Дані сайту Єдиного порталу використання публічних коштів, транзакція за переліт української делегації на чолі з президентом України за маршрутом Київ – Відень – Київ пройшла 2 лютого.
 

До Віденського балу за кошти українців, стверджують міжнародні експерти, родина Порошенка готувалась давно.

«Ви будете кепкувати, але мало хто знає, що станцювати у Віденській опері Петро і Марина Порошенки мріяли давно. Вони ретельно готувалися до цієї визначної події в їхньому житті ще з 2007 року. Уся родина Порошенків відточувала свою майстерність у бальних танцях під керівництвом відомого танцюриста і хореографа Григорія Чапкіса. Загорілися Порошенки танцями під час відвідин танцювального конкурсу «Танці з зірками», – написав на своїй сторінці у соцмережі міжнародний експерт Ростислав Демків.

Чи це нормально, що президентові найбіднішої у Європі країни, яка ще й потерпає від московської військової агресії і майже щодня втрачає своїх захисників, раптом так захотілось потанцювати?

 

«Порошенко – це політичний самогубець»

 

Семен Глузман, президент Асоціації психіатрів України:  

Те, що з державного бюджету виділяють 800 тисяч грн для президента, щоб той поїхав на Віденський бал, свідчить про те, що Порошенко – це політичний самогубець. Українці ж не росіяни, у нас немає царя, ми цього не зрозуміємо.

Я не знайомий з Порошенком, але як психіатр я не розумію цієї людини та політика. Він видається розумним і прагматичним, але мотивів брати 800 тисяч з держбюджету, щоб оплатити похід на бал, я не бачу.

І це після скандалу із Мальдівами. Я, з погляду психіатра, не можу пояснити логіки такого вчинку. Це ніщо інше, як політичне самогубство.

 

«Це аморально. Однозначно»

 

Степан Хмара, Герой України:

Мабуть, для України було б добре, коли б Порошенко з Відня назад не повернувся, як Фірташ свого часу.  Можливо, за його відсутності Україні було б завдано менше шкоди. Я не хочу коментувати моральність такого вчинку Порошенка, бо робити таке –  це принижувати себе самого. 800 тисяч грн з держбюджету країни, яка воює, на танці для президента – це аморально. Однозначно.

Але ж Порошенко – це людина, яка вже четвертий рік не виконує своїх конституційних обов’язків. Він має дбати про оборону України, але у нас немає жодного патронного заводу, на окупованих територіях не введений воєнний стан, президент робив фактично все, щоб РФ у Парламенті не визнали окупантом. Далі – оточення Порошенка дружить з високопоставленими чиновниками держави-агресора. Російський бізнес процвітає в Україні. І навіть ті бізнесмени, проти яких США ввела персональні санкції, а це, наприклад, депутат Держдуми Олександр Бабаков – в Україні розвиваються. І у Порошенка все добре з бізнесом у РФ. Повна гармонія. Але Україна при цьому втрачає економічно, і найгірше – на війні вбивають наших кращих синів.

Але нашого гаранта це не дуже турбує, він на бали їздить за державні гроші. Ну, звісно, а хіба у нас війна? Тоді президент мав би займатися територіальною обороною держави в окопах, як генеральний командувач ЗСУ, з нашими військовими сидіти. Але цей цинічний крок з балом за державні кошти показує, що йому краще займатись фінансовими потоками, нарощувати прибутки, уникати сплати податків завдяки офшорам. А тут ще і у Відень з’їздить, потанцює, чорної ікри з’їсть, зустрінеться з своїм давнім другом олігархом Дмитром Фірташем. Про яку мораль тут може бути мова?

 

«Чому президент танцює у Відні, коли український солдат мерзне в окопах?»

 

Юрій Сиротюк, директор центру «Українські студії стратегічних досліджень»:

Президент воюючої країни, де 60% населення перебуває за межею бідності, не може дозволити собі тих речей, які може зробити президент успішної європейської держави.

Український президент на своїй посаді повинен виконувати три основні функції – бути Верховним головнокомандувачем, представляти державу на міжнародній політичній арені, тобто бути головним дипломатом, та бути гарантом дотримання Конституції. А наш президент живе не в унісон зі своєю  країною. Бо якби у нас була заможна, мирна держава, як Швейцарія чи Австрія, то президент міг би собі дозволити їздити по вальсах, виставках, говорити про культуру. Президент воюючої країни має жити тим, чим живуть його громадяни, його солдати. Я не кажу, що він має бути в окопах, він має перебувати у військовому штабі. Він має розуміти, що  нього мають рівнятися. А тут дилема: чому президент танцює у Відні, а український солдат мерзне в окопах?!

За цей державний кошт у Відень на бал можна було послати наших військових з АТО, які на війні втратили кінцівки, щоб європейці бачили і розуміли, що в Україні триває війна. Щоб ті, хто на цьому балі у Європі танцює і відпочиває, усвідомили, що їхній мир та спокій забезпечують українські солдати, які на Донбасі зупиняють російську орду. Але цей президент, який обіцяв закінчити АТО за кілька днів і долар по п’ять гривень, – жодну із своїх обіцянок не збирається виконувати. Йому чхати на думки українців, важливіші ж олігархи. Що ж йому залишається ще, як президенту такої країни – їздити по Віденських балах.

А щодо державних коштів, які на свої потреби використовує президент, то дуже прикро за волонтерів та людей, які останні копійки віддавали на потреби армії. Якщо б зараз на вулиці опитати українців, то я сумніваюсь, що знайшлись би такі, які вважають, що Порошенко з державного бюджету має оплатити свою поїздку на Віденський бал. У Європі за таке йому б вже оголосили імпічмент.

 

«Цим має зайнятись НАБУ»

 

Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політичний експерт:

Бал у Відні вже давно став традиційною тусовкою задля політичної та економічної комунікації світових лідерів та представників бізнесу. І тут зрозумілим є те, чому туди хоче їхати президент України Петро Порошенко. Але питання у тому, чому президент України цю поїздку здійснює за державний кошт, тобто за гроші українців. Це величезне зауваження. Думаю, у світі немає жодного цивілізованого президента, який би за гроші своєї країни дозволив собі танці на Віденському балі. Такий вчинок з боку Порошенка –це демонстрація зневаги, цинізму до українського народу: до тих, хто захищає нас на Донбасі, до волонтерів, які останнє віддавали, щоб у 2014 допомогти нашій армії, до людей, які платять податки. Це показує, що нашому президенту чхати на те, що думає українська громадськість. Адже він чудово розуміє, що українці не підтримують такого марнотратства президента.

У всьому світі, якщо лідери держав хочуть неформально поспілкуватись зі своїми колегами, то платять за це самі. Тим більше, у Порошенка грошей багато, може собі дозволити. На мою думку, виділення 800 тисяч грн з держбюджету Порошенку на Віденський бал має бути підставою для початку корупційного розслідування Національним антикорупційним бюро.

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ