Санкції обіцяли впровадити двома етапами. Перший набуде чинності вже 22 серпня, а другий зреалізують у випадку, якщо Москва не виконає американських вимог щодо біологічної та хімічної зброї.

Відразу після появи у ЗМІ інформації про запровадження можливих санкцій російський рубль рекордно обвалився. Згодом прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що вважатиме впровадження цих санкцій «війною», але при тому наголосив, що Росії вони «не страшні».

Який же наслідок матиме для Кремля черговий натиск Сполучених Штатів і чи справді ці санкції «не страшні» для РФ? Про це «Вголос» запитав у політологів Тараса Загороднього та Тараса Березовця, а також в директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна.

Тарас Загородній:

Новими санкціями Штати хочуть заборонити Кремлю роботу з державним боргом. І це найсильніший удар.

Зараз російським приватним компаніям заборонено позичати гроші на іноземному ринку. У них там борги сягають 600 млрд доларів – тому треба шукати виходу. Досі російські олігархи рятувалися тим, що залучали кошти з-за кордону через державні банки. Це дозволяло їм так-сяк утримувати економіку. А нові санкції якраз закриють для них цю «лазівку». Зовнішнє фінансування припиниться взагалі і рубль впаде катастрофічно.

 

«Росії заборонять працювати з доларом, а це означатиме знищення російських банків»

 

По-друге, російським державним банкам заборонять працювати з доларом – основною валютою світу (!) та іноземними агентами. А це означатиме фактичне знищення банків РФ.

Як наслідок, виникнуть проблеми з російською нафтою, адже торгувати нею без долара фактично неможливо. З Росії посилиться відтік капіталу і скоротиться експорт.

Ці санкції, безумовно, зачеплять і Україну. Влада нарешті буде змушена накладати санкції на «дочки» російських банків в Україні. Відповідно – російський капітал суттєво втратить свій вплив у нашій державі. Разом з тим, на цих санкціях ми зможемо заробити. Після блокування РФ гроші і товари потечуть через Україну.

Тарас Березовець:

У Кремлі помилилися, розраховуючи, що після компліментів Трампа на адресу Путіна ставлення США до РФ зміниться. У Путіна були переконані, що нових санкцій після цієї «теплої» зустрічі точно не буде. Зараз РФ істерить і це підтверджує, що вони не сподівалися на удар. А в принципі, це і є американська система стримування і противаг. Трамп може що завгодно писати у своїх «твітах» і розповідати на зустрічах – позиція США залишається незмінною: Росію слід покарати за її злочини.

Зрозуміло, що нові санкції суттєво підірвуть довіру до Путіна всередині російської еліти. Тамтешні чиновники і олігархи довго сподівалися на «геній» Путіна, який зуміє переконати американського лідера не запроваджувати нові санкції. Путіну не вдалося і це поставило під сумнів його спроможність захищати найближче оточення.

Цього року у світі відбудуться кілька важливих виборів, зокрема в Грузії. США уважно стежитимуть за діями Кремля. І якщо зафіксують, що РФ не припиняє агресії, то вчинять так, як зі справою Скрипаля – запровадять новий пакет санкцій.

 

«Загрозу національній безпеці союзників Сполучені Штати сприймають як загрозу самим собі»

 

Цей інцидент зі Скрипалем, до речі, дуже важливий. Він продемонстрував, що загрозу національній безпеці союзників Сполучені Штати сприймають як загрозу самим собі. Отже покарання за це – невідворотне.

Російські олігархи вже почали тікати. Не виключаю, що можуть з’явитися «перебіжчики» серед російських олігархів і політиків, завдяки чому весь світ дізнається таємниці про російського президента. Разом з тим, це загострення унеможливить будь-які оборудки між Вашингтоном і Москвою. Якщо раніше ходили чутки, що Путін пропонував Трампу угоду по Донбасу, то тепер це стане у принципі нереальним.

Олег Соскін:

Нові санкції – надпотужний удар по всій російській економіці. По суті, її відрізають від валютного ринку американського долара. Це означає, що приватні і державні суб’єкти господарювання РФ не зможуть здійснювати міжнародні контракти у доларі. Отже з ними ніхто не буде торгувати. Вони не матимуть де взяти долари. Це колосальний крах. Це удар по їхній нафтовій і газовій промисловості. Європа теж не вестиме з ними справи у євро, бо дотримуватиметься євроатлантичної солідарності.

Нові санкції сильно вдарять по державних компаніях. Передусім – по «Аерофлоту» (він не зможе здійснювати рейси до США як компанія країни-спонсора тероризму), «Газпрому» та «Роснафті» (купівлю газу і нафти можуть заборонити узагалі).

Разом з тим, ці санкції обіцяють повний крах «Північного потоку-2». Його просто неможливо буде збудувати, адже РФ не зможе укладати контракти із жодними світовими корпораціями.

І це тільки частина санкцій, бо вони ідуть двома чергами. Друга частина, яку вже обговорюють у нижній палаті Конгресу, гарантуватиме Росії долю Ірану у всіх площинах: фінансовій, валютній, економічній, технологічній. РФ  буде відрізана від всіх ринків технологій. Громадяни не зможуть користуватися міжнародними валютно-фінансовими системами розрахунків, такими як VISA та MasterCard.

 

«Для Путіна розпочнуться найчорніші часи. Він стане невиїзним лузером, з яким ніхто не матиме справи»

 

Цим другим пакетом санкцій Росію готуються оголосити світовим спонсором тероризму. Якщо цей пакет буде прийнятий – санкції введуть безпосередньо проти Путіна. І тут почнуться його найчорніші часи. Почнуть затримувати російські судна в портах, російські літаки в аеропортах та майно по всьому світу. Тоді Путін стане невиїзним лузером, з ним ніхто не спілкуватиметься, він не зможе підписувати жодних угод. Його гроші і майно шукатимуть по всьому світу, у підставних осіб. А коли знайдуть – почнуть конфісковувати.

Усе це може зреалізуватися за найближчі місяць-два, щонайдовше – до жовтня. Росія вже не може з цим впоратися. І страшно уявити, що з ними буде далі.

 

«Щойно буде прийнято два пакети санкцій США, Україна буде змушена розірвати усі стосунки з РФ»

 

США почали тотальну кампанію проти головного ворога України. І це означає, що ми не можемо пасти задніх. Ми мусимо нарешті заборонити в Україні «курсування» російського рубля, закрити російські банки, припинити всі перевезення до РФ. Щойно буде прийнято два пакети санкцій США, Україна буде змушена розірвати усі стосунки з РФ.

Цими санкціями США дають нам величезний шанс вистояти у боротьбі з Путіним і показують, хто в світі насправді є нашим партнером. Щойно ці санкції будуть прийняті – ставки України у війні з РФ сильно злетять.

І тут ще одне запитання: а хіба Гройсман із Порошенком погодяться зробити таке? Та ніколи. Їх треба негайно гнати у відставку. Це колаборанти, москалі, агенти Кремля. Україні потрібний новий, патріотичний Уряд, а не ці губошльопи-шапокляки, злодії і представники московської колони.

Яна Федюра, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ