Нещодавно засновник, власник і керівник кількох юридичних структур під назвами „Юкон” Володимир Косенко звернувся у правоохоронні органи Львівщини (міліцію, прокуратуру та СБУ) з заявою-застереженням. Юрист вважає, що його життю за­грожує небезпека. Він обґрунтовує свої підозри тим, що коли пан Володимир 23 грудня відпочивав на Сейшельських островах, його особою зацікавилися.

Зокрема, у своїй заяві адвокат згадує таку собі пані Бондаренко, мешканку України, 1984 року народження, яка обіцяла обслуговуючому персоналу великі гроші за надання точної інформації про графік його пересування. Цікавість юної леді настільки стривожила юриста, що вже 25 грудня він був у Львові. Нагадуємо, що саме Володимир Косенко і був тим адвокатом, який запізнився на злощасну зустріч із екс-губернатором Львівщини Степаном Сенчуком 29 листопада 2005 року (у період відсутності Косенка Сенчука впритул розстріляли кілери з автомата Калашникова). Фігуру Косенка-юриста також пов’язують із фінансовою групою, котра займалася процесами сана ції на „Львівсільмаші” й „Автонавантажувачі”.

Як повідомляє „Комерсант-Україна”, саме 25 грудня ввечері під час спецоперації в прикордонному місті Чоп затримали ймовірного вбивцю колишнього голови ЛОДА, голови спостережної ради корпорації „ЕкоЛан” Степана Сенчука. Підозрюваний — 30-річ­ний мешканець міста Гайсин Вінницької області Клімонов був раніше засуджений і відбував термін за статтею УКК — „Бандитизм”. У міліції факт затримання якогось громадянина визнають, але коментарі давати відмовляються. Однак із власних оперативних джерел репортер „Ратуші” дізнався, що громадянина затримали лише на 10 діб (починаючи з неділі) і фактичних доказів проти нього немає. Як повідомило джерело в ГУБОЗ України (до операції були причетні і львівські „убозівці”), яке брало безпосередню участь в затриманні, зброї у вінничанина не знайдено, він — високий на зріст, добре фізично розвинений, має вищу освіту. Інше джерело у Генпрокуратурі України порадило не поспішати робити з цієї людини саме вбивцю Степана Сенчука, однак переконане, що до кілерських структур цей чоловік мав безпосередній стосунок. Оперативники підозрюють, що локальне угруповання, членом якого був уродженець Гайсина, має на своєму рахунку принаймні одне вбивство на замовлення, скоєне у Львові в попередні роки. Наскільки ці підозри обґрунтовані, невдовзі дізнаємося. Адже під час розслідування цієї резонансної справи в поле зору працівників правоохоронних органів потрапив уже не один підозрюваний (лише у Львові таких затримали 12), але, як з’ясувалося, всі вони не мали жодного стосунку до злочину. 28 грудня 2005 під час чат-конференції на “Українській правді” міністр внутрішніх справ Юрій Луценко підтвердив, що правоохоронці затримали саме підозрюваних у вбивстві колишнього губернатора Львівщини Степана Сенчука: „Кілька днів тому ми за­тримали ДВОХ підозрюваних у причетності до скоєння цього вбивства. Йде важка робота. За словами працівників міліції та прокуратури, є гарні шанси на розкриття”.

...У телефонній розмові з кореспондентом „Ратуші” пан Косенко у категоричній формі відмовився давати будь-які коментарі у цій справі, заявивши, що у нього — інший профіль роботи, і він не займається самопіаром. Окрім цього, він зазначив, що не вельми прихильно ставиться до появи свого імені у засобах масової інформації. Через кілька хвилин після цієї телефонної розмови в редакцію оперативно зателефонував слідчий обласної прокуратури пан Андрій Осташевський, поцікавився, звідки в редакції інформація про заяву Косенка і, не отримавши відповіді, запросив автора цих рядків в прокуратуру на бесіду. Так, воістину, ми живемо у світі широких комунікативних можливостей...

Прокурор Львівської області Євген Блажівський свою позицію задекларував чітко: „У понеділок, 26 грудня ми скерували заяву пана Косенка в міліцію, оскільки фізичний захист осіб, яким погрожують, повинна здійснювати саме міліція”.

Керівник прес-служби управ­ління СБУ у Львівській області Володимир Кривошея поінформував „Ратушу”: „Так, у нас дійсно є заява від пана Косенка. Сьогодні наші співробітники перевіряють усі факти, викладені у цьому документі”. Начальник УМВС у Львівській області генерал-майор Віталій Максимов розкрив питання трохи ширше: „Пан Косенко вже звертався до нас по допомогу, і ми надали йому особисту охорону. Потім він від неї чомусь відмовився. Якщо ще раз буде потрібно, знову його охоронятимемо”.

Деякі експерти припускають, що свої заяви добродій Володимир Косенко написав, ставлячи відразу дві мети: перша — убезпечити себе в разі якоїсь реальної загрози, і друга — здійняти шумову завісу навколо власної особи аби скерувати слідство хибним шляхом і відволікти силовиків на малопродуктивні пошуки. Другу версію, зваживши на широкі знайомства Володимира Косенка в середовищі львівських суддів, залишимо на совісті правоохоронців.

До речі, цікавий факт: серед засновників ТзОВ юридичне агентство “Юкон” (юридична адреса: пл. Ринок, 15/7) є, окрім пана Косенка, ще й син голови Галицького суду Богдана Романовича Стефанюка. І — приємна несподіванка: саме Стефанюк-старший роз­глядає зараз адміністративну справу щодо правомірності слідчих дій УБОЗУ по кримінальній справі, пов’язаній із розкраданням „Сільмашу”. Чуття, так би мовити, єдиної родини...


ІА "Вголос": НОВИНИ