Ростислав Мельник, будучи патріотом своєї країни та Львівщини зокрема (тут народився і нині працює як меценат), вирішив, що Благодійний фонд буде працювати у трьох основних напрямках:

  • Допомога українським військовим у зоні АТО та їхнім сім'ям;
  • Допомога рідним героїв Небесної Сотні;
  • Активний розвиток Львівської області.

У бурхливий період революції  Ростислав Мельник сказав: «Волонтером сьогодні мусить стати кожен». І довів ці слова рішучими кроками.

Євромайдан глибоко вплинув на Ростислава Мельника

«Революція гідності не тільки сколихнула нашу країну хвилею нечуваного патріотизму, а й показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного з нас», – пояснив свою позицію Ростислав Мельник.

Трагічні події на Майдані та смерті кращих синів України глибоко вразили мецената. Ростислав Мельник пригадує – у так звану Ніч гніву, що відбулась у Львові з 18 на 19 лютого, він перебував у закордонному відрядженні. Та після новин з Батьківщини одразу сів у літак та повернувся додому.

«Наступного дня, 19 лютого, почалася страшна стрілянина на Майдані, тоді й  загинули Герої Небесної сотні.  Було страшно. Ми не розуміли, що буде далі. Адже катастрофа, фактично, відбулася», – згадує трагічні події меценат.

Ростислав Мельник: Я був активним учасником всіх процесів Євромайдану

Свою активну громадянську позицію меценат пояснює просто: не міг сидіти, склавши руки.

«Я відчував, що мушу стати активним учасником процесів боротьби за свободу нашої держави. Що я потім дітям чи внукам буду розповідати, що я просто сидів вдома? Чи ще гірше: просто брехатиму, що був учасником тих подій? Ні, я так не міг», – наголосив благодійник.

Ростислав Мельник: «Відчував, що мушу щось робити»

 

Окрім допомоги від Благодійного фонду, Ростислав Мельник брав активну участь у створенні самооборони, помагав хлопцям і порадами, і коштами.

«Я був активним учасником цих процесів, адже тоді громада потребувала участі усіх, хто мав змогу. На жаль, не всі це робили. Були й такі, що просто вичікували: «А раптом не вийде, і до влади прийдуть інші, тоді ж кепку доведеться змінити на інший бік. Я, звісно, так не міг», – наголосив бізнесмен.

Ростислав Мельник та «РІЕЛ» виділили 4 квартири сім’ям Героїв Небесної Сотні

На Майдані Львівщина втратила 21 Героя. Ростислав Мельник каже, що відчув – мусить якось допомогти.

«Ми спробували зібрати всіх львівських забудовників, аби віддати шану Героям Небесної Сотні з Львівщини та допомогти  родинам тих, хто боровся за нашу спільну свободу», – розповів меценат.

Відтак, будівельна корпорація «РІЕЛ» виділила рідним Героїв, що загинули на Майдані, чотири квартири у нових житлових комплексах. До цієї благодійної акції долучились ще кілька львівських будівельних компаній. В результаті десять сімей отримали нові помешкання. Однак, інші компанії зі Львова, попри обіцянки, так і не подарували жодної квартири.

«Всі інші чомусь забули, хоч і обіцяли. Хоча на сьогодні, наскільки мені відомо, тим сім’ям, що не  отримали житла під час цих акцій, пізніше допомогла держава – їм виділили кошти на покупку помешкання», – розповів президент будівельної корпорації «РІЕЛ».

Сім’я Бльоків втратила на Майдані годувальника

Однією із сімей, хто отримав квартиру від «РІЕЛ», є родина Бльоків. Вони мають житло у новобудові на вулиці Торф'яній у Львові.

Голова сім’ї Іван Бльок був активним учасником Помаранчевої революції, а пізніше і Революції Гідності. На Майдан чоловік приїхав з перших днів революції.

«Стосовно рішення Івана їхати на Майдан, я спочатку його не розуміла. Він мені пояснював: «Справа у кількості. Я мушу там бути. Без мене не впораються». Я побачила, що багато людей їде до Києва, тому відпустила чоловіка майже без вагань», – пригадує дружина Героя Наталя.

Донька Лілія розповідає: коли останній раз проводжали тата на Майдан, він міцно обійняв її і сказав: «Я повернусь героєм».

Іван Бльок загинув на Інститутській 20 лютого, снайпер влучив йому просто в серце. Без батька залишились двоє дітей, Лілія і Павло, та дружина Наталя. Зараз вони закінчують ремонт у квартирі, подарованій Благодійним Фондом Ростислава Мельника та корпорацією «РІЕЛ».

Іван Бльок загинув 20 лютого 2014

Звичайно, жодні гроші чи подарунки не змінять того факту, що найдорожча людина загинула, хоча й смертю Героя. Однак, коли сім’я втратила опору, годувальника, то власне житло стає справді вагомою допомогою.

«Квартири, подаровані Благодійним фондом родинам загиблих Героїв Небесної Сотні, не повернуть коханих людей, але забезпечать комфорт їхнім сім'ям», – сказав Ростислав Мельник.

Благодійний фонд Ростислава Мельника активно допомагатиме й надалі

Навіть після того, як корпорація «РІЕЛ» та Ростислав Мельник виділили квартири, вони не перестають опікуватись сім’ями героїв Небесної Сотні.

«Зараз ми збираємо інформацію про потреби родин загиблих героїв Небесної Сотні і плануємо цілий комплекс робіт у цьому напрямку. Але наша головна мета – домогтися надання особливого статусу для родин героїв Небесної Сотні», – заявив львівський меценат.

При цьому Ростислав Мельник наголошує: аби досягнути усіх завдань Фонду, треба об’єднуватися та працювати разом заради розвитку України загалом та Львівщини зокрема.

«Нині Україна переживає непрості часи. Нам доведеться впоратися з економічними проблемами, війною та її наслідками, а також провести серйозні реформи. Однак, випробування об’єднують  людей, вчать допомагати ближньому та підштовхують впевнено йти вперед. В цьому і полягає суть гасла Благодійного фонду: «Турбота й розвиток!» – пояснив Ростислав Мельник. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ