Сьогодні голова ЛОО ПППУ Володимир Макара повідомив журналістів про те, що на Львівщині створено передвиборчі структури кандидата в президенти, лідера ПППУ Анатолія Кінаха. Таким чином маємо уже як мінімум п’ять виборчих штабів, які будуть боротися за симпатії мешканців Львівської області. Це штаби кандидатів Ющенка, Мороза, Симоненка, Януковича, а відтепер – ще й Кінаха. Таким є результат майже місячного перебігу президентської кампанії на Львівщині.

Спробуємо підвести деякі підсумки цієї кампанії.

Створення штабів

„Найстаршим” штабом, якщо можна так сказати, є штаб „Нашої України”, який вже більше року діє в умовах фактично передвиборчої президентської кампанії. Щоправда до липня він функціонував під назвою „Обласне представництво „НУ”. З моменту офіційного початку виборів до нього долучились організаційні структури Блоку Юлії Тимошенко з яким „Наша Україна” утворила коаліцію „Сила народу”. Номінально штаб Віктора Ющенка на Львівщині очолює Борис Тарасюк, який курує область від коаліції „Сила народу”. В області його першим заступником є Петро Олійник (керівник обласного представництва „Нашої України”), який і є наразі фактичним керівником „ющінківців” на Львівщині.

Утворили свої штаби також Олександр Мороз та Петро Симоненко. Їхні штаби розгорнуті на базі партійних осередків Комуністичної та Соціалістичної партій. Штаб Петра Симоненка очолює перший секретар Львівського обкому КПУ Олександр Калинюк. На чолі штабу Олександра Мороза також стоїть перший секретар, правда цього разу Львівського обкому СПУ Євген Таліпов.

Штаб Віктора Януковича створений тільки з початком передвиборчої кампанії і лише починає налагоджувати активну роботу та створювати свої структури в області. Номінально є один штаб на чолі з Володимиром Снітинським, якому допомагають Орест Красівський та Орест Парубчак. Але фактично ми можемо говорити про наявність двох штабів на чолі з Красівським та Парубчаком відповідно. Попри те, що штабів багато, ефективності від їх діяльності є малувато і складається враження, що вони призначені тільки позначати присутність, а не добиватися якогось вагомого результату у Львівській області. Поки що не задіяний на повну силу ресурс обласної державної адміністрації та практично бездіяльними залишаються обласні структури СДПУ(О).

„Наймолодшим” створеним штабом на сьогодні є штаб Анатолія Кінаха, який лише сьогодні презентували і говорити відповідно про його активну роботу поки що рано. Очолює штаб кандидата Кінаха голова ЛОО ПППУ Володимир Макара.

Створення громадських приймалень

Окрім штабів, команди кандидатів відкривають також громадські приймальні. Ющенко на Львівщині має у своєму розпорядженні громадські приймальні як блоку „Наша Україна”, так і Блоку Юлії Тимошенко. Громадські приймальні кандидатів в президенти Симоненка та Мороза діють на базі штабів. Відкрили свої приймальні також Янукович та Кінах, хоча в останнього вона відкрита лише формально, а до реальної роботи ще не приступила.

Тут зауважимо, що оскільки діяльність громадської приймальні потребує чималих фінансових затрат, існує небезпека, що кандидат може перевищити власний передвиборчий фонд і підставитися під загрозу зняття з реєстрації. Тому, на відміну від В.Ющенка та В.Януковича, комуністи та соціалісти пішли іншим шляхом і відкрили громадські приймальні прямо в штабах, економлячи тим самим фінансові ресурси і не підставляючись під удар ЦВК.

Довірені особи

На сьогоднішній день ЦВК зареєструвала довірених осіб усіх вищезазначених кандидатів у президенти, окрім Анатолія Кінаха та Віктора Ющенка. Проте «Вголосу» відомо, що список довірених осіб останнього вже сформований і в ньому немає жодного народного депутата.

Збір підписів

Усі штаби, окрім штабу А. Кінаха, вже ведуть реальну підписну кампанію. В кожного свої плани та можливості. Технологічно найпростіше це робити Ющенку, який має на Львівщині чималий ресурс (до збору підписів залучено 15 тисяч активістів) — розгалужену сітку партій, які входять до коаліції „Сила народу”, плюс чималу підтримку серед мешканців області. Тому зібрати заплановані 300 тисяч підписів на Львівщині для команди Ющенка буде неважко.

Досить нескладно буде зібрати підписи і команді Януковича (його представники заявили, що вже зібрано 62 тисячі підписів на Львівщині). Команда Януковича має доступ до адміністративного ресурсу і використовує його. Принаймні такий висновок можна зробити з численних заяв „Нашої України” та публікацій в пресі.

Плани комуністів та соціалістів на Львівщині є дещо скромнішими. Комуністи планують зібрати 25 тисяч підписів, а соціалісти 65 тис. Проте вони чітко визначили терміни завершення підписної кампанії, яке триватиме не більше місяця.

Про плани команди Кінаха поки що нічого невідомо.

Зовнішня реклама

Наявності зовнішньої реклами поки що непомітно. Листівки розклеює лише штаб Мороза.

Ми не наполягаємо на тому, що це вичерпна інформація і тому, якщо хтось знає більше просимо нас доповнити або поправити.

ІА "Вголос": НОВИНИ