Битва за крісло губернатора Львівщини досягла кульмінації. У списку претендентів залишаються дві дуже сильні фігури — керівник обласного виборчого штабу «Нашої України» Петро Олійник, якому всі завдяки прямому доступу до Ющенка пророкують посаду губернатора, і Василь Куйбіда - двічі мер Львова, який не має негативного шлейфу за собою і, навпаки, має добрий управлінський досвід.

Пане Петре, Вас вважають кандидатом номер один на посаду губернатора. Тільки не кажіть, що ви про це вперше чуєте.

Знаю і чув про це багато разів. Не буду приховувати, Ющенко мені доручив займатися кадровими питаннями у Львівському регіоні. Але чи призначить мене Ющенко губернатором — не знаю.

Але кажуть, що вже існує список перших заступників голови ЛОДА, який нібито ви складали.

Якщо бути чесним, список існує, але я його нікому не показував. Навіть Ющенкові. І покажу лише після консультацій з усіма партіями. А зараз про кандидатури не питайте — не скажу...

Можете сказати, чи будуть там люди від СДПУ(о) чи «Регіонів»?

Партійність буде на третьому місці. В першу чергу — чесність і порядність людей. Якщо людина не порушувала закон під час виборів, то, думаю, рядовий есдек чи з Партії регіонів може посісти посаду.

У вас є конфлікт із Сендаком?

Є. Це не стратегічні розбіжності, а різні погляди на деякі питання.

Львівщина вимагала зняти податківця Хом'яка. Він перейшов до Києва. Виходить, його підвищили?

Я впевнений, що президент проведе кадрові ротації у Податковій, і пан Хом'як там не втримається. Взагалі Податкову очікує кадрова революція.

Ходять чутки, що Львівську ДПА очолить Василь Рябошапко...

Я не хочу називати прізвища. Міністр фінансів буде визначати цю кандидатуру, а президент — погоджувати.

Ви будете співпрацювати з перебіжчиками?

Я буду співпрацювати з усіма, хто не порушував закони. Хтось помилявся, дехто боявся. 1 тільки під час народної революції окремі політики нарешті знайшли в собі сили зробити правильний крок.

Ваші перші кроки як губернатора Львівщини?

Перший крок — присяга. Наступний — кадрова реформа. Потім розробка та втілення в життя програм у регіоні. Зокрема, покращення інвестиційної привабливості Львівщини. А там життя покаже.

Губернатор Олійник залишить державні мас-медіа в регіоні?

Для мене цілком очевидно, що державних ЗМІ не повинно бути. Хай існує одне громадське радіо і телебачення. А решта мас-медіа повинні конкурувати між собою. Величезні державні дотації часто зникають невідомо куди, до того ж конкурентоспроможність таких ЗМІ мізерна. Мас-медіа повинні бути демократичними. Скажімо, в конфлікті між "5 каналом" та Бродським я на боці каналу. Немає значення, хто там виступає — представник команди Ющенка чи старої влади. Якщо він себе поводить некоректно, то йому слід вказати на його місце. Це й е формою демократії.

ІА "Вголос": НОВИНИ