Отож, українець Василь Ломаченко битиметься з кубинцем Гільєрмо Рігондо. Ще ніколи у змаганнях професіоналів не билися дворазові олімпійські чемпіони.

Українця, гадаю, представляти сенсу не має. Це найуспішніший український боксер. Він перемагав на Олімпіадах 2008 і 2012 років, здобував Кубок Вела Баркера, як найкращий боксер Ігор-2008. Василь також двічі був чемпіоном світу і Європи. Єдиної поразки у любителях Ломаченко зазнав у 2007 році від росіянина Альберта Селімова. Зрештою, це була сумнівна поразка і згодом українець взяв у росіянина переконливий реванш. Більше Василь не програвав.

Серед професіоналів Ломаченко став чемпіоном світу в двох різних вагових категоріях (57 та 59 кг) за рекордну кількість боїв – всього 7. Він також повторив рекорд мінімальної кількості боїв, упродовж яких став чемпіоном світу – 3. Перша його спроба припала на другий бій серед професіоналів. Але мексиканець Орландо Салідо, у суперечливому поєдинку, виграв за суддівськими записками. 

   

Кар’єра Гільєрмо Рігондо не менш яскрава. Він є двократним чемпіоном Олімпійських ігор (2000 та 2004), двократним чемпіоном світу (2001 та 2005) та чемпіоном Панамериканських ігор (2003) серед любителів. Чемпіон світу у другій ваговій категорії за версією WBA (2012-2015, 2016-теперішнній час), WBO (2013-2015) та The Ring (2013-2016) серед професіоналів. Вважається, одним із найсильніших боксерів-любителів за всю історію, здобув 400 перемог при 8 поразках, з них п'ять сумнівних.

22 липня 2007 року Рігондо і його партнер по збірній Куби Ерісланда Лара здійснили втечу з команди під час проведення Панамериканських ігор в Ріо-де-Жанейро. Згодом з'явилася інформація, що боксери підписали контракти з німецькою компанією «Arena Box Promotions». Однак, 2 серпня 2007 року Рігондо і Лара були заарештовані в передмісті Ріо, і депортовані на Кубу.

Уже на батьківщині Рігондо заявив, що його втеча зі збірної була помилкою, і сам він ніколи не збирався їхати в Німеччину і починати професійну кар'єру. Боксер висловив сподівання на те, що у нього з'явиться можливість повернутись у збірну Куби. Однак, президент країни Фідель Кастро, неодноразово коментував демарш Рігондо і Лара, порівнював боксерів з солдатами, які залишили поле бою, і виключив можливість їх повернення в національну команду. Багато журналістів та експертів пов'язують повернення Рігондо та Лара на Кубу із погрозами Фіделя Кастро на адресу родичів та друзів спортсменів. Отож, влада Куби відмовила Ларі та Рігондо у праві на участь у Літніх Олімпійських іграх у Пекіні.

Влітку 2008 року Лара зміг втекти з Куби в Мексику на човні і почав кар'єру в професійному боксі. Його приклад наслідував і Рігондо: у лютому 2009 року він втік з Куби в США і уклав у Майамі контракт із компанією «Arena Box Promotion», почавши кар'єру в професійному боксі.

Поєдинок двох унікумів боксу відбудеться рано вранці 10 грудня по київському часу. Орієнтовно бій почнеться о 6-й ранку.

Букмекери вважають українця фаворитом поєдинку. На перемогу Василя коефіцієнт складає 1,16, тоді як на успіх Рігондо - 5,45. Нічия - рідкість в боксі, тому коефіцієнт на неї становить 28,0.

Аналітики впевнені, що більш вірогідною є дострокова перемога одного з боксерів (1,65), ніж рішення за суддівськими записками (2,25). При цьому найбільш реальним сценарієм вважається нокаут від українського чемпіона в 5, 6, 7 або 8 раунді (коефіцієнт - 4,00).

Про це бій «Вголос» розпитав у експертів.

До теми

Роман Семенишин, заслужений тренер Украхїни з боксу:

Пам’ятаю Рігондо ще із 1999-го року. Він у складі збірної Куби боксував у Львові у матчевій зустрічі збірних України та Куби. Уже тоді він виділявся. А через рік став олімпійським чемпіоном. Рігондо – боксер екстра-класу. Але і Ломаченко теж. В цьому поєдинку я ставляю на Василя. Так, буде важкий бій, більшість раундів будуть не цікавими. А ось останні раунди будуть захоплюючими. Думаю, обоє будуть йти на загострення, особливо Ломаченко. Василь ж розуміє, що треба сподобатися американській публіці, а без «рубки» ніхто його не запам’ятає.  Дуже-дуже цікавий бій. Принаймні, у ньому є інтрига. В інших боях Василя цього не було, хіба перед першим.   

Макс Альперович, голова американської промоутерської компанії Fight Promotions:         

Василь Ломаченко у боксі є генієм. Його техніка – неперевершена, можливості його організму здаються феноменальними. Але в Америці його наразі визнають не у повній мірі. Щоби стати легендою необхідно побити найкращих боксерів сучасності. Наразі Ломаченко бив хороших бійців, але в елітному дивізіоні вони не на вершині. І ось бій проти Рігондо це хороша нагода для Ломаченко зробити заявку не легендарність. Думаю, українець переможе. Хоча б тому, що він на 8 років молодший за опонента, вищий і важчий за нього.  

Олег Петрівський, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ