, що у галузі відшкодування ПДВ «треба навести порядок», але не згоден із тим, що відшкодування ПДВ має якісь регіональні особливості.

Проте вже сьогодні, 30 січня 2007 року, на нараді із Прем’єр-міністром Віктором Януковичем голова ЛОДА Петро Олійник заявляє щось цілковито протилежне: «У 2005 році сума відшкодування ПДВ становила 1,5 млрд грн. У 2006 році ця сума зменшилась на 1,1 млрд грн, тобто у 2006 році було відшкодовано лише 0,4 млрд грн. Це сталось завдяки детінізації політики та економіки в області. А тепер ці тіньові політики оголосили мені інформаційну війну через те, що їм довелось втратити понад 1 млрд грн».

Себто Олійник разом з Януковичем не відшкодовують ПДВ «тіньовим політикам» з Львівщини.

Нещодавно один із цих, на думку Олійника, «тіньових політиків» побував на «Вголосі».

Директор ВАТ «Тротолла» Ярослав Рущишин (до речі, однопартієць обласного начальника НСНУ Петра Олійника) розповів, що заборгованість його фірмі з ПДВ збільшилась удвічі і становить 1,5 млн. грн. «Платити заробітну плату працівникам немає чим. На зарплату витрачаю кредитні кошти. Поки що заборгованість працівникам нам вдалося погасити, але як буде надалі — невідомо». Це слова Ярослава Рущишина. Під ними могли би підписатися також сотні і сотні бізнесменів, які стояли з Олійником пліч-о-пліч на Майдані. Тоді вони вважали Олійника своїм соратником. Сьогодні Олійник називає їх «тіньовими політиками, які оголосили йому інформаційну війну». І все для того, щоб сподобатися Януковичу.


ІА "Вголос": НОВИНИ