Сьогодні Львівська облдержадміністрація вирішила прозвітувати перед журналістами про соціально-економічний розвиток Львівської області. Таким чином команда губернатора, очевидно, хотіла показати покращення справ в регіоні. Можемо припустити, що журналістів скликали, щоб дати відповідь на рейтинг тижневика «Коментарі», в якому Горбаль посів передостаннє місце серед губернаторів України.

Розпочався захід з ляпу. Працівниця прес-служби ОДА представила Дмитренка як заступника голови Львівської… облради. Звичайно, не всі бачать різницю між облдержадміністрацією та облрадою, але коли таке робить працівник адміністрації це, м’яко кажучи, дивує. Далі слово взяв Геннадій Дмитренко і «пройшовся» по основних статистичних показниках. Ми ж зупинимось на кількох з них.

Борги по зарплаті

Заборгованість з виплати заробітної плати є головним болем не тільки Горбаля, а й всіх попередніх керманичів області. Більше того, Василь Михайлович ще й на свою голову заявив, що до 1 вересня заборгованість по заробітній платі скоротиться на 40%, а до Нового року - її не буде взагалі.

За даними управління статистики, станом на 1 серпня борги по заробітній платі на Львівщині склали 95,474 млн. грн.,  сьогодні ж Дмитренко радісно відрапортував про їх скорочення – до 75 млн. грн.. «Станом на 08.09.2010 в нас середня заборгованість по заробітній платі знизилась до 75 млн. грн. Чому кажу що ця сума середня, бо вона може бути і менша», - сказав посадовець.

Станом ж на 1 липня, коли Горбаль давав свою обіцянку, заборгованість складала 88,7 млн. грн.  Оскільки, тоді Горбаль не уточнив, від якої саме суми відштовхуватись, рахуючи мінус 40 відсотків, то візьмемо дані на 1 липня. Ще одна деталь – сьогодні чиновник говорив про дані станом 8 вересня, а не 1 число. Пояснимо чому так: багато підприємств, які потрапляють в статистику як боржники, затримують виплату на тиждень-другий, тому в середині місяця сума заборгованості є меншою.

Але навіть якщо взяти скорочення з 88,7 млн. грн. до 75 млн. грн., то у відсотках воно склало 15, а аж ніяк не 40% обіцяних. З такими темпами говорити про ліквідацію заборгованості до кінця року якось взагалі не випадає.

Любов ж пана Дмитренка до порівнянь між кварталами (а не рік до року, як зазвичай прийнято) теж пояснюється просто – торік суми заборгованостей були значно меншими. І це чудово видно з графіка, який у своєму ж прес-релізі подає Львівська ОДА. «Ви бачите яка була заборгованість з виплати зарплати і яка є зараз», сказав на прес-конференції Дмитренко. Бачимо, тільки не можемо зрозуміти чим тут хвалитись:

 

Промисловість

«Спад промисловості зупинено», наголосив на прес-конференції Дмитренко. І наголосив, що промисловість області демонструє ріст. Ріст, звичайно, шокує – аж 0,4% (у січні-серпні). Це по-перше, по-друге – порівнювати попередній кризовий рік і теперішній не зовсім коректно, а якщо порівняти цифри у 2008 році та 2010-му то свідчать вони явно не на користь останнього.

Прямі іноземні інвестиції

«Порівнюючи з першим кварталом і другим кварталом цього року, хотів би вас запевнити, що в нас відбувається зростання інвестицій. Це зростання – 5,2%, порівнюючи з першим кварталом», - розповів Геннадій Дмитренко.

«Якщо ви можете казати трішки інше, то я хотів би звернути увагу на курсову різницю – долар США, євро. На ту курсову різницю. Тому що різниця курсова долара і євро постійно змінюється», - розповів чиновник. До чого це було сказано, спочатку було не зрозуміло. Але, порівнявши офіційні цифри і оприлюднені на прес-конференції, все стало на свої місця.

Так, за даними Дмитренка, у 2 кварталі ПІІ склали 1,315 млн. USD проти 1,194 млн. у 1 кварталі. Тут панові Дмитренкові пояснимо, що по-перше, це не інвестиції за перший і другий квартал, а дані станом на 1 квітня 2010 року та 1 липня 2010 року з початку інвестування (тобто з часу здобуття незалежності), а цифра 1315 млн. читається як один мільярд 315 мільйонів, а не «мільйон триста п’ятнадцять», як прочитав він.

Але не в цьому суть, а в тому, що управління статистики подає зовсім інші дані  – 1,169 млрд. у першому кварталі і зниження до 1,151 млрд.  - у другому. Напевне, саме «курсовими різницями» можна пояснити як в адміністрації виявились зовсім інші цифри.

А за перше півріччя цього року у підприємства та організації Львівщини залучено 40,3 млн.дол.США прямих іноземних інвестицій, що у 4,5 раза менше, ніж за січень-червень 2009 року.

Графік з сайту управління статистики у Львівській області

Далі пан Дмитренко потішив відповіддю на питання які галузі залучили найбільше інвестицій. «У що інвестують? Звичайно, це розвиток промисловості, це будування нових заводів, нових технологічних ліній, які є «енергонеємкими» і дають економічний ефект. За рахунок ввезення як грошової маси, так і обладнання, це нові технології. Інше питання – це залучення інвестицій в ноу-хау, у повністю нові технології, які можуть використовуватись», - відповів він.

«Невже це про Львівську область!», закралась в голову думка. І не безпідставно. Бо, «майже половину іноземних інвестицій, які надійшли у січні-червні, спрямовано у фінансову діяльність. Значними були надходження інвестицій у підприємства торгівлі (19,9% від загальнообласного обсягу надходження), в операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям (8,4%)», - йдеться в повідомленні управління статистики.

І більше того – «утричі порівняно з І півріччям 2009 року скоротились надходження іноземних інвестицій у промислові підприємства області, а їх частка у загальному обсязі склала 16,1%», читаємо далі в прес-релізі облстату.

Відповів Геннадій Дмитренко і на рейтинг «Коментарів». «Це дані місячної давності, це не є дані на 1 вересня. Це застарілі дані, прошу не звертати на них уваги. Що стосується станом на сьогоднішню дату – цих даних уже немає», наголосив він.

Звичайно, хотілось би вірити, що за місяць ситуація в області кардинально змінилась на краще. Але з огляду на все викладене вище, закрадаються сумніви.

P.S. Василь Горбаль ввів ще одну "новизну" - відправив звітуватись свого заступника. Раніше подібні прес-конференції завжди проводив голова, так було і за Кмітя, і за Олійника і за їхніх попередників.

ІА "Вголос": НОВИНИ