Ось, до прикладу, якось пройшла повз мене інформація, що Янукович ще в 2014-му році родив собі від сестри своєї кухарки пані Полєжай сина. І теперечка пацану уже 3 рочки. Цікаво – хлопчик теж Віктор? Що тут скажеш – «етат магучій старік» не лише по пеньках бігав, але й підбадьрював свій зморений владою орґанізм природніми антидепресантами, що й призвело до розмноження Януковича як виду.

Вразили знимки з Краковця: прикордонслужба взялась підсилювати кордон колючим дротом і важезними «Уралами». Невже НАТО нарешті вирішило на нас напасти? Аж ні! Це добресні прикордонники готуються до анонсованого прориву державного рубежу колишнім губернатором Одещини паном Саакашвілі. Судячи із загорож, позбавлений українського громадянства політик прориватиметься на броньованому триколісному ровері із проблисковими маячками на шоломі, озброєний могутніми китайськими петардами.

Це було б смішно, якби не було так сумно. Бо навіщо зміцнювати безпечний західний кордон, якщо північно-східний – дірявий? Он днями на Чернігівщині двох росіян виловили, що на машині по дрова в ліс поїхали і в Україні заблукали. Ну, добре, якщо Саакашвілі такий страшний злочинець – впустіть його в Україну і заарештуйте, а потім судіть. Для чого ганьбитися перед всім світом?

Уже був заспокоївся, але відчуваю – щось муляє мене, щось гризе. Згадав! Наші владноголовці знову «потішили» крилатими висловами. Бо поза аркушем паперу, на якому написані для нього правильні слова, наш чиновник виглядає тим, ким він є насправді – дзядом, з якого пана зробили. Він не керує, а править, він роздає милостиню і карає неслухів.

От славний наш Гройсман врізав правду-матку просто в довірливі оченята учнів учбового комплексу «Ерудит». Прем'єр дослівно заявив: «Не обов'язково, щоб всі мали вищу освіту». Якщо приблизно перекласти на мову пересічного українця ці перли чиновника, це мало б звучати: «Не кожен Гройсман повинен бути Гройсманом». Зрозуміло, що прем'єр мав на увазі брак кадрів у виробничій сфері, кваліфікованих робітників, але сказав, як сказав.

Не далеко від свого прем'єра втік й Петро Олексійович. Після серпневих відпусток президент галопом пробігся Україною, відкриваючи все, що відкривалося – школи, лікарні, заводи. І всюди його полум'яне слово залишало карби у серцях ошелешених посполитих. У Бродах на запуску заводу Порошенко раптом привітався до народу в напрасованих споднях і сукнях: «Слава Ісусу Христу!» Очевидно, «Слава Україні!» з уст нинішнього президента електорат уже не чіпляє.

А от перед харківськими медиками гарант видав просто блискучу фразу, яка, безумовно, згодом вдячними нащадками буде викарбувана на мавзолеї політика: «Той, хто краще працює, той і краще заробляє». З таким же успіхом міг би сказати, що люди ходять, бо мають ноги, чи птахи літають, бо мають крила. Особливо прикро ця фраза звучить з уст людини, яка є власником величезної приватної імперії «заводів і пароплавів». За «Рошеном» скоро України не буде видко.

Ні, нашому президенту можна і треба віддати належне – днями на його кошти було закуплено сучасну зброю для армії. Але це не дає право говорити людям банальні дурниці. Бігме, часом мені здається, що наших владноголових покусав пріснопам'ятний Ван Дамм, який колись зробив «відкриття», сказавши, що, якби не було повітря, то усі літаки попадали б на землю. Ну, Ван Дамму можна – його у фільмах часто по голові били.

А як бути з нашими чиновниками, що говорять дурниці? Вони або не поважають тих, кому це говорять, або надто тупі, щоб зрозуміти усю недолугість своїх слів. Ні, мені таки більше подобається варіант з Ван Даммом. Покусані, що скажеш…

Богдан Марциняк Волошин, «Вголос»
Малюнок Олега Коваленка

ІА "Вголос": НОВИНИ