Порадити Президентові кожен здатний - хоча б і сидячи дома біля телевізора. А от глава держави готовий вислуховувати поради не від кожного - для того щоб підказувати йому правильні кроки, у нього є цілий штат радників, який він комплектує на власний розсуд. Зараз Віктор Андрійович має 34 позаштатних і вісім штатних радників. Різниця між першими й другими - істотна.

Штатні працюють повний робочий день, коментують кроки свого патрона - у зв'язку із цим по ТБ часто видно радника з юридичних питань Миколу Полудьонного, «гуманітарного» радника Маркіяна Лубківського або консультанта з «оборонки» Володимира Горбуліна. У позаштатників графік вільний: хочеш - радь, хочеш - ні, але й робота ця ніяк не оплачується. Зате серед них зустрічаються естрадні й спортивні знаменитості (наприклад, боксер В. Кличко, футболіст А. Шевченко, оперний співак В. Гришко тощо), які без відриву від основної діяльності можуть впливати на Президента. Якщо вдасться. У числі найбільш відомих безкоштовних радників Ющенко - нардепи-нашоукраїнці Борис Безпалий, Лілія Григорович і Ксенія Ляпіна, губернаторка Київщини Віра Ульянченко й мер столиці Черновецький, екс-глава «Нафтогазу» Олексій Івченко. Всі вони - хто частіше, хто рідше - постачають главу країни своїми думками. А от чи користується Президент їхніми порадами - це вже інше питання: кажуть, Ющенко радиться, але вирішує сам.



РАДНИК ПОВИНЕН (якщо Президент доручить):

- аналізувати ситуацію в країні і готувити пропозиції щодо можливих дій Президента,

- брати участь у підготовці законів, указів і т.п.,

- готовити матеріали до виступів і прес-конференцій Президента.


РАДНИК МАЄ ПРАВО:

- на невідкладний прийом у Президента і держсекретаря,

- на участь у засіданнях Кабміну,

- на користування спецзв'язком.


СКІЛЬКИ ОТРИМУЮТЬ РАДНИКИ


«Гола» ставка штатного президентського радника відповідно до березневої постанови Кабміну становить 2305 гривень - це якщо радник до того ж є главою профільної служби Секретаріату (як, наприклад, Маркіян Лубківський, що очолює гуманітарне відомство Секретаріату, або Микола Полуденний - керівник служби правової політики). «Просто радникам», які нічого не очолюють, належить по 2180 грн. на місяць.

Але це, звичайно, не всі їхні гроші. Існує також 50-процентна надбавка за ранги й чини, 10-процентна - за знання іноземної мови, 10-процентна - за науковий ступінь і багато інших бонусів, що істотно підвищують радницькі доходи. Позаштатні радники задовольняються тільки службовою «обкладинкою» - плата за службу їм не належить.


ІА "Вголос": НОВИНИ