На Ваш погляд, яке зараз перше завдання для органів земельних ресурсів?

Однією з актуальних задач сьогодні, що виникла в процесі реформування земельних відносин на Україні, є забезпечення збереження бланків державних актів і наведення порядку в обігу бланків державних актів.

Уявімо таку ситуацію, що людина з певних причин втратила, загубила державний акт і хоче поновити своє право на земельну ділянку, поновити документи,- відповідно підходить в сільську раду, а сільрада стверджує – ні, в нас другого примірника немає… Відповідно в записах потім можуть виявитись якісь зміни внесені невідомо ким, тоді підтвердити, що ти маєш у власності земельну ділянку буде важко. Тому щоби полегшити людині процедури видачі дублікату, щоби менше людина ходила по різних інстанціях, шукала правди і підтверджувала своє право власності на земельну ділянку Держкомземом і цього року проводиться відповідна робота. Прийнятий Наказ Держкомзему №363 «Про інвентаризацію бланків державних актів», і, протягом травня-серпня структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру проведено реєстрацію записів в державному реєстрі на землю і зараз структурні підрозділи управлінь Держкомзему в районах відповідно продовжують цю роботу, щоби в схожій ситуації не скористались з людських проблем різного роду «комерсанти» Управління Держкомзему на місцях проставляє на всіх других примірниках відмітку «архівний».

Приблизно з 720 тис. записів вже проведено інвентаризацію 490 тис. державних актів. Територіальні Управління Держкомзему до жовтня повинні завершити цю роботу.

Наголошу, що Управління Держкомзему у Буському, Миколаївському, Стрийському та Турківському районах вже успішно справилися з цією роботою.

Завершення цієї роботи дасть нам змогу забезпечити захист конституційних прав громадян – землевласників та землекористувачів на землю, і не допустити різних зловживань в даній сфері - щоби не використовувалися другі примірники державних актів для сумнівних переоформлень на інших осіб.

Хотів би звернутися до голів органів місцевого самоврядування щодо забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України № 1112, в частині передачі других примірників державних актів на приватну власність на земельні ділянки до управлінь Держкомзему на місцях. Ця робота робиться не тільки для органів земельних ресурсів, вона робиться в першу чергу для громадян, для територіальної громади, щоби вони мали надійно захищені свої права на землю.

Останнім часом багато дізнаємося з ЗМІ про порушення земельного законодавства на місцях, чи це пов`язано з роботою місцевих землевпорядників?

Вважаю актуальною проблемою в роботі землевпорядної служби на місцях підпорядкування землевпорядників місцевим радам. Зазначу що в більшості ці люди мають мізерні зарплати, на рівні 400 грн., і абсолютно залежні від вольових рішень голів органів місцевого самоврядування. Така ситуація може породити, та вже породжує, багато проблем у сфері регулювання земельних відносин на місцях. Для вирішення цих проблем вважаю доцільним відновити підпорядкування місцевих землевпорядників органам Держкомзему, що посилить контроль держави за дотриманням земельного законодавства на місцях, та в першу чергу дасть можливість зберегти кваліфіковані кадри. Тому, що жоден службовець органів місцевого самоврядування не може працювати на пів-ставки, отримувати мізерну зарплату, і в той же час виконувати належним чином такі важливі на сьогодні завдання.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ