Такого результату і такої кардинальної зміни позиції влади годі було й сподіватись. Українцям від самого початку блокади розповідали яку непоправну шкоду вона завдає енергетичному сектору України, які непоправні збитки терпить економіка України увесь цей час, якими «антиукраїнцями» є учасники блокади. Ще вчора влада спробувала у силовий спосіб розблокувати торгівлю з ОРДЛО. Сьогодні ж Порошенко продемонстрував неочікуваний маневр: перекрив туди усі дороги.

З чим пов’язана така кардинальна зміна офіційної позиції влади: тиском громадськості, яка на знак протесту палила шини у багатьох областях України, або ж рішучою позицією блокувальників торгівлі з ОРДЛО, які не виявили ані найменшого наміру покидати свої пости?  Можливо Порошенко зрозумів усю ницість «торгівлі на крові»?  А може справа зовсім не у тому? Можливо влада починає воєнізовану блокаду окупованого Донбасу? Можливо вона хоче видалити із лінії зіткнення усіх небажаних людей і за певний час відновити цей ганебний бізнес й повернути контроль над транспортними потоками?

 Юрій Сиротюк, директор центру «Українські студії політичних досліджень»:

Влада тижнями нам розказувала, як погано блокувати, місяцями розгортала інформаційну кампанію, пояснювала, що це план «шатун»… Сьогодні ж вона чомусь стала на бік цих «шатунів»…

Чому? Усе просто: Порошенко і його команда оцінили ситуацію у суспільстві, провели моніторинг, який показав, що люди «заходили» в обласні ради якраз напередодні останніх днів Януковича. Крім того, вони побачили, що у силовий спосіб ліквідувати блокаду не вдасться. 

Відповідно сьогоднішнє рішення РНБО пояснити можна лише так: Порошенко зрозумів, що ще кілька днів такої позиції і він перестане бути Президентом. Він просто злякався. Скажу більше: зараз ми спостерігаємо агонію Порошенка.   

Сергій Дацюк, експерт, філософ:

Це рішення РНБО – просто маразм чи театр абсурду. Я у ньому не бачу жодної логіки: Порошенко фактично визнав, що блокада – це добре, але разом із тим намагається монетизувати дану ситуацію. Мовляв, панове з «Самопомочі» та «Батьківщини» та інших партій-блокувальників, заплатіть за те, що ви робили увесь цей час добре для країни. Чи не маразм? От яка в цьому логіка?

Порошенка не можуть зараз зрозуміти навіть найпалкіші його прихильники, а не те що громадяни чи опозиція. Таке враження, що у влади, РНБО та інших – велика проблема з мисленням.

Потрібно було зробити простіше: держава приймає рішення про блокаду. А далі каже – шкода, що ми не зробили цього раніше, нам правильно вказали, що відбувалася контрабанда й тому ми змусимо олігархів повернути надлишок коштів, які вони отримали у результаті контрабанди і завищеної ціни на тарифи. 

Віктор Небоженко, директор Соціологічної служби «Український барометр»:

Блокада показала величезні масштаби торгівлі між сепаратистами і місцевим бізнесом. А це потягло за собою дуже важливий момент, який побачили усі. Йдеться про певний аспект соціальної  справедливості: якби самі вояки АТО продавали вугілля і водночас відстрілювались, то це по-людськи можна було б зрозуміти. Але якщо одні заробляють «на крові», а інші гинуть, якщо одні стають мільйонерами, а інші ховають своїх синів – це не є нормальним.

Порошенко насправді це розумів, тягнув доки міг, але він побачив, що ситуація катастрофічно швидкими темпами виходить з під контролю. Останні події показали, що люди на редутах не здадуться й усе може перерости у щось значно більше. Можуть з’явитися жертви, адже атошники і блокувальники візьмуть у руки зброю. І що тоді буде? Відповідно, він й вчинив як у старому анекдоті: «Якщо ти не можеш пити, то маєш очолити пиятику». Тобто у такий спосіб він заспокоїв громадську думку.

З іншого боку, ще невідомо як на це рішення відреагує бізнес: люди заплатили гроші, уклали угоди, є, без сумніву, й таємні домовленості. Це далеко не простий аспект: адже крутяться мільярди гривень. Це все зараз просто завалилося. І винен у тому вперше став президент України. Це може мати для нього дуже серйозні наслідки.

Юрій Романенко, експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього:

Влада не бачить далі свого носа. Вона у полоні тактичних рішень і зовсім не мислить стратегічно. Це рішення РНБО потрібно вважати тактичним, яке зовсім не вирішує ситуацію. Воно було продиктовано винятково тим, щоб зняти з порядку денного питання блокади й гучно оголосити про перемогу. Але разом із тим влада активістам дала чіткий аргумент: тактику блокади можна застосовувати відтепер за усіх обставин. Не вирішується питання контрабанди лісу чи бурштину – можна поставити редути в Чопі чи Чернівцях. І буде успіх!

І що тепер: влада щоразу виконуватиме усі умови активістів? Тобто разом із рішенням РНБО влада втратила монополію на свої базові функції: насильство, безпеку, контроль. Адже активісти отримали повноваження митників та прикордонників, бо саме вони вирішують, що можна впускати та випускати з країни, а що не можна. А для чого нам така держава?

Знову ж таки: дане рішення РНБО не унеможливлює рух контрабанди до ОРДЛО. З урахуванням того, як «бізнесмени» усе там організували, зовсім не виглядає на те, що влада зможе контролювати цей процес.  

 

Адріана Гринишин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ