Чудовою ілюстрацією того, як можна обманювати людей, маніпулюючи інформацією, може служити відомий радянський анекдот про висвітлення газетою «Правда» змагання американського і радянського бігунів. Переміг американець. Радянські коментатори повідомили наступне: «Наш спортсмен прибіг другим, американський — передостаннім». Формально все сказано правильно, а насправді слухачів обмануто.

Газета «Експрес» (№ 48 (5166) гордо відрапортувала: «Суд встановив, що "Експрес" не винен державі жодної копійки».

Коли читаєш цей заголовок, то з ходу складно зауважити підміну понять, яку він містить в собі. З юридичної сторони немає до чого придертися. Бо такої організації, як «Експрес», не існує в природі! І разом з тим ця назва присутня майже у всіх бізнес-структурах, пов’язаних з Ігорем Починком, і що важливо для нього, – у пересічного громадянина вона асоціюється не з його приватним бізнесом, а саме з газетою «Експрес». Отож і виходить, що пересічний читач, який не знає та й не повинен знати тонкощі бізнесу Починка, цю фразу, вміщену у газеті «Експрес», сприймає буквально: Суд встановив, що газета "Експрес" не винна державі жодної копійки, а відтак той самий пересічний читач робить логічний висновок: газету та її журналістів податкова безпідставно переслідує.

Хоча насправді це така сама правда, як те, що «радянський спортсмен прибіг другим, американський — передостаннім».

Надалі з самого тексту в газеті «Експрес» стає зрозумілим, що, по-перше, суд насправді нічого не встановлював, а лише «пiд час судового засідання "Експрес" проти податкової міліції" суд лише «розглянув довідку, видану на вимогу Сихівського суду м. Львова про стан заборгованості перед бюджетом ТзОВ "Видавнича група "Експрес" на день порушення кримінальної справи проти бухгалтера пiдприємства за ухилення від сплати податків. У довідці, виданій державною податковою інспекцію, підтверджено, що на 18 березня 2010 року будь-який борг "Експресу" перед бюджетом відсутній».

Ця фраза нарешті проливає світло, що просто «Експрес» у даному контексті – це ТзОВ "Видавнича група "Експрес".

А тепер перейдемо до конкретики.

1.
«Фішка» Починка полягає в тому, що де-юре ТзОВ "Видавнича група "Експрес" не має жодного прямого стосунку до редакції газети «Експрес». Адже засновником газети виступає інша бізнес-структура Ігоря Починка та Ко - ТзОВ «Експрес-медіа груп». Про це прямо заявив колишній бухгалтер ТзОВ «Видавнича група «Експрес» А. Вей. На сьогодні заяву Вея ніхто не спростував. І ми передбачаємо, що й надалі не спростує.

Тобто, претензії з боку податкової були не до редакції газети «Експрес», а до структури, яка пов’язана з газетою тільки через персону І. Починка. Тому будь які заяви (а тим більше протести!) про переслідування газети є безпідставними.

2.

Якщо вже казати про стосунки саме між ТзОВ «Видавнича група «Експрес» та податковою, то газета «Експрес» забула не лише поінформувати читачів про те, що це підприємство немає жодного стосунку до неї, але й чомусь не вказала, що податки, про сплату яких вона гордо рапортує, було сплачено на виконання судових рішень. А вже факт сплати ТзОВ «Видавнича група «Експрес» податків на виконання судових рішень і послужив підставою для відкриття податківцями кримінальної справи за фактом умисного ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, голова ДПА у Львівській області Костянтин Зінкевич на прес-конференції  з цього приводу заявив: "Після рішення Львівського апеляційного адміністративного суду платник добровільно сплатив до бюджету донараховану суму податкових зобов’язань у розмірі 1 млн. 978 тис. 30 грн. Сам факт добровільної сплати донарахованого податку на прибуток товариством засвідчує визнання платником боргових зобов’язань перед бюджетом. Отже, дії колишнього головного бухгалтера товариства Андрія Вея є такими, що підпадають під юрисдикцію частини 3. ст.212 ККУ.

Костянтин Зінкевич наголосив, що факт ухиляння від сплати податку є на сьогодні доведеним, залишається з’ясувати, чи дії колишнього головного бухгалтера товариства були умисними чи ні".

Як і у діях Починка, в заявах представників податкової також присутня своя логіка. Наскільки ж правомірним було відкриття кримінальної справи податківцями відносно службових осіб підприємства «Видавнича група «Експрес» – зараз встановлює суд.

3.


Цікаво, що Ігор Починок в одних судах і на сторінках газети, тобто там, де йому вигідно, афішує існування ТзОВ «Видавнича група «Експрес» та свою причетність до нього у якості його директора. А от в інших судах, коли йому це не з руки, приховує ці факти і вводить в оману суддів. Так, на одному з судових засідань Ігор Починок відмовляючись представляти ТзОВ «Видавнича група «Експрес», дослівно заявив:

«…Я не згоден з тим, що маю представляти сьогодні, на цьому засіданні, інтереси відповідача, оскільки я не є особою з товариства «Видавнича група «Експрес». Наскільки мені відомо, такого товариства немає, принаймні, на сьогоднішній день».

Отож, слідуючи логіці та висловлюючись в стилі публікацій газети «Експрес», не буде помилкою сказати, що пан Починок закрив «Експрес»

Нагадаємо, що саме ТзОВ «Видавнича група «Експрес» , а не «Експрес медіа груп», тобто газета, приватизувала приміщення колишнього дитячого садочку по вул. В.Великого 5а у Львові загальною площею понад 1600 кв.м
 

ІА "Вголос": НОВИНИ