Про комерційну складову задумалися у Міжнародній Федерації легкої атлетики. Щоби «не вигадувати велосипед», чиновники вирішили запозичити досвід у великого тенісу. Отож, невдовзі може змінитися система відбору на чемпіонати світу та Європи. Для того, щоби туди потрапити, необхідно буде показати хороші результати на серії міжнародних стартів, набрати необхідну кількість балів. Кажуть, що такі революційні зміни затвердять найближчим часом.

Учасник Олімпійських ігор у Пекіні Дмитро Дем’янюк вважає, що якщо це відбудеться, то постраждають, у першу чергу, молоді атлети. Про це він розповів в інтерв’ю «Вголосу».

«Раніше склад збірної формувався за підсумками національних чемпіонатів, – розпочав Д. Дем’янюк. – Невдовзі, щоби потрапити у збірну, потрібно буде показувати результати на міжнародних стартах. Атлетам із іменем, досвідом, буде простіше. Адже їх запрошуватимуть на міжнародні старти. А ось молоді буди непереливки. Їм буде дуже важко потрапити на чемпіонати Європи та світу. Якщо раніше для цього було достатньо показати хороший результат на першості України, то у майбутньому спершу треба буде отримати запрошення на міжнародний старт. Для атлета високого рівня, це не буде особливою проблемою. Можливо, навіть перевагою. А молоді важко… Ну і в чому тоді буде суть чемпіонату України? Для національного спорту значимість цього турніру буде нівельовано. Раніше були конкурентні змагання, спортсмени боролися за місце в національній збірній. Була інтрига, інтерес. За нової системи усе це буде знівельовано.

Міжнародна Федерація легкої атлетики може оплачувати учасникам лише витрати на офіційні змагання – чемпіонати Європи та світу. Інші турніри фінансуються виключно їх організаторами. У кожного хорошого атлета є менеджер. Саме у його сферу відповідальності входить процес проведення переговорів стосовно запрошення спортсмена на турнір, його фінансування – витрати на дорогу, проживання, харчування, призові. Атлет із наставником затверджує графік із бажаними датами участі в змаганнях, а менеджер шукає турніри, контактує із організаторами, веде переговори. Чим вищий рівень атлета, тим менше труднощів у нього із цим, тим більше він заробляє на турнірах. Якщо атлет високого рівня, то він може запросити гроші за участь в турнірі. Менеджер має свій відсоток із цієї суми. Також менеджер веде переговори про участь свого клієнта у рекламних кампаніях. Результати спортсмена повинні бути щонайменше на рівні майстра спорту міжнародного класу. Інакше, запрошення на якісь елітні турніри годі отримати. Із турнірами серії «Діамантова ліга» інша історія, туди запрошують із топ-10 світу.

Щороку у січні проводжу Меморіал свого батька – Олексія Дем’янюка. Щоби запросити до Львова хороших спортсменів потрібно мати зал із якісним покриттям. Без нього про участь елітних спортсменів можна забути. Також потрібно знайти кошти на переліт, проживання у хорошому готелі, харчування і кілька тисяч доларів на гонорар. Чим вищий рівень атлета, тим більше затрат. Українських спортсменів на Меморіал простіше запросити, їм не потрібен переліт, гонорар. Лише Богдан Бондаренко пропускає зимовий сезон, тому не приїздить до Львова на змагання».

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ