Російський політолог Павло Мезерін на прес-конференції у Львові 13 квітня:

- Росія, як імперія, існує з часів Московського царства, заснованого Іваном-ІІІ, який, по суті, всього лише обновив вектор Золотої Орди, яка до того існувала 300 років. Я варюся всередині котла і менш-більш уявляю собі психологію людей, які сьогодні відновлюють Радянський Союз. Перш за все потрібно поставити питання чому Росія відроджує СРСР.

Цікаво знати, чому Росія відроджує СРСР не у зовнішньополітичному, а у внутрішньополітичному аспекті.

Всередині Росії відбувається відновлення Радянського Союзу до дрібниць: побудова партійної системи, яка сьогодні є карикатурою на радянську партійну систему – історія відбувається другий раз у вигляді фарсу. У тому ж ключі можна сказати про деякі святкування, наприклад, Дня перемоги: виходять ветерани війни, яким вже за 80. Вони не можуть брати участь у парадах, їх заміняють якимись ряженими хлоп’ятами, які вдягають пілотки, металеві каски, варять кашу в котелках, наливають фронтові 100 грам тощо. Все це також виглядає карикатурно і не викликає ніяких почуттів, принаймні у тої частини населення, яка вміє думати.

Все це відродження відбувається у карикатурному вигляді тільки тому, що іншої альтернативи відновлення Великої Росії діюча влада не придумала, та й не хоче особливо придумувати, тому що не це її хвилює. Сьогоднішню кремлівську еліту у першу чергу хвилює власний комфорт, вони не можуть мислити категоріями держави.

Що цьому можна протиставити? Росія цьому нічого не може протиставити. Я не знаю, що буде з Україною у найближчому майбутньому, але я точно знаю, що у найближчому майбутньому буде з Росією. Хтось із китайських мудреців сказав: якщо довго сидіти на березі Янцзи, то течія пронесе повз тебе труп твого ворога.

Сьогоднішня еліта, яка абсолютно не дивиться в історію, в майбутнє Росії, яка намагається замінити бутафорськими святами і карикатурним відновленням СРСР Російську імперію, приречена на нову редакцію. Закінчиться нафтове процвітання, що сьогодні є єдиною основою економіки цієї псевдо імперії, закінчиться і її існування.

Тому Україні не варто особливо перейматися цією темою. Вам потрібно цілеспрямовано, крок за кроком відновлювати свою європейську ідентичність, європейський вектор розвитку і чекати, коли Янцзи пронесе повз вас уламки імперії. Я переконаний, що нас цих уламках виникне цілком демократична східноєвропейська держава.

Єдина найбільша небезпека для України полягає в агонії Росії і чим ближче до кінця, тим ця агонія буде страшніша. Це як смертельно хворий мамонт, який може стільки всього навколо себе потрощити, поки не помре. Тому тут можна очікувати все, що завгодно. Об’єкт номер один, звичайно, Україна, і навіть не схід, а Крим. А панацея для України тільки одна – система колективної європейської безпеки. Нічого більше, ніякий нейтралітет не врятує, якщо почнеться справжня агонія, якщо почне полихати на всі сторони.

Я не сумніваюся в тому, що ще за нашого життя вся територія Росії стане членом або членами НАТО, тому що це єдиний порятунок перед реальною загрозою зі Сходу, зі сторони китайської, індійської цивілізацій. Щодо демократичної Росії, то ця держава не може існувати демократично в принципі. Скільки разів на цій території відбувалися політичні перетворення, стільки разів вона розпадалася на менші псевдодержави, протодержави, але вони завжди збиралися назад залізною рукою. На уламках Росії виникне ряд європейських демократичних держав, які також увійдуть у систему європейської колективної безпеки.

Також потрібно додати, що, якщо говорити про розвинуті європейські держави, то на яких виборах там найбільш висока явка? На муніципальних. Там явка зашкалює, вона близька до 100%, Туркмен-баши позаздрить. До виборів у верховні органи влади люди ставляться прохолодно. Тому що зовнішня політика – це обличчя країни закордоном.

Коли ті, кого можна назвати елітою української нації, поставлять собі на меті донести до кожного громадянина України те, що можна буде відчути вже наступного дня, підійдуть до цього цілісно, то перш за все це стосуватиметься місцевої влади. Коли ви зможете піти і проголосувати за свого сусіда, якого ви знаєте, умовно, 40-50 років, з цього все і почнеться.

ІА "Вголос": НОВИНИ