Експерти кажуть, що насправді пояснити постійно зростаючі рейтинги Вадима Рабіновича можна дуже просто. Виявляється, Петро Порошенко має на Рабіновича великі плани. Більше того, в Адміністрації Президента придумали для нього особливу роль. І обернутися для України вона може суцільною катастрофою. 

То у чому, власне, справа? У чому полягає вигода українського президента? І хто ж такий Рабінович? Почнемо з останнього…  

То хто такий Рабінович  

Народився Вадим Рабінович 4 серпня 1953 року в Харкові. Сім’я була доволі великою: батько – військовий, мати – медик, дві сестри і брат. Освіта незакінчена вища: у 1970 році Рабінович вступив до Харківського автодорожнього інституту, з якого у 1974 році його відрахували за «аморалку». Виключили його і з комсомолу. Проте сам Рабінович запевняє, що причиною відрахування були кросворди з політичним підтекстом, які він складав на лекціях. І «здав» його близький друг.

Далі – служба в армії, у військах ПВО. Служба у такому підрозділі військ для громадян з «політичним» минулим була неможливою. Тому, швидше за усе, версія Рабіновича про виключення його з ВУЗу за «політику» є сумнівною.

Після демобілізації у 1977 році працював майстром ремонтно-будівельного управління. І, власне, з цього моменту починаються найцікавіші віхи біографії Вадика Рабіновича.

Кримінальний талант

Вперше арештували Рабіновича у 1980 році за звинуваченням у розкраданні державного майна в особливо великих розмірах. Прокрутив він аферу на 250 тисяч радянських рублів, а на той час це було, не мало не багато, близько півмільйона доларів США. І полягала ця афера ось у чому…

У Харкові існував музей Гризодубових - героя СРСР, льотчиці Валентини Гризодубової та її батька, також відомого льотчика та конструктора Степана Гризодубова. Функціонував музей у квартирі, де раніше мешкала їхня родина.

Власне, у 1979 році, коли почалась ця історія, Валентина Степанівна жила у Москві та працювала в оборонному відомстві. Цього ж року на одному із заводів Підмосков’я випустили партію якісного лінолеуму. У цей час СРСР був країною суцільного дефіциту: купити будь-що були нереально, зате дістати, за сприяння відомих людей, можна було запросто.      

Так от: Вадик Рабінович приїхав до Валентини Степанівни і запевнив 70-річну жінку у тому, що планує відремонтувати музей Гризодубових. На радощах Валентина Степанівна особисто допомогла Рабіновичу отримати дефіцитний лінолеум та інші будматеріали. До того ж, у кількості, яку він попросить. Рабінович не посоромився й набрав будматеріалів на стоквартирний будинок. За цінами чорного ринку вартість товару становила 250 тисяч рублів.

Уже у 1980 році Рабіновича взяли під варту і відкрили кримінальну справу. Щоправда, на той час він встиг продати увесь товар. Слідство тривало близько року. Проте Рабіновича звільнили, як він сам розповідає, після особистого втручання Генпрокурора СРСР Романа Руденка.

До слова, ці вкрадені гроші Рабінович повернув Україні. От тільки у 1979 році 250 тисяч рублів прирівнювались до 500 тисяч доларів США, а у 1992 році, коли Рабінович їх повернув, – це було приблизно… 500 доларів.

Рабінович і «вічний двигун»

Наприкінці 1980-го Рабінович зайнявся власним бізнесом: налагодив у Харкові підпільний цех з виробництва дерев’яних дверей. Окрім того, як він сам розповідав, займався ще виготовленням виробів з кришталю та календарів. І прибутки тоді у нього були серйозні – 3 тисячі рублів у день. У 1982 році його арештували вдруге, інкримінували крадіжку соціалістичної власності.  І Рабінович зрозумів: якщо нічого не придумає, то воля йому світить дуже нескоро. А в гіршому випадку йому загрожує «вишка».

Саме у той момент у прокуратуру від матері Рабіновича надійшла заява про те, що її син веде себе неадекватно. Паралельно Вадик симулював душевнохворого й розповідав, що винайшов вічний двигун та ще купу відкриттів світового масштабу. Рабінович настільки увійшов у роль шизофреніка, що психіатричну експертизу проводили кілька разів. Харківські та київські психіатри дійшли висновку, що арештований таки хворий. І лише в Москві поставили правильний діагноз: Рабінович здоровий, і, відповідно, підсудний. До речі, московський експерт-психіатр був присутній на кожному судовому засіданні. Словом, Рабіновичу присудили 14 років тюрми.

Разом із тим, у правоохоронних органах стверджують, що Рабінович працював на КДБ. Він сам цього не заперечує, лише додає, що «симулював співпрацю». Зрештою, згодом йому в КДБ дали підписати документ «Про припинення співробітництва». Проте практики підписання таких папірців ніколи не існувало.

Перший мільярд «збройного барона»

Вийшов на волю Рабінович за одними даними у 1990 році, за іншими – у 1991-му. Практично одразу після звільнення він разом з колишнім працівником колонії, де сидів, організував фірму «Пінта». Згодом експортував метали, а у 1993 році очолив українську філію компанії «Нордекс», яка займалась поставками в Україну російської нафти. Через два роки він заснував в Женеві компанія «Остекс АГ». Потім з’явилась RICO («Рабінович і компанія»), яку невдовзі перейменували в RC-Group.

У 1999 році статки Рабіновича, на цей момент громадянина Ізраїлю, оцінювали в $ 1 млрд. А ще у 99-му СБУ заборонила йому в’їзд в Україну. Також цього року його остаточно пов’язали з тіньовим ринком зброї. Якщо конкретніше, то з продажею зброї з українських складів у «гарячі точки». Продавав Рабінович зброю усюди куди міг: у Ліберію, Чечню, Югославію, Іран.

Подейкували, що у зв’язку із збройним скандалом, Рабіновичу також заборонять в’їзд в Ізраїль. Проте усі звинувачення неочікувано розчинились.

Золота менора і «FEMEN»,

Конкретної причини виправдання Рабіновича ніхто так і не назвав, але несподівано у Єрусалимі біля Стіни Плачу постала золота менора. Відомо лише, що її виготовили та встановили за кошти Вадима Рабіновича. Скільки вона коштує, достеменно ніхто не знає. Мовчить про це і сам Рабінович. Так само невідомо до кінця, скільки важить цей семисвічник. За однією інформацією, на його виготовлення пішло 700 кг чистого золота. Проте самі ізраїльтяни запевняють, що менше – лише 50 кг.   

Приблизно у цей період він також отримав орден святого Миколая - Чудотворця першого ступеню. Вручив йому нагороду глава УПЦ МП. За що Рабінович отримав цю нагороду - також невідомо. Опісля Рабінович отримав офіційне запрошення повернутись до України.

Уже у 2002 році німецький тижневик Der Spiegel написав про те, що ізраїльський бізнесмен Вадим Рабінович поставив «Талібану» 150-200 танків Т-55 и Т-62. У Кабул танки доправили літаком за підтримки пакистанської розвідки. Рабінович відреагував на це повідомлення жартома, мовляв, «якщо щось пропало в Україні, то винен Рабінович», проте до суду на видання не подав.

Ну і ще одна деталь до скандальної біографії Вадика Рабіновича. Вважають, що він є головним спонсором руху «FEMEN». Для чого це Рабіновичу - сказати важко. Але такою дрібницею, як епатажний феміністичний рух, репутацію скандального мільярдера не зіпсувати точно.

В тему

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства:

Судячи з того, як Рабінович зомбує українців своїми телепрограмами, то цілком можна зробити висновок, що він готується до президентських виборів. Причому серйозно, активно і, головне, це його зомбування дає результат. Справа у тому, що він орієнтується на соціально слабкі верстви населення і каже те, що вони хочуть почути: буде добре життя. Мовляв, от у мене воно добре - і у вас таке буде. Я вам буду пайок давати. Я забезпечу їжу, первинні соціальні послуги. Буде пляшка пива і горілочка на столі. І все буде добре. Через це у нього зараз такі високі рейтинги. Тому у нього є реальні шанси потрапити у другий тур президентських виборів.

Зрештою, є ще додатковий фактор політичних домовленостей. Для Петра Порошенка, принаймні зараз, найстрашніше лихо – це Тимошенко. Зрозуміло, що він буде з кимось домовлятися і робити усе для того, щоб Юля не пройшла у другий тур. Тим «кимсь» запросто може стати саме Рабінович. І тут уже інше питання: як себе поведе сам Рабінович. Якщо він увійде в союз з нинішнім президентом, то другий тур виглядатиме так: Порошенко – Рабінович. А якщо він стане на бік Тимошенко, то вони обоє поховають у першому турі Порошенка.

У цій усій ситуації найгірше те, що у цих схемах може піти щось не так. Адже наш народ під час виборів завжди себе поводить неадекватно: він голосує за їжу, він продається. Продає своє життя, голоси, майбутнє своїх дітей. Зрештою, Ізраїль може включити усю свою потугу і вся світова ізраїльська машина може допомогти… Відповідно, Рабінович може виграти й у другому турі. Але тоді точно України не стане: буде великий Ізраїль. Це, звісно, не стовідсотковий сценарій, але шанс такий є.

Особисто я не розумію, як можна голосувати за людину з такою багатою кримінальною біографією та ще й просувати його у другий тур виборів. Це ж може обернутися катастрофою!

 

Олесь Доній, політолог, громадський і культурний діяч:

Попри просування новітніх технологій – інтернету, більшість українців основним джерелом інформації вважають телебачення. Саме тому зараз телепростір намагається монополізувати нинішня влада. На сьогодні усі основні телеканали знаходяться у залежності від Адміністрації президента. Вони належать різноманітним супербагатіям, можуть сповідувати ту чи іншу політику, але інформаційні блоки вони узгоджують з АП. Також на усіх каналах є так звані «смотрящіє» від АП чи СБУ.

Саме через канали можна просувати різноманітних політиків, таких от як Рабінович. Він від самого початку мав програму на телеканалі Ньюс Ван, тепер отримав ефір на конкуруючому 112 каналі. Ньюс Ван, до речі, і розкрутив партію Рабіновича «За життя». Перші рейтинги цієї партії озвучили саме там, перші рейтинги Рабіновича також. Через деякий час про те, що рейтинги його зростають, заговорили на інших провідних телеканалах. Потім зростання його рейтингів «зафіксували» провідні рейтингові кантори: «Рейтинг», центр Разумкова.

Я веду до того, що Рабіновича «розкручують». АП шукає найкращого спаринг партнера Порошенкові, якого б він міг перемогти у другому турі президентських виборів. Оскільки патріотичний кандидат у другому турі для Порошенка є вкрай небезпечним – Порошенко програє будь-кому. Він розглядає як потенційну небезпеку не тільки Тимошенко. Тому вони не допускають потенційних конкурентів нинішнього президента на ефіри. Єдиний вихід для нього – виведення у другий тур менш рейтингового кандидата. Причому орієнтованого на російський електорат. Такий електорат є вагомим, він здатен вивести свого кандидата у другий тур, але він не може перемогти. Адже значна частина його залишилась в окупованому Криму та в ДНР і ЛНР.

Відповідно, висновок ми можемо зробити такий: Порошенко готує у персоні Рабіновича для себе конкурента у другому турі президентських виборів. Тобто вибір у нас буде такий: поганий і ще гірший. Іншими словами, вибору не буде.

А загалом, Порошенко мріє про російський сценарій Путіна: два терміни сам, потім реформа, влада прем’єра…І знову він у владі.

Антоніна Курилишин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ