Як стало відомо Вголосу з інсайдерських джерел у судах, у Львівському окружному адміністративному суді зареєстрована скарга начальника управління у справах поліграфії та телерадіопростору Львівської ОДА Оксани Бойкович на розпорядження голови Львівської ОДА Василя Горбаля №651/0/5-10 «Про структуру обласної державної адміністрації».

У своїй скарзі багатолітній держслужбовець вимагає визнати незаконним і нечинним розпорядження голови ОДА.

На думку позивача, вказане розпорядження не підлягає виконанню, тому що прийняте з порушенням чинного законодавства.

Подаємо витяг зі скарги:

«Виходячи зі змісту п. 4.8, п. 8.4 (яким функції управління у справах поліграфії та телерадіопростору обласної державної адміністрації покладено на управління преси га інформації обласної державної адміністрації.), п. 16 (згідно якого управління преси та інформації зобов'язано прийняти матеріальні цінності) випливає, що новостворене управління преси та інформації і правонаступником управління у справах поліграфії га радіопростору, тобто фактично проводиться реорганізація юридичної особи.

Порядок припинення та реєстрації юридичних осіб (у тому числі юридичних осіб публічного права) регулюється Цивільним кодексом України та Законом Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб- підприємців.

Відповідно до статті 33, припинення юридичної особи Закону Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців «Юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації)».

Відповідно до ст. 34 Закону Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців, для внесення до Єдиного державного реєстру рішення про припинення юридичної особи заявник повинен подати держаному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи:
• рішення засновників;
• документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим органом рішення щодо припинення юридичної особи у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.
• відповідно до п. 7 вказаної статті склад комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи, у тому числі їх ідентифікаційні номери.

Відповідно до ст. 37 вказаного Закону „Для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання. поділу або перетворення голова комісії з припинення або уповноважена ним особа після закінчення процедури припинення, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинні подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:
• заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення;
• свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;
• оригінал установчих документів;
• нотаріально посвідчену копію передавального акта, якщо припинення здійснюється в результаті злиття, приєднання або перетворення, або нотаріально посвідчену копію розподільчого балансу, якщо припинення здійснюється в результаті поділу;

Державна реєстрація новоствореної юридичної особи проводиться відповідно до ст. 24-27 вказаного Закону.

Відповідно до ст. 105 Цивільного кодексу України орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначає комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію). З моменту призначення комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи.

Таким чином п. 13 розпорядження голови облдержадміністрації, яким зобов'язано керівників структурних підрозділів вжити необхідних заходів із ліквідації, суперечить Цивільному кодексу України.

Аналіз Цивільного кодексу України, Закону Про місцеві державні адміністрації, Закону Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не дає визначення такого терміну як «припинити діяльність», який використовується в п. 6 розпорядження».

P.S. Зауважимо, що Оксана Бойкович вміє відстояти своє право на працю. Попередники Горбаля намагалися її звільнити і одного разу навіть це вдалося, однак через суд вона таки повернула собі посаду.

Нагадаємо, розпорядженням голови Львівської ОДА від 29 серпня 2003 року Оксану Бойкович було звільнено з посади начальника управління в справах преси та інформації Львівської ОДА з 1 вересня у зв`язку з реорганізацією управління в справах преси та інформації Львівської ОДА. Оксана Бойкович очолювала це управління з 1999 року.

Після тривалої судової тяганини Оксані Бойкович вдалося повернутися в ОДА. 30 травня 2005 вона була призначена заступником начальника головного управління ЗМІ та поліграфії - начальником управління телерадіопростору Львівської ОДА.

фотоbtvision.bt.com

ІА "Вголос": НОВИНИ