На даний час 12 голів місцевих державних адміністрацій очолюють також регіональні організації Партії регіонів: у Харківській області - Михайло Добкін, у Дніпропетровській Олександр Вілкул, у Закарпатській – Олександр Ледида, у Запорізькій області – Борис Петров, у Миколаївській - Микола Круглов, у Полтавській – Олександр Удовіченко, у Рівненській - Василь Берташ, у Сумській – Юрій Чмирь, у Хмельницькій – Василь Ядуха, у Севастополі – Валерій Саратов.

У суботу, 29 травня, до цього списку долучилися ще два губернатори, зокрема, у Чернівецькій області - Михайло Папієв, у Черкаській - Сергій Тулуб.

Цей процес не можна назвати чимось унікальним для Партії регіонів, оскільки він є характерним для будь-якої правлячої партії. Згадаємо, що після Помаранчевої революції голови адміністрацій часто очолювали місцеві партійні осередки НУНС. Не винятком була і Львівщина, де губернатор був керівником обласної організації «Нашої України» (Петро Олійник). З одної сторони, це підсилює саму організацію, з іншої – демонструє, що «партія влади» і є владою.

Вголос спробував дізнатися, яким чином цей процес може заторкнути Львівщину і як тут відбуватимуться згадані процеси.

У коментарі з цього приводу голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль запевнив, що поки не має жодних намірів очолити обласну організацію Партії регіонів. Водночас керівник Львівщини підтвердив, що практика призначення голів обласних адміністрацій на посади голів обласних організацій Партії регіонів існує.

«Така практика дійсно є. Але це практика, а не правило. Ми мали бесіду і з Петром Івановичем Писарчуком (голова ЛОО ПР - Вголос) і з керівництвом партії, поки необхідності якихось змін, ротацій не вбачаємо», - зазначив Василь Горбаль.

За його словами, Петро Писарчук і він чи не щоденно спілкуються в телефонному режимі. «Таких планів (зміни керівництва обласної парторганізації – Вголос) поки не було. Хіба що якісь особисті плани з’являться у Петра Івановича, але поки що він їх не висловлював», - зазначив Василь Горбаль.

Голова Львівської ОДА повідомив, що загалом певні зміни у партійній організації відбуваються. Зокрема, це пов’язано і з тим, що сьогодні багато бажаючих вступити у партію.

«На рівні районів я знаю, що певні ротації відбуваються. Іде аналіз роботи, яка була проведена під час президентської кампанії. Залучаються нові люди. Звичайний процес, який має відбуватися у партійній організації ще й з огляду на те, що зараз це партія влади і, відповідно, інакше має позиціонуватися», - пояснив Горбаль.

Як відомо, Василь Горбаль наразі очолює Київську міську організацію Партії регіонів. Звітно-виборча конференція цієї організації має пройти вже цього року. Зважаючи на нинішню посаду Василя Горбаля, можна припустити, що київські регіонали оберуть собі іншого керівника.

Цю інформацію Вголосу підтвердив перший заступник голови Львівської обласної організації Партії регіонів Віктор Рогов. «У Києві має відбутися звітно-виборча і тоді вже він (Василь Горбаль - Вголос) буде просто рядовим членом партії, повинен буде перейти на облік в обласну парторганізацію. А далі буде видно, час міняється…».

Водночас Віктор Рогов пояснив, що згідно із статутом партії звітно-виборчі конференції відбуваються раз на 4 роки, а остання обласна звітно-виборна конференція відбулася лише минулого року.

«Так, справді відбулися певні зміни у тих областях, де не співпадало призначення губернаторів із керівниками обласних парторганізацій. У нас наразі нічого не планується, ніяких обласних звітно-виборчих конференцій. Писарчук є головою обласної парторганізації. Ніякого бажання ні з нашого боку, ні з боку керівництва партії у Києві немає таких бачень, щоб терміново збирати звітно-виборчу конференцію», - запевнив він.

«З Василем Михайловичем обласна організація дуже тісно співпрацює, у нас постійні контакти з ним, проводяться консультації, він консультується з різних питань, на даний час з кадрових питань», - додав Василь Рогов.

Зауважимо, що Василь Горбаль, попри обіцянки швидко змінити вертикаль на Львівщині, досі не сформував команду. Досі не призначені усі заступники голови ОДА. Райдержадміністрації очолюють наразі представники старої команди.Попри постійні контакти з обласною партійною організацією, залишається певне напруження у стосунках із Петром Писарчуком, який теж претендував на посаду губернатора.

Наскільки допомогло б у роботі губернатора Василю Михайловичу обрання керівником партійної організації важко сказати, зважаючи на «любов» місцевого політикуму до Партії регіонів. Однак це могло б посилити відчуття «команди і додати впевненості, що за спиною стоїть парторганізація.

Разом з тим, зважаючи на затримку із позбавленням мандата депутата Верховної Ради Василя Горбаля, не можна виключати, що у Києві мають якесь інше бачення щодо його місця. Про такі бачення Вголос вже писав.

У такому випадку не виключено, що діючий голова обласної партійної організації стане губернатором, а не навпаки.

ІА "Вголос": НОВИНИ