Поки пересічні громадяни святкуватимуть Різдво і їстимуть кутю політичне життя Львова та й всієї України завмре, ми зіткнемося з відсутністю інформаційних приводів і святковим затишшям. Проте це затишшя за традиційною логікою буде перед бурею. Тому доцільною виглядає спроба дослідити хто і як підготувався до бурі виборчих перегонів, осмислити помилки і досягнення основних учасників цієї захопливої гри під назвою вибори. Експерти спочатку прогнозували близько тридцяти, згодом більше п’ятдесяти партій та блоків – кандидатів на потрапляння у виборчі бюлетені.

Протягом листопада-грудня партії, як в лихоманці, домовлялись і передомовлялись, шукали союзників, потім їх змінювали, боячись не встигнути на останній потяг. Наприклад, Народно- демократична партія В. Пустовойтенка спочатку задекларувала блок з партією «Еко+25», а потім поміняла союзників. В результаті маємо т. зв. «Блок Народно-демократичних партій» у складі НДП, Демократичної партії, Християнсько-демократичної та Християнсько-ліберальної партій. Партії проводили з’їзди, утворювали блоки, узгоджували місця в списках. Дехто вже встиг зареєструватися і отримати офіційний право агітувати. І якщо на кінець грудня ситуація на загальноукраїнському рівні трохи прояснилася, то на рівні регіонів не все так однозначно. Якщо останній термін подання документів в ЦВК для реєстрації кандидатів у народні депутати 30 грудня, то про конфігурацію на місцевому рівні ще є час домовлятися, що місцеві партдіячі активно роблять.

Для того щоб передбачити хто буде серйозним політичним гравцем на теренах Львівщини і кому львів’яни віддадуть свої голоси не треба бути великим аналітиком, і не треба знати даних різноманітних соціологічних досліджень. Хоча якщо послуговуватися результатами останніх то буде видно, що блок «Наша Україна» і БЮТ йдуть майже ніздря в ніздрю, то випереджаючи то відстаючи один від одного. І саме між ними відбуватиметься основний бій за голоси виборців.

Наша Україна

На Львівщині головний провладний блок повторив загальноукраїнську конфігурацію з шести політичних сил ( НСНУ, НРУ, ПППУ, КУН, ХДС і УРП «Собор»). Також був утворений обласний виборчий штаб блоку і призначений його керівник – Володимир В’язівський. З нового року штаб з новою силою візьметься за роботу, оскільки до цього партії швидше займались переговорним процесом і визначенням формату, ніж активною виборчою кампанією спрямованою на завоювання симпатій виборців. Вже до 19 грудня власний виборчий штаб існував у КУНу. Його очолював М. Пшевлоцький У решти учасників блоку функції обласного виборчого штабу виконували обласні осередки партії.

Загалом в рік новий «Наша Україна» входитиме з більш-менш визначеними пріоритетами і окресленим планом дій. Проте тепер перед учасниками блоку стоїть непросте завдання узгодити місця в списках, врахувавши заслуги і вагу кожного. А це виявиться дуже складним завданням, якщо згадати що учасників 6 і всі не є останніми «людьми» в львівській політиці. Цей аспект явно не додасть плюсів блоку і може призвести до внутрішніх конфліктів. З цієї точки зору БЮТ зі своєю ідеєю єдиновладдя вождя може опинитися у вигіднішій позиції. Хоча це ще з якого боку на це подивитися. Не на користь «Нашій Україні» може зіграти статус провладного блоку, адже бути в опозиції набагато легше ніж відповідати за дії уряду, президента тощо. З іншого боку президента у нас люблять, і хоча він так і не очолив виборчого списку і «Наша Україна», статусу головного проющенківського авангарду у «Нашої України» не забереш. Іншою головною проблемою, що стоїть перед політичною силою, яка має ключові посади в області є спокуса використання адмінресурсу. Зокрема КВУ зафіксував нечисленні випадки використання адмінресурсу, які мали місце з боку представників щонайменше семи політичних сил. Проте дані акти рецидиву «не були скоординовані і полягали в основному в агітації посадовцями», - наголосив голова КВУ Ігор Попов. При цьому голова КВУ зазначив, що теза про використання адмінресурсу стосується багатьох політичних сил - «від провладної «Нашої України» до опозиційної Партії регіонів». І незважаючи на неодноразові заяви Ющенка про те, що використання адмінресурсу він не допустить, повірити, що окремі посадовці втримаються від спокуси ним скористатися складно.

Блок Юлії Тимошенко

БЮТ на Львівщині виходить на старт виборчих перегонів в стані перманентних конфліктів. З одного боку дана політична сила знаходиться в набагато вигіднішій ситуації ніж та ж „Наша Україна”. Вже у листопаді був сформований обласний виборчий штаб і призначений керівник – Степан Курпіль. Почати активні дії вони мали змогу значно раніше ніж інші, адже теоретично перешкод не було ніяких. Тут слід зробити наголос на слові теоретично. Перебуваючи у Львові Тимошенко заявила, що вони будують монопартію. Йшлося про те, що партії, котрі входять до блоку – саморозпустилися, залишена була СДПУ Онопенка, та й то лише для збереження статусу блоку, яому можна надати горде ім’я «Блок Ю. Тимошенко». А нещодавно стало відомо ще й про розпуск львівського осередку СДПУ. З огляду на це логічним видається, що БЮТ мало б бути набагато легше домовлятися про формат походу на вибори, місця в списках тощо. Проте, не так сталося як гадалося. Довгий перелік конфліктів і конфліктиків доповнив вихід з партії голови ЛМО "Батьківщини" Мужилівського та деяких інших чільних представників партії на знак протесту, за їх словами, проти способів формування списків кандидатів у депутати до Верховної Ради. На посаді голови ЛМО Михайла Мужилівського замінила Мирослава Бачишин. Ще одним, м’яко кажучи, неприємним моментом став відхід від партії Петра Димінського. Проте не зважаючи на це ніхто в львівській „Батьківщині” здаватися не збирається і перейматися цими тимчасовими труднощами також. Юлія Володимирівна знову потрапивши в роль несправедливо гнаної, відразу відчула себе у своїй тарілці і готова бортися до переможного кінця. Переймати досвід своєї лідерки схоже будуть і місцеві (львівські) чільники БЮТу.

Пора - ПРП

Ще одним політичним гравцем, що претендує на те, щоб відіграти вагому роль на львівських теренах є блок „Пора-ПРП”, якщо звичайно саме в такій конфігурації вони підуть на місцеві вибори. Як зазначав голова виконавчого комітету ЛОО „Пори” Андрій Рожнятовський. „Пора” вирішуватиме, чи доцільно їй блокуватися з Партією „Реформи і Порядок” на рівні Львівської області, приблизно до середини лютого 2006 року. Що ж до блокування „Пори” та ПРП на рівні Львова, то, як запевнив голова міської організації „Пори” Маркіян Іващишин, рішення з цього приводу можна очікувати приблизно 16-17 січня 2006 року. Проте невизначеність щодо формату і відсутність обласного виборчого штабу (його функції виконує обласний осередок партії) не заважає «Порі» активно працювати і активно заявляти про своє існування. Місцеві партійці організовують зустрічі, різноманітні акції і використовують будь-який привід нагадати про своє існування. Це дозволило їм вийти на старт виборчих перегонів з рейтингом у 6-8%.

УНП

Шанси пройти 3-відсотковий бар’єр на Львівщині має УНП, яка активно і давно взялась за роботу. Вже з липня 2005 р. працює Львівський обласний виборчий штаб УНП, очолюваний Мирославом Солдатом, а з вересня 2005 року активну роботу розпочав Львівський міський виборчий штаб, керований Андрієм Скопом. Вже з жовтня 2005 року працюють 6 районних у місті Львові виборчих штабів, з листопада - 28 районних та міських (у Львівській області) виборчих штабів УНП. Активну діяльність проводить Олекса Гудима, який так завзято проводить передвиборчі зустрічі, що просто ризикує не дожити до виборів. Дивує, лише чому така активна діяльність не конвертується в зростання рейтингу партії. Хоча Гудима закликає не вірити соціологам і обіцяє в скорому часі представити «правдиве» соціологічне опитування, яке розставить все по своїх місцях. А ще рекомендує дочекатися виборів, які також «продемонструють справжні рейтинги».

СПУ

Досить активно до роботи взялися львівські соціалісти. З завидною періодичністю з’являються інформаційні матеріали у ЗМІ. Вже створений обласний виборчий штаб, очолюваний Таліповим Є. М. Існують 12 окружних виборчих штабів, вже є керівники районних штабів. Партійці проводять роботу по створенню на кожній виборчій дільниці первинних партійних організацій, завданням яких буде фактична робота з населенням. Напевно саме таким серйозним ставленням до роботи можна пояснити тих 6%, які дають СПУ останні соціологічні дослідження.

Решта

Решта політичних гравців навряд чи відіграватимуть вагому роль на львівському політичному Олімпі. Наприклад, Партія регіонів на Львівщині не веде активної пропагандистської кампанії. Але їх можна цілком по-людському зрозуміти. Ну який сенс щось робити якщо вони вже й так впевнені в поразці. Тому цілком логічним виглядає те, що головним ресурсом партії стане бренд Віктора Януковича. Можливо розраховують місцеві партійці і на рекламу, яку демонструють всі телеканали. Хоча у більшості львів’ян вона викликає нормальну людську реакцію на зразок «скільки можна!». А львівські ПСПУшники умудрились навіть не зареєструвати місцеву організацією. Хоча таку ситуацію вони пояснюють внутрішніми проблемами і існування місцевого осередку таки декларують і навіть мають керівника Львівської обласної організації ПСПУ Олександра Покровського.

Але не зважаючи ні на що представники політичних партій демонструють вражаючий оптимізм, заявляють про свою стовідсоткову готовність до виборів і декларують, що отримають трохи не всі можливі місця де тільки можна. Але давайте зачекаємо, новий 2006 все розставить на свої місця.

ІА "Вголос": НОВИНИ