У новий рік Україна увійшла з новими акцизами на «шкідливі звички» - пиво, міцний алкоголь і сигарети, а також на дизельне пальне. Вартість цих товарів помітно (на 4-10 грн.) зросла.

А вже в останні дні січня найбільші мережі заправок підвищили роздрібні ціни на 50 коп. за літр усіх видів нафтопродуктів. Так, у період з 27 по 30 січня найбільша консолідована мережа групи «Приват», що оперує АЗС під брендами «Авіас», ANP, «Укрнафта», «Мавекс» і ін., підвищила вартість всіх палив на 50 коп/л.

А вже 30-31 січня до цього цінового «флеш-мобу» зі своїм подорожчанням на 50 коп. приєднались і мережі АЗС ОККО і WOG. Також вартість бензинів на 50 коп/л зросла в мережі «Азовнафтапродукт плюс». На 10-35 коп/л подорожчало пальне в мережах «Фактор», «Катрал» і «Татнефть».

Наступними про збільшення вартості проїзду заговорили перевізники: аргумент про подорожчання солярки зрозумілий. Натомість підвищення «мінімалки» у цій сфері необлікованої готівки виглядає непереконливо. Тим не менше, транспорт подорожчав у січні в більшості регіонів (приміські та міжміські маршрути) та низці міст України.

До слова, підвищенням мінімальної зарплати до 3200 грн. пояснюють подорожчання своїх товарів чи послуг чимало підприємств. І якщо у січні (можливо, через велику кількість свят і неробочих днів) цей процес ще не був таким помітним, то зараз він пішов набагато активніше. Так, з 1 лютого у низці фірм зросла навіть вартість доставки питної води.

Що дорожчає у лютому

Як вже писав «Вголос», на 15-25 грн. зростає вартість тарифних пакетів двох основних операторів мобільного зв’язку – «Vodafone Україна» (ПрАТ «МТС Україна») та «Київстар».

Також підвищують вартість послуг деякі оператори кабельного телебачення та інтернет-провайдери. Зокрема, подорожчають послуги «Волі» (приблизно на 6%) та «Київстару» (на 25%).

Нацкомісія з держрегулювання енергетики і комунпослуг підвищила тарифи на водопостачання і водовідведення для низки водоканалів (на 9-37%), яких не торкалось попереднє подорожчання – загалом йдеться про 54 компанії з різних регіонів України.

Ну і ще дві міни сповільненої дії закладаються цього місяця під усю промислову продукцію.

По-перше, для промислових споживачів підвищується тариф на газ (на 1600 – 1760 грн) – тепер їм доведеться платити від 9200 до 10140 грн. за тис.кубометрів.

По-друге, І та ІІ класам споживачів електроенергії тариф підвищено на 3%, а також для «Укрзалізниці» на 0,7-1,9%. Хоча ще у грудні в НКРЕКУ навпаки – говорили про можливість зниження енерготарифів. Але не склалося – мабуть, дуже гроші потрібні.

Ці обидві міни – подорожчання газу та електроенергії – небезпечні тим, що вони матимуть довготривалий ланцюговий ефект: адже це спричинить зростання як виготовлення (собівартості) продукції, так і її транспортування. Тож не треба бути Кассандрою, щоб передбачити: нас очікує зростання цін на більшість товарів.

Ціни розпустяться навесні

Схоже, що цінова лавина лише набирає швидкість. Адже уже зараз відомо про те, що з 1 березня в Україні на 30% підвищуються тарифи на електроенергію для населення. А слідом за світлом може подорожчати й холодна вода.

Отже, відповідно до рішення Нацкомісії з держрегулювання енергетики та комунпослуг, при споживанні до 100 кВт*год тариф зросте з нинішніх 71,4 до 90 копійок. Споживання понад 100 кВт*год буде тарифікуватись на рівні 1,68 грн. При цьому, попередня градація - на три тарифи в залежності від обсягів споживання - скасовується.

Фахівці вже підрахували, що навіть при нинішніх тарифах на гарячу воду централізоване водопостачання буде помітно дешевшим за використання електричних бойлерів. Але ніхто не обіцяє, що ці тарифи існуватимуть довго.

Хороша новина полягає в тому, що з 23 год. і до 7 год. ранку електроенергія коштуватиме удвічі дешевше: таким чином, українців хочуть стимулювати більше користуватись електроприладами вночі, аби зменшити пікові навантаження на енергосистему. Однак, аби відчути ці переваги, доведеться замінити електролічильник на двозонний. Враховуючи його вартість (близько 1400 грн.), цей прилад зможе окупитись приблизно через 1,5-2 роки.

Ну і якщо пральку чи посудомийку ще можна вмикати на ніч, то прасувати чи прибирати порохотягом після опівночі можуть не усі. Особливо в багатоквартирних будинках. А що вже про улюблені сусідські перфоратори говорити…

Навздогін за рештою послуг рушать і пасажирські залізничні перевезення. З 1 квітня Мінінфраструктури ініціює подорожчання залізничних квитків на 10% (на усі категорії поїздів, крім І класу «Інтерсіті+»). І це не останнє зростання у цьому році – наступне заплановано вже на 1 жовтня (ще +10%).

До речі, певний час обговорюється і зростання тарифів залізниці на перевезення вантажів, яке наштовхується на сильний спротив з боку найбільших промислових виробників. Але після подорожчання електроенергії, зокрема, й для «Укрзалізниці» це питання можна вважати практично вирішеним. Звісно, що ці витрати будуть закладатись у ціну товарів, тож за це все також заплатить кінцевий споживач.

Девальвація не забариться

Таке тотальне подорожчання не може не позначитись на рівні інфляції. Нацбанк уже переглянув свій прогноз на цей рік і підвищив його з 8% до 9,1%. «Насамперед – через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. з початку року. Це рішення уряду відобразиться на рівні інфляції як безпосередньо через збільшення споживчого попиту населення, переважно на продовольчі товари, і собівартості продукції, так і опосередковано через інфляційні очікування українців», - повідомили в НБУ.

Також у Нацбанку спрогнозували, що інфляція в річному вимірі буде залишатися високою впродовж перших трьох кварталів, і лише у IV кварталі 2017 року може повернутись до однозначного рівня. Отже, більшу частину року на нас очікують перманентні подорожчання.

Це підтверджують і прогнози експертів. «Якщо усереднено, то зростання електроенергії на 2-3% може підвищити індекс промислових цін на 0,3-0,5%. А через 3-9 місяців, в залежності від технологічних циклів, обов'язково буде вплив і на споживача», - вважає радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ. Тому українцям варто готуватися, в першу чергу, до подорожчання комунального електротранспорту (метро, трамвай, тролейбус), залізничних поїздок і послуг водоканалів.

Услід за світлом, вірогідно, знову подорожчає і холодна вода – адже в структурі тарифу електроенергія становить від 30% до 70%. Ще близько 20% - це заробітні плати, які також підвищувались.

Окрім того, прогнозується ще й подорожчання газу: в нинішньому тарифі закладено імпортний газ по $185 за тис. кубометрів, тоді як у бюджеті-2017  його ціна передбачена на рівні $245. Схоже, що газовий тариф може бути збільшено з нинішніх 6,8 тис. грн. до 9-10 тис. грн. за тисячу кубометрів.

Логічно, що після цього нас знову чекатиме збільшення тарифів на опалення і гарячу воду.

Усі ці прогнози може серйозно скоригувати ще й падіння курсу гривні до іноземних валют. А девальвація при таких масованих подорожчаннях – це лише питання часу. Відповідно, коли «попливе» курс, це одразу позначиться на вартості нафтопродуктів (кожні 10 коп. курсу дають 10 коп. до ціни), і далі – ланцюжком на транспортній складовій, імпортній продукції і т.д.

На жаль, стримати цей процес нереально. При цьому нам, схоже, й надалі будуть вішати на вуха локшину. Про це свідчить хоча б цитата віце-прем’ра Павла Розенка, яку розповсюдив урядовий портал: «Я певен, наразі не існує економічних передумов підвищувати ціни на газ, електроенергію та послуги ЖКГ. Станом на кінець січня я не бачу ніяких мотивів для підняття цін на газ і ЖКГ-послуги протягом 2017 року. Не треба лякати людей! Коли прийде час, Уряд не ховатиметься, а відкрито сповістить українців про підняття тарифів», - сказав він.

«Але, на мою думку, нинішня ціна на газ вже відповідає європейській і економічно обґрунтована. Підвищувати далі її вже немає куди», - наголосив віце-прем’єр-міністр.

Якщо ж раптом ви таки повірили віце-прем’єру – перечитайте ще раз цей матеріал і залиште ілюзії осторонь.

-

 

Юрій Пелих, спеціально для Вголосу

 

ІА "Вголос": НОВИНИ