Партія регіонів уже задекларувала основні ідейні принципи, з якими йде на вибори. Перше - те, що у місцеву владу повинні прийти господарники, а не політики. Прокоментуйте, будь-ласка, адже це частково каже про те, що у владу прийдуть бізнесмени...

Господарники, це поняття ширше, ніж бізнесмени. Хотів би в черговий раз наголосити, що вибори до місцевих органів влади не є політичними виборами. Люди мають це розуміти. На жаль, багато політичних партій будуть використовувати вибори до місцевої влади як трамплін, як плацдарм, як обкатку на майбутніх парламентських виборах. Їм зовсім не важливо, яка ситуація є в регіоні, головне для них – якомога більше надурити народ, щоб збільшити собі політичний рейтинг на майбутніх виборах. З нашого боку було б великою помилкою, якби ми ці вибори перетворили знову на політичне шоу.

Я думаю, що люди вже настільки «наїлися» цієї політики, що в черговий раз обдурити себе не дадуть. Вибори до органів місцевого самоврядування – це зовсім інший формат. Можна сказати, що вся політика, яка була присутня в цьому виборчому процесі полягає в тому, щоб навести лад в області, районі чи селі. Сформувати в кінці кінців такі ради чи обрати таких голів, які вміють шанувати людей, які не будуть байдужими до людських проблем.

Тобто тут, або присутній в людей моральний стержень, або його немає взагалі. Тут важливим є те, щоб люди не помилились, а обирали тих людей, які йдуть до влади не заробляти гроші, а змінити ситуацію у владі.

Чому успішні люди йдуть до влади? Бо вони також принижені. Те чиновництво, яке розрослось до абсолютно нерозумних меж, склалось так, що політичні партії приводили до влади тих, хто хизувався, що він дуже чесний, бо нічого не має. Але всі вони йдуть з влади заможними людьми. Влада стала засобом легкого хліба. Саме цю проблему треба зламати, оце людям треба якось вкласти в голову.

Якщо ж людина є успішною, але його принижують, ставлять палки в колеса, не шанують, то мотивація його приходу до влади, очевидно, не заробити грошей, а зламати ту страшну ситуацію, коли чиновництво, не виробляючи жодного продукту, розкошує, «жирує» і принижує тих, кого представляє.

Тому, основне завдання, яке ми ставимо перед собою – це виставити на суд людей тих, хто є носієм іншої ідеології влади. Друге, не треба принижувати людей подачками, обіцяти їм «манни небесної». Це є також страшна річ, яка руйнує душу людей. Воно залишилось відлунням старої комуністичної системи. Більше не буде такого, що держава думатиме замість людей.

Ми мусимо створити умови для людей, аби вони мали можливість заробляти, почували себе гідними і незалежними громадянами, і жити так, як вони хочуть. Але ми не дали їм ще такого права, або йти працювати, для цього потрібно постійно вчитись, йти від нижчого щабля до вищого. Людина, котра хоче добре жити, матиме мотивацію для цього і житиме відповідно. А ті ж, хто не хоче добре жити, питиме горілку та займатиметься злодійством. Для них має застосовуватись закон і якісь невеличкі міри соціального захисту. Сьогодні іншого ніхто і не придумає.

Як відбувається відбір і формування списків Партії регіонів? Наразі відомо лише, що Богдан Щур відверто сказав, що він буде у списках ПР на виборах.

Щура вже не буде у списку, бо прийняте рішення, що правоохоронні органи мають бути поза політикою. Хоча Богдан Володимирович є високошановною людиною на Перемишлянщині і абсолютно немає сумніву, що він би став депутатом обласної ради, якби балотувався.

Життя настільки багатобарвне, що ми в якісь трафаретні схеми його не впишемо. Я  не можу  запевнити, що ми  наголос зробимо суто на людях, а не на списках. Але ми будемо намагатися  підібрати у всіх мажоритарних округах людей, які отримають довіру чи підтримку виборців. Це виснажлива і клопітка праця.

Є багато таких, які хочуть йти від нас, але ми не хочемо, щоб ці люди нас представляли. Це мають бути люди, які мають не тільки гонор і бажання, але й підстави сказати, що він гідний представляти наші інтереси в будь-яких радах.

Ходять розмови, що нібито голови РДА підуть на мажоритарку від Регіонів. Чи відповідає вона дійсності? Як тоді Ви як голова обласної організації ставитесь до таких адміністративних рознарядок?

Немає жодних адміністративних рознарядок. Сьогодні 10 районних адміністрацій з 20-ти очолили голови районних партійних організацій ПР. Хоча, серед голів РДА, як в Городку чи Сокалі, є члени УНП, до прикладу.

Нонсенс, що вони йдуть на вибори, адже люди, що писали заяву до президента України, тим самим погодились підтримувати програму президента, проте знаходяться в партіях, які критикують та не розділяють позицій партії Януковича. Ми з цього не робимо трагедії, нехай іде здорова конкуренція. Кожен голова РДА - це таки тест. Бо перед виборами ті голови ховатимуться за шаблоном своєї партії, говоритимуть людям, що представляють їхні інтереси, йдуть не спільно з Регіонами, бо так їх люди підтримують. А нам кажуть, що представляють наші інтереси. Це нам не до вподоби, адже свою позицію треба відстоювати. Поваги такі люди в мене не викликають. Але життя є життя, і ми з цим миримось.

Другий принцип, який задекларувала Партія регіонів, - це те, що влада, яка прийде, буде в першу чергу дбати про створення робочих місць на Львівщині. Але на Львівщині дуже складно з тим питанням: інвестиції не йдуть, бо влада так працює...

Значить прийдуть такі, які працюватимуть по-іншому, але не у власних інтересах. Тоді прийде інша влада, яка дбатиме за державу, за людей.

Але це дуже нагадує гасла Ющенка…

Я всі його гасла підтримую, в мене нема застережень. Тим більше, хотів би бачити таку українську державу, про яку говорив Віктор Андрійович. Я, не будучи його політичним соратником, а як громадянин України, робив усе і роблю далі, щоб ці засади, які проголошував Ющенко, торжествували хоча б на тій території, за яку я несу відповідальність.

Чому ж не сталось, як гадалось? Тому що були зроблені величезні помилки в підборі команди. Сьогодні ми намагаємось ці помилки врахувати, і створити таку команду, яка дасть нам «не словом, а ділом» будувати ту державу, яку хочуть бачити люди.

В області поширюються чутки, що губернатор працює тільки до виборів?

Такі чутки дійсно ходять по області, до мене навіть звертались з цього приводу. Я мушу сказати, що розмови про те, що Василь Михайлович Горбаль збирається повернутись до Києва – це є політична технологія наших опонентів, аби деморалізувати на виборах команду нового губернатора. Ці розмови є абсолютно безпідставними.

Однозначно, сьогодні пробують зіштовхнути партію з обласної адміністрації, адже розпускаються чутки про перехід Горбаля до Києва, починають запускати інформацію про якийсь конфлікт Писарчука і Горбаля, ніби Писарчук мітить на місце губернатора Львівської області. Все це я можу прокоментувати як абсолютно безпідставний брудний піар. Команда президента прийшла надовго. Львівська обласна організація Партії регіонів робитиме все, щоб робота їхньої команди була успішною.

ІА "Вголос": НОВИНИ