Ростислав Новоженець – Голова ЛОО УРП „Собор”

Пане Ростиславе! Розкажіть, будь-ласка, що сьогодні відбувалося на колегії Львівської ОДА. Наскільки нам відомо, на її засіданні слухалося питання про стан функціонування української мови?

Результат роботи сьогоднішнього засідання колегії Львівської ОДА у частині розгляду питання про функціонування української мови можу назвати черговим випусканням пари з боку влади. На колегії розглядалася регіональна програма розвитку і функціонування української мови 2004-2010 рр. на підставі рішення Кабміну України, бо має бути така загальноукраїнська програма. Проте в нас вже були такі програми: одна до 2000 року, інша ― до 2002 року. Обидві вони успішно провалені на державному рівні. А сьогодні на обласному рівні намагалися перевести стрілки із щоденної роботи на виконання чинного законодавства про мову на якісь далекі перспективи до 2010 року.

Розкажіть, будь-ласка, детальніше про цю програму

Цей документ називається „Регіональна програма розвитку і функціонування української мови на 2004-2010 рр.” На засідання колегії ухвалено рішення: 1. Схвалити проект програми. 2. Головному управлінню ЗМІ та поліграфії Львівської ОДА подати проект на розгляд чергової сесії облради. (Відповідно я у своєму виступі зазначив. що позаяк сесія не збирається і не збереться вірогідно до президентських виборів, то нелогічно вносити це питання у проект рішення). 3. Управлінню ЗМІ та поліграфії Львівської ОДА спільно з головним фінансовим управлінням Львівської ОДА розробити і перебачити на 2005 рік кошти на реалізацію програми. 4. Головам РДА і міст області розробити проект розвитку програми на своїх територіях, передбачити їх фінансування. 5. (Єдине конкретне завдання). Міському голові Львова, керівнику обласного управління автотранспортом Ігорю Думі і керівнику управління у справах захисту споживачів П.Сосновському звернути увагу на неналежне виконання діючого законодавства в частині ліквідації стихійної торгівлі та реклами у Львові, впорядкуванню музичного забезпечення в транспорті, закладах обслуговування, захисту інших справ споживачів. 6. Рекомендувати представнику нацради П.Цеголкові активізувати роботу щодо проведення моніторингу телерадіопростору області і подати відповідні пропозиції. 7. Створити контрольну групу з виконання програми і про хід програми доповідати щопівроку. Відповідальним за це все призначено заступника голови Львівської ОДА Володимира Герича. До складу робочої групи з контролю за виконанням рішення увійшли представники міської і обласної адміністрації: Герич, Очколас, Брегін, Цеголко, Грисько, і Щеглюк.

Отож влада сама себе контролюватиме?

Я у своєму виступі наголосив, як можна планувати щось на далеку перспективу, не виконавши ті документи, термін яких вже давно минув, зокрема, я згадав про ухвалу 311 від 20 червня 2000 року Львівської облради. В ній записано 26 пунктів, що стосуються ОДА. До цього дня жоден з них не виконаний. Тепер окремі пункти перекочували в цю регіональну програму і, відповідно, терміни їх виконання розмиті на далеку перспективу. Тобто так виглядає, що до того часу „або король помре, або віслюк здохне”. Хочуть заговорити проблему. Адже ці пункти мали бути виконаними давним давно. На колегії, однак, не відбулося предметної розмови. Я наголошував на тому, що в ухвалі 2000 року є пункт 3.3. , записано: „притягнути до відповідальності тих керівників, які нехтують чинним законодавством і не вживають заходів щодо дотримання законодавства про мови. Протягом 4 років нікому не винесли ні догани, ані не зняли з роботи. Колегія не продемонструвала рішучості і принциповості щодо тих, хто не дотримується мовного законодавства. Це проведено заради галочки, або прозвітуватися перед Києвом.

Наскільки нам відомо, активісти УРП „Собор” нещодавно подали 15 судових позовів до Львівської ОДА за недотримання ухвали Львівської облради 311 від 20 червня 2000 року?

Ми подали 15 скарг до суду. Але жоден із заявників досі не отримав відповіді з суду: ні відмови, ні запрошення на засідання.

Я також про це казав у виступі на колегії. До речі, на ній був присутній Міністр юстиції Олександр Лаврінович. Цікавою була його реакція. Мій виступ, в основному, зводився до того, що потрібно виконувати цю ухвалу. Я зазначив, що свого часу ми подали заяву у Генпрокуратуру з вимогою притягнути до відповідальності колишнього губернатора Мирона Янків за службове недбальство, ми збиралися пікетувати помешкання теперішнього глави ОДА Олександра Сендеги. Тоді Лавринович каже, покажіть мені цю ухвалу і на моє особисте здивування, а я особисто знаю Лавриновича ще з часів Руху, Лавринович сказав буквально, що ця ухвала від 2000 року не відповідає чинному законодавству! На завершення я мав хвильку з ним поспілкуватися. Я йому вручив свою добірку статей „Любов і ненависть”. Перша стаття ― це роз’яснення нашої позиції. Він подякував.

ІА "Вголос": НОВИНИ