Чи справді це так? Звідки цей істеричний драматизм? На що готова нинішня «президентська рать», аби втриматися при владі? Про це та інше кореспондент «Вголосу» спілкувався з політичним аналітиком Олександром Кочетковим, директором фундації Інститут трансформації суспільства Олегом Соскіним, політологом Андрієм Міщенком та директором Українського інституту аналізу та менеджменту політики Русланом Бортником.

 

«Ірина Луценко бачить свого Юру Президентом. Вона все робить, щоб теперішній Генпрокурор зайняв пост гаранта»

 

Радник Порошенка Юрій Бірюков запропонував усіх, хто не бачить, що в Україні все чудово, вважати «ворогами народу». Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що якщо Порошенко не буде при владі, то в Україні буде трагедія, яку можна порівняти хіба з Голодомором. Чи не занадто, так би мовити, сильні образи використовує влада?

Руслан Бортник:

Такі заяви можна розцінювати як політичні істерики команди, яка сьогодні гуртується навколо Президента. Будучи при Порошенку, ці люди заробили величезні статки, вони займають високі посади – і якщо Порошенко покине свій пост, то вони теж підуть геть, бо ні на що не здатні. Подібні істерики завжди були характерні усім оточенням президентів напередодні того, як вони втрачали свої рейтинги. А саме це зараз відбувається з Порошенком. Для наближених до нього осіб – це кінець світу. А для українців вибори – це можливість обрати кращу владу і мати змогу жити гідніше. Україна без Порошенка, звісно, можлива: ні Голодомор, ні продукти по картковій системі нам не загрожують. Єдине, що нас чекає – це те, що багато корупціонерів після виборів переховуватимуться від правосуддя.

Олександр Кочетков:

Оточення керівництва держави у всі часи любило розповідати казки. Заяви тих людей, які оточують Порошенка, виглядають дуже кумедно. Але є один нюанс. Якщо Порошенку це б не подобалось – воно б не звучало. Такі заяви оприлюднюються, бо до виборів залишився всього один рік. Всередині команди Президента починається певне позиціонування. Навколо Порошенка працюють щонайменше три структури, які причетні до керівництва його передвиборчою кампанією. І серед них уже починається конкуренція, бо вибори – це серйозний ресурс, і у випадку їх успішності люди просуваються по службових сходах. Зараз наближені до Порошенка, вихваляючи його, намагаюся певним чином сподобатись і зайняти ключові позиції у його виборчих штабах.

Тобто це початок передвиборчої кампанії Порошенка?

Олег Соскін:

Так. Адже всередині команди Порошенка теж є певний розкол. Немає єдності. Так, є група Порошенка, а це – Кононенко, Грановський, Ложкін, високі чиновники з Адміністрації Президента та ще кілька відданих йому людей. Вони розуміють, що без Порошенка вони не можуть існувати. Якщо його усунуть – вони теж змушені будуть піти. Вони за будь-яких обставин намагатимуться робити так, щоб Порошенко був обраним на другий термін та міг і надалі розграбовувати країну.

Друга група – це сім’я Луценків. Є інформація, що Ірина Луценко бачить свого Юру Президентом. Вона все робить, щоб теперішній Генпрокурор зайняв пост гаранта. А тому ближче до виборів ми побачимо між цими групами протистояння. Але перед цим вони намагатимуться знищити усіх своїх потенційних конкурентів: а це групи Гройсмана, Авакова, Турчинова, Яценюка. І це лише ті, хто при владі. Є ще ж багато опозиційних сил.

 

«Добровільно вони не покинуть владу. Буде бійня»

 

Якщо передвиборча кампанія Порошенка офіційно ще не стартувала, а ми вже чуємо такі попередження і навіть погрози, то що тоді можна чекати далі?

Олег Соскін:

Мені точно відомо, що Порошенко і Луценко отримали від США ультиматум. У Трампа розчаровані тим, що зараз відбувається в Україні. Там вимагають, щоб Порошенко до кінця травня 2018 року покинув свій пост. А тому, ймовірно, сценарій буде таким. Порошенко не погодиться на відставку, він боротиметься і йтиме на вибори. У разі виборів буде дуже жорстоке протистояння. І тут питання, як це буде відбуватись. Бо добровільно Порошенко не покине владу. Значить, в АП знищуватимуть політичних конкурентів гаранта. Те, як вони дискредитували Холодницького, Ситника, – це лише прелюдія. Все йде до того, що буде політична бійня.

Олександр Кочетков:

Я дуже добре знайомий із політичними процесами, брав участь в усіх передвиборчих кампаніях, які були в Україні, і як фахівець можу стверджувати: кожна наступна кампанія – ще цинічніша, нецивілізована і непрозора у порівнянні з  попередньою. Зараз складається враження, що ця влада задля переобрання готова піти на все. Я контактую з представниками чинної влади і ті, хто там розумніші, кажуть: якщо вони програють вибори, то найкраще, що з ними трапиться, – це в’язниця.  Якщо вони розуміють, що може бути і гірше, то вони підуть на все, щоб не позбутись влади.

От Бірюков – це людина з середовища Президента, він представляє волонтерів. Але насправді ці люди уже давно перестали бути волонтерами. А перейшли на роботу до Міністерства оборони. Вони схильні просто діяти, а не думати. А тому вони говорять маячню, особливо заявляючи про повторення сталінізму чи голоду, що абсолютно неможливо у ХХІ столітті у центрі Європи. Але з іншого боку – вони ще і кажуть, що готові фізично знищувати своїх ворогів. Тобто тих, хто не згоден з політикою влади, зокрема – Порошенка. І це вже серйозно.

 

«Теперішня влада під гаслом «Слава Україні» і у вишитій сорочці діє тими ж методами, що й Янукович»

 

Що робитиме Петро Олексійович, щоб втриматись при владі?

Андрій Міщенко:

Ця влада цинічніша за режим Януковича та Партії регіонів. Ми чітко розуміли, ким був попередній  президент, а це –  «рускій мір». А теперішня влада під гаслом «Слава Україні!» і у вишитій сорочці діє тими ж методами, що і Янукович та його оточення. Тобто ця влада використовує подвійні стандарти. У них, поза сумнівом, є бажання придушити народне волевиявлення, використати силовий метод.  Але, на щастя, ці люди не контролюють повністю силові структури. І велике питання, чи готові силовики завтра під час протистояння між владою і народом вбивати свій народ? 

Є ще інший сценарій – воєнний стан. Але якщо Порошенко напередодні виборів введе воєнний стан, то такими діями він себе повністю делегітимізує. А це втрата будь-якої підтримки на Заході. Це найгірший сценарій розвитку подій. Тому заяви наближених до Президента про Голодомор і повернення «совка» означають лише одне – Порошенку час зняти німб і спуститись на землю. 

 

«Вони можуть спровокувати війну з Росією»

 

Олег Соскін:

Коли запахне смаленим, Порошенко може просто спровокувати війну з Росією. Це для нього найкращий варіант, щоб потім сказати: бачите, без мене ж вам не обійтися, я ж Головнокомандувач!  І тоді, нехтуючи життями українців,  він кидатиме їх у пекло війни, щоб зберегти владу.

Щоб утриматись при владі чи не допустити, наприклад, виборів, Порошенку потрібна екстремальна ситуація. Потім він введе воєнний стан по всій території України. Як наслідок – Конституція не діятиме, виборів не потрібно проводити. Це для нього єдиний варіант. Бо, зрозуміло, що на другий термін Порошенко не пройде. Але він ніколи не відступиться від влади, бо розуміє, що у нього немає жодних шансів перемогти на чесних виборах. Дуже скоро по рейтингах він навіть Ляшку поступатиметься.

Розповіді Луценка про Голодомор і Бірюкова про «продукти за талонами» й справді можуть мати якесь логічне підґрунтя. На мій погляд, готується спецоперація у вигляді війни. Якщо війна – буде карткова система і брак продуктів. І такі заяви – це лише прелюдія. Я думаю, їм дали вказівку готувати ґрунт до такого невтішного майбутнього без Порошенка. Бо у них немає варіантів. Навіть Сталін не змін знищити Україну та українців страшним  Голодомором – Україну неможливо знищити. Але можна на певний час придушити.

Руслан Бортник:

Щоб не втратити владу, нинішні можновладці можуть піти навіть на силові сценарії. І я переконаний, вони хочуть це зробити. Але закрутити гайки можна лише у тому випадку, коли є різьба. Мова йде про сильні правоохоронні органи. А в Україні вони недостатньо потужні, щоб протистояти, наприклад, військовим. Бо багато людей уже пройшли серйозний вишкіл на фронті.

Олександр Кочетков:

Якщо соціологія демонструватиме, що у Порошенка немає шансів отримати перемогу, то складається враження, що стратеги Президента вже прораховують варіант, коли за тиждень до виборів щось відбудеться на кордоні, почнуться серйозні сутички. За таких умов Порошенко на невизначений термін оголосить воєнний стан. Саме про варіант із воєнним станом зараз дуже серйозно говорять.

Суспільне, громадське протистояння під час виборів буде вкрай серйозним. І головна проблема у конкурентів Порошенка буде не тільки у тому, щоб виграти вибори, а й після перемоги – зайти у кабінет на Банковій. Бо Порошенко може ще і не визнати свою поразку.

Але це ж ризик – доводити Україну до анархії, бо Путін може просто почати повномасштабне вторгнення. Думаєте, влада готова до цього?

Олег Соскін:

Порошенко не боїться, що, розпаливши війну, Путін може дійти до Києва. Йому це і потрібно. Якщо не він буде при владі, то «гори все вогнем». Після нього – хоч потоп. Тоді він скаже Заходу: Ну я ж не винен, я робив все, що міг. Так, він, Гройсман, Яценюк, члени Кабміну, БПП збережуть свої гроші та переїдуть на Захід. А в охопленій війною Україні житимемо ми з вами.

Олександр Кочетков:

Якщо всередині України почнуться силові протистояння – це жахливо.

Але от за часів Кравчука у нас було комуністичне бачення держави, Кучма мав бачення великого промисловця, Ющенко був бухгалтером, Янукович – зеком. А у Порошенка світогляд комерсанта. І комерсант знає, що, маючи будь-яку позицію, він повинен виграти, незважаючи на ціну. Те, що країна розвалиться – йому це абсолютно не цікаво. Ну, він же зі своїми грошима залишиться. А далі – буде видно.

Андрій Міщенко:

Ми маємо зовнішнього ворога і відповідно кроки влади мають бути обережними. Бо якщо ми перейдемо червоні лінії – ми втратимо державу. Зараз влада розуміє, що багато патріотичних сил не підуть на ескалацію протистояння через загрозу з боку Путіна. І режим цим дуже вміло користується.

 

«В Україні можливі вибори за російським сценарієм»

 

Крім військового і силового сценарію, можливі ще й інші?

Руслан Бортник:

Є ще російський сценарій. Влада вдаватиметься до різних маніпуляцій та спекуляцій: починаючи від конституційної реформи і позбавлення Президента частини його повноважень – і закінчуючи різними референдумами, штучними політичними процесами всередині суспільства, намаганням маніпулювати громадською думкою через контрольовані засоби масової інформації. Влада шахраюватиме, фальсифікуватиме. Ці, хто зараз керують державою, не зупиняться ні перед чим: вони знищуватимуть політичних опонентів, переслідуватимуть неугодні медіа. Можливі навіть тяжкі соціальні сценарії з жертвами.

Можливо ще і таке, що напередодні виборів влада арештує своїх потенційних опонентів, які через це не зможуть брати участі у виборах. А їхню команду завжди можна фізично придушити. Для Порошенка російський сценарій виборів дуже бажаний. Наша влада взагалі намагається діяти за тим самим алгоритмом, що і Росія. Але у Росії авторитаризм можливий, бо у них є «месія». А в Україні Порошенко месією не став.

Що ж робити, аби такі апокаліптичні сценарії не були реалізовані?

Олег Соскін:

Від Президента вже зараз потрібно вимагати відставки. Світ має нам у цьому допомогти: заморозити усі рахунки наших олігархів та конфіскувати їх. А потім дітей Гройсмана, Порошенка та інших, хто при владі, потрібно вислати з-за кордону. Тоді буде зовсім інша ситуація.  Якщо будуть зроблені такі кроки і Порошенко зі своїми поплічниками не матимуть куди втікати з України – вони на все погодяться. Політичні сили можуть об’єднатись, створити тимчасовий уряд, а вже потім провести вибори.

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ