Колись у 1831 році знаний французький письменник та історик Проспер Меріме у листі до Стендаля з відразою написав: «Вищі чиновники нашого уряду просто сволота, а депутати парламенту схожі на тварин». Очевидно, славетний письменник мав на увазі свої тодішні французькі реалії. Але, Божечку мій, як ці слова пасують до наших невеселих справ!

Ба більше, якби славний дядько Проспер жив в сучасній Україні, то слова його були б ще гострішими і навіть, підозрюю, нецензурними. Бо ми живемо в країні чудес. Не вірите? А «заґуґліть» у пошуку ім'я нашого славного очільника Мінсоцполітики пана А. Реви і ви зрозумієте, що Меріме говорив не лише про тодішних міністрів. Бо пан Рева, який, до слова, мав би опікуватися достатком пересічних українців та визначати наш «споживчий кошик», виявив неабияку обізнаність, прорікши, що, мовляв, українці витрачають понад половину місячного заробітку на харчі, бо в нас інакша культура харчування... Натомість німці – лише 14 відсотків, бо їдять ті жмикрути менше.

«Німці, вони трошки інакше їдять, у них раціон інший. Враховуючи те, що ціни на продукти харчування і в Німеччині, і в Україні приблизно однакові, якщо вони їдять менше не тому,  що в них немає можливості, а тому що в них така культура харчування, то вони витрачають менше», – наголосив велемудрий міністр мінсоцполітики.

Виявляється, любі українці, щоб нам більше грошей залишалось на інші потреби, треба менше жерти!

Очевидно, це, в першу чергу, стосується пенсіонерів, які на свою мінімальну пенсію змітають усі смаколики з дорогих бутіків їжі та супермаркетів гастрономічних вишуканостей. Бюджетники теж будь здоров, як переїдають, особливо вчителі і медсестри. Я вже не кажу про знахабнілих завідувачів бібліотек і будинків «Просвіти» у селах, які давляться фуа-гра і трюфелями з макаронами по-флотськи, а лангустами годують в'єтнамських свиноматок і страусів на своїх присадибних фермах.

Очевидно, непереливки й міністрам – судячи з черевця пана Реви, він теж не прихильник німецької культури харчування, а дотримується цілком дідівської і щасливо прожирає ледь не всю свою зарплату. Це так на перший погляд. Бо на другий цілком можна запідозрити, що він проїдає ще й жінчину зарплатню і шмат тещиної пенсії. А може, чоловік і в Джульбаса під'їдає псячі консерви.

Утім, не лише гастрономічною культурою українці відрізняються від німців. Офіційно вважається, що Україна є найбіднішою країною Європи із найменшими зарплатами на континенті. Але, незважаючи на бідосю і слабку економіку, наші міністри не скаржаться на чималі надбавки до зарплатні.

Цікаво, що на це хворіють не лише «рідні» чиновники але й так звані «реформатори» з Європи. За прикладом далеко ходити не треба – недавно з'ясувалось, що очільнику «Укравтодору» Славомиру Новаку підняли зарплату на 900%! За що ж така радість привалила «реформатору» з берегів євросоюзівської Вісли?

Усе дуже просто – у міністерстві інфраструктури пояснили, чому так зросла зарплата Новака: це надбавка за інтенсивність праці у 300% посадового окладу; надбавка за виконання особливо важливої роботи – ще 300% посадового окладу та премія – ще плюс 300% окладу.

З урахуванням того, що у Польщі міністр транспорту Новак отримував 3 тисячі доларів (близько 80 тисяч гривень), то, очевидно, на менші гроші він би не приїхав в Україну. Але які там менші! У січні–лютому наш «дорожник» завдяки надбавці отримував по 700 тисяч гривень! Ну які німці витримали б такого дорогого «директора доріг»?

А українці втирають писок і далі витрачають половину зі своїх мізерних зарплат на убоге харчування. Зате чиновникам можна все — і премії, і зарплати, й елітні маєтки, і вишукані харчі. До речі, 700 тисяч гривень –це суттєво більша зарплатня, ніж в очільників Німеччини, Франції та Британії. Отакий «скромний» автодорівець до нас навідався. Ще б дороги в нас були як в Німеччині, Франції, чи хоча б у Польщі...

...Є в мене тиха підозра, що Проспер Меріме користувався машиною часу і бував у сучасній Україні, бо знайшов у нього ще одне неймовірно влучне висловлювання: «Наша система — це панування 459 бакалійників, кожен з яких думає лише про власні приватні інтереси».

Ну, чи не геній?

Богдан Марциняк Волошин, «Вголос»

Малюнок Олега Коваленка

ІА "Вголос": НОВИНИ