«Вголос» уже писав, як церква Московського патріархату з'явилась у м. Броди. Тоді нам вдалось з'ясувати, що її звели незаконно поруч із місцевою військовою частиною.

Московський патріархат у Бродах хочуть зробити легальним

Так, мешканець міста Броди, який попросив не називати його імені (редакції ім'я коментатора відоме – ред.), звернувся до редакції «Вголосу» із проханням розповісти про те, що насправді відбувається із церквою Московського патріархату в Львівській області зараз. За словами очевидця, зараз у Бродах відбувається підготовка до того, щоб легалізувати незаконно збудований храм УПЦ МП.  

«У понеділок відбулася комісія Бродівської міської ради з питань духовності, освіти та охорони здоров'я. Головою цієї комісії є отець Степан Шира – священик УПЦ КП, він же депутат від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка. У Бродах він відомий тим, що під час першої сесії Бродівської міськради простив гріхи «регіоналу», заступникові міського голови Бродів. Крім того, низка громадських організацій зверталась до Філарета з повідомленням про недоречну поведінку цієї особи. Прослухавши онлайн-трансляцію засідання комісії з питань духовності, мене обурило те, що отець Степан Шира після того, як журналістів телеканалу НТА побили біля церкви МП у Бродах, запропонував легалізувати церкву МП у нашому місті. Вражає й те, що на засіданні цієї комісії був присутній діючий настоятель храму МП у Бродах Ярослав Огерук та його керівництво зі Львова», – розповів «Вголосу» небайдужий.

Джерело «Вголосу» стверджує, що під час сумнозвісної комісії отець КП Степан Шира запропонував схему, як можна легалізувати самобуд МП.

«Так-от: отець Київського патріархату, по суті, запропонував схему легалізації Московського патріархату у Бродах. Коли я прослухав – був вражений. Він запропонував юридичному відділу Бродівської міськради розглянути схему повернення з приватної власності земельної ділянки, на якій знаходиться московський храм, у комунальну власність міста. Як покарання він пропонує Московський патріархат зобов'язати сплачувати у міський бюджет «великий» земельний податок. Але зрозуміло, що цей податок для Московського патріархату – це дурниці. Адже вони під час війни з Росією у Бродах позводили величезні золоті купола. Думаю, для них будь-яка інформація про податок – це смішно. Розумієте, так – ми у Бродах маємо хоч якийсь законний метод, щоб боротися із Московським патріархатом. А якщо це все узаконять – церква окупанта буде просто легалізована», – розповів співрозмовник.

Що відбулось на засіданні комісії?

Кореспондент «Вголосу» теж зацікавився, що ж це за такі нестандартні рішення пропонуються під час засідання комісії Бродівської міськради з питань духовності, освіти та охорони здоров'я.

Як з'ясувалось, комісія засідала через те, що у Бродах під час зйомки розслідування щодо незаконного будівництва церкви МП побили журналістів із львівського телеканалу НТА. Вражає, що бродівських депутатів цікавило не те, що попи Московського патріархату та їхні вірні напали на знімальну групу телеканалу, а те, чому журналісти прийшли на приватну територію церкви. Нестандартним засіданням – нестандартні рішення. Відтак депутат Бродівської міської ради від партії Анатолія Гриценка «Громадянська позиція», священик Української православної церкви Київського патріархату Степан Шира дійсно заявив, що він «не має нічого проти» церкви Московського патріархату та її настоятеля в Бродах». Також депутат-отець запропонував схему, за якою можна легалізувати цей храм.

«Юрист має вивчити ситуацію із церквою. Є порушення використання земельної ділянки. Можливо, відповідно до закону, цю землю можна буде вивести з приватної власності, надати її у власність міста та надати Московському патріархату, оскільки ця церква збудована за їхні гроші. Але цю землю можна віддати їм в оренду, наклавши високий податок», – сказав під час засідання комісії Степан Шира. – Я наголошую на тому: ми не повинні нікого «утискати», всі мають право на своє релігійне віросповідання. Якщо святиня збудована, там стоїть хрест, то ми вже не маємо ніякого морального і фізичного права накладати на це свої руки».

Окрім того, на засідання комісії запросили настоятеля церкви Московського патріархату Ярослава Огерука та секретаря Львівської єпархії Московського патріархату отця Олександра.

Цей отець Олександр заявив, що журналісти, яких побили прихожани МП, не мали права під час богослужіння знаходитись на території церкви, бо «вони з іншої релігійної течії». Представники УПЦ МП у Бродах звинуватили журналістів у нагнітанні ситуації стосовного того, що «їх пов'язують із Російською православною церквою, а це не так».

«Ми – єдина Українська православна церква, ми незалежні в управлінні, а приписка Московський патріархат – це вигадка журналістів. З 1991 року ми отримали автономію, і цей конфлікт у Бродах ми розглядаємо так, що з їхнього боку (журналістів – ред.) було порушення. Коли відбуваються богослужіння, журналісти не мають права знімати. Це Кримінальний кодекс, бо приходили люди з інших релігійних течій. Парафіяни нашої церкви бояться якихось інших течій, люди знервовані. Сьогодні ми – українська церква, колись була інша влада, нам тоді не давали документів, а зараз усе змінилося», – сказав представник Московського патріархату о. Олександр.

У коментарі кореспонденту «Вголосу» депутат Бродівської міської ради, член комісії з питань духовності Михайло Чунгін повідомив, що отці Московського патріархату залишили у Бродівській міській раді документи, які свідчать про те, що їхню церкву можна і справді легалізувати.

«Ми попросили, щоб вони надали нам документи, які підтверджують дозвіл на будівництво, та інші документи, які підтверджують законність встановлення їхньої культової споруди. Маючи ці документи, ми у своїй діяльності від цього відштовхуватимемось», – пояснив Михайло Чунгін.

Степан Шира, який запропонував віддати Московському патріархату в оренду земельну ділянку, таким чином легалізувавши самобуд МП, коментувати «Вголосу» ситуацію відмовився, пояснюючи це «зайнятістю».

«УПЦ МП є у структурі Російської православної церкви, а, значить, вона залежить від Кіріла»

Важливо, що легалізувати церкву Московського патріархату на території міста депутати Бродівської міськради можуть вже найближчим часом. У розмовах деякі бродівські народні обранці запевняли кореспондента «Вголосу» у тому, що представники Московського патріархату не мають стосунку до Російської православної церкви, бо є автономними від неї.

Прокоментувати це ми попросили експерта, який вивчає діяльність церкви Московського патріархату в Україні – директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна.

«Українська православна церква Московського патріархату – це просто автономний підрозділ, частина Російської православної церкви, якою керує всім відомий нам російський патріарх Кіріл Гундяєв. Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УПЦ МП Онуфрій входить до синоду Російської православної церкви. Відповідно, якщо він є членом синоду РПЦ – значить, Московський патріархат УПЦ є частиною російської церкви. До того ж, Онуфрій ніколи не був би обраним митрополитом, якби на це не погодився Кіріл Гундяєв. А митрополит РПЦ ніколи б не призначив київського митрополита без згоди Путіна, ФСБ та служби зовнішньої розвідки. Важливо знати, монастирі МП на території України є ставропігійськими, тобто вони перебувають під безпосереднім керівництвом Гундяєва. І частина грошей, які збираються з приходів МП в Україні, йде до Російської Федерації. А тому московські попи, заявляючи в Україні, що вони є незалежними від Російської православної церкви, просто брешуть, хоча це зовсім не по-християнськи», – наголосив Олег Соскін.

Експерт вважає, що якщо депутати Бродівської міської ради легалізують незаконно збудовану церкву Московського патріархату, то таким чином лише підтвердять, що вони служать інтересам Кремля.

«Якщо депутати Бродівської міської ради не усвідомлюють, що Московський патріархат виконує завдання Кремля, – значить, їх потрібно розігнати, бо вони працюють не на користь громади, а на користь Кремля», – наголосив експерт.

Марія Бойко, «Вголос»

 

Р.S:

З проханням висловити своє ставлення щодо легалізації церкви Московського патріархату у м. Бродах Львівської області та участі у цьому священика Київського патріархату кореспондент «Вголосу» з інформаційним запитом звернувся у прес-службу Української православної церкви Київського патріархату.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ