15 січня львівські журналісти почувалися як там мавпа в анекдоті – і гарні, і розумні, тож хоч розірвися. А побігати їх примусив майже одночасний візит до міста політичного десанту від Блоку Ющенка «Наша Україна» на чолі з керівником його виборчої кампанії Романом Безсмертним та лідерки БЮТ Юлії Тимошенко. Очевидно, нічим між собою не пов’язаними.

Принаймні, так випливало з відповіді Романа Безсмертного, який з посмішкою зауважив, що їхній приїзд до Львова з проявою в тому ж місці в той же час Юлії Володимирівни ніяк не пов’язаний. Швидше, навпаки. При цьому зазначив, що до участі у віче «Захистимо Україну» її запрошували, але «судячи з графіку її прильоту, на віче її не буде». З чого «нашоукраїнці» зробили висновок, що Тимошенко «не може відповісти львів’янам, чому вони себе так повели, створивши «клюб» з Партією регіонів і вчинивши таку безглузду дію, як відставка уряду Єханурова». Мовляв, не готова вона до відкритого діалогу.

При цьому голова виконкому НСНУ і заступник Романа Безсмертного у виборчому штабі «Нашої України» Микола Катеринчук підкреслив, що рішення про відставку уряду в той час, коли Україна проводила переговори з газового питання у Туркменістані, значно послабила її, України, позиції. Але при цьому наголосив, що підписана з «Газпромом» та «РосУкренерго» угода є однозначно виграшною для нашої держави, оскільки поставила крапку у питанні зазіхань РФ на нашу газотранспортну систему. За словами п.Катеринчука, газ по 50 дол. за тисячу кубів був можливий лише за умови передачі української ГТС в концесію Росії, що, власне, було передбачено попередньою угодою. Тож нові умови газопостачання в сухому залишку є вигіднішими для України. «Дешевий газ може бути тільки у вигляді газової камери по задушенню демократії в Україні», - заспокоїв він. І загалі, мовляв, аби знати правду про ситуацію з російським газом, всі слова теперішньої опозиції треба поділити на десять, а якщо це говорять «газовий барон або газова принцеса» - то ще й помножити на 0,1, бо переговори не завершені і буде укладено ще кілька контрактів, які конкретизують положення «рамкової угоди». До того ж, подавати до суду взимку, коли українці ризикують залишитися без тепла в домівках – не дуже розумний крок, можна і до літа почекати.

А от що не чекатиме до літа – домовленості про блокування перед виборами на місцевому рівні та питання про утворення більшості в новій Верховній Раді. Причому, якщо перше питання є не надто дражливим, бо місцеві вибори є не стільки політичними, скільки соціальними, то проблема з утворенням більшості може призвести до розпуску парламенту. Тому, за словами Романа Безсмертного, «нашоукраїнці» плекають надію на відродження «помаранчевої команди» і готові вести переговори з усіма політичними силами, які зберігають вірність ідеалам Майдану. «На жаль, не все тут залежить від нас», - згірчився він.

Попри це, «Наша Україна» сподівається, що вдасться об’єднати в парламенті і Блок Тимошенко і соціалістів на чолі з Олександром Морозом, хоча знайти дотичні точки в такій конфігурації буде доволі складно. «Ми стоїмо в опозиції до Партії регіонів, - зауважив Роман Безсмертний, - А що стосується Тимошенко, то не наша вина, що вони постійно плутаються у нас між ногами».

На тверде переконання «нашоукраїнців» той реванш, якого прагне Партія регіонів, це «не реванш Кучми, а реванш восьми кучм», тому вони дуже сподіваються, що громадяни, розчарувавшись у певних «польових командирах» Майдану, не розчарувалися в його ідеалах і знову підтримають Віктора Ющенка. І це саме Юлії Тимошенко доведеться переконувати громаду, що вона не зрадила Віктора Ющенка, поставивши підніжку «помаранчевому уряду» Юрія Єханурова. Бо Президент впевнено і послідовно робить свої десять кроків назустріч людям, з яких п’ять вже позаду, зокрема, колосальне збільшення допомоги при народженні дитини, приватизація «Криворіжсталі», отримання Україною статусу країни з ринковою економікою. Навіть не п’ять, а вісім, бо ще три - нейтралізація криз - не були передбачені програмою. Благоденствіє, коротше кажучи. Якщо його не ділити на десять.

ІА "Вголос": НОВИНИ