Оборудка зі створенням «Стебникводоканалу» може уже в недалекому майбутньому обернутись для міста проблемами з водопостачанням.

У 2007 році міський голова Стебника запропонував створити свій «Стебникаодоканал» на базі підрозділу ДКП «Стебниктеплокомуненерго», яке власне і займалося водоканалом. Тоді ДКП «Стебниктеплокомуненерго» передало «Стебникводоканал» на баланс міської ради.

За ініціативою мера Калапача мав бути створений окремий водоканал, за яким буде стежити міськрада. Депутати з радістю прийняли його пропозицію, адже таким чином вони могли б впливати на покращення водопостачання, а в майбутньому і зробити його цілодобовим.

Проте голова міста не повідомив чомусь, що нове утворення буде організоване у формі товариства з обмеженою відповідальністю змішаної форми власності за участі інвестора ТзОВ «Альфаплюс». Відтак, міська рада отримала частку 51%, а компанія «Альфаплюс» – 49%. До того ж майно було передано по залишковій вартості. Експертна оцінка не була зроблена.

Депутати міської ради піднімали це питання на кожному пленарному засіданні: добивались зустрічі з представниками Альфаплюсу, вимагали зборів, а також пояснень стосовно передання майна по залишковій вартості.

У 2008 році таки була зроблена експертна оцінка. Різниця між залишковою вартістю і експертною оцінкою склала близько півмільйона гривень. Тоді ж виявили договір поворотної фінансової допомоги на суму 250 тис. грн. Станом на сьогодні, згідно позову, поданого власниками ТзОВ «Альфаплюс», борг міськради становить близько 400 тис. грн.

У справу втрутилася прокуратура, яка проте спромоглася лише повідомити депутатів, що міський голова до 15 червня 2010 року зобов’язаний провести збори Товариства. Останні так і не відбулися.

Прокурорська перевірка виявила деякі порушення в частині зловживання міським головою Стебника своїми службовими обов’язками. Проте, позаяк прокуратурою не ініціювалось подання, а також з огляду на те, що сплив термін давності, то голову Стебника не можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності.

Отож, виходить, що мер може робити все, що йому заманеться.

Громаду Стебника цікавить одне питання: навіщо було створювати Товариство «Стебникводоканал» зі змішаною формою власності за участі інвестора ТзОВ «Альфаплюс», якщо воно існує лише на папері? Воду ж у Стебник постачає реально водоканал Дрогобича.

фото: stebnik.at.ua

ІА "Вголос": НОВИНИ