Röyksopp "Senior" (2010)

Після минулорічного юніора з помпою замість серця, норвежці дають інструментального сеньйора, який додивляється останні сни перед вікном будинку для престарілих.

Лишивши слова для багдадського злодія, Röyksopp не менш закономірно, ніж Caribou (зважаючи на трендистику року) бавляться саундом 70-х. В моторіку – згадують Крафтверк, в більш денсулистих і романтичних речах – Джорджіо Мородера. В ретрофутуризмах паралеляться з Ліндстрьомом і дають космічного блюзу, вкладаючи усю душу в останні секунди серцебиття.

Десь підробляють дабом. Десь романтикою інструментальних колекцій в дусі Лея, Ласта чи Клайдермана з Папетті (відповідного періоду). А десь дають нормального амбієнту. "The Fear" хитромудро обставляють територіями Клауса Шульце, вокодерними фішками та любовною темою Ніно Рота з Хрещеного батька.

Інтонаційно місток до юніора перекидається на "The Drug", де окрім всього іншого, з олдскульною темкою передчуття приближення до чогось небезпечного у просторах космосу дружить дабстепний вонкі, розщепляючи трек на потрібні стадії самотності в загубленому всесвіті, де піонери так ритмічно стають божевільними.

Отакий він пенсіонерний сон коло вікон. Краще вже вічна молодість пострибунчатого юніора.

1. ...And The Forest Began To Sing
2. Tricky Two
3. The Alcoholic
4. Senior Living
5. The Drug
6. Forsaken Cowboy
7. The Fear
8. Coming Home
9. A Long, Long Way

of Montreal "False Priest" (2010)

Заслужені фріконосці зі штату Джорджия дають гротесковий вінегретик на тему днів давно минулих. Помахом лівої руки вони заганяють Міку та Scissor Sisters під шинквас шукати комашок. Каберешним фальцетом могутньо вивалюють двері дискополу.

Фанкують олдскульним духом та дають ще того, не спаскудженого новітніми конотаціями, ритму оригінального R&B. В театралізованості фонтанують хіп-хопом і продовжують дружбу з Жанель Моне, якої тут не так багато, як на крапаль занудному диску Біг Боя.

Масово літають тіні ELO початку 80-х і тому недивними тут є й перестрілки з MGMT. Іронічні пози привозять й ритми модернового еренбі, яке на місці розбирається на дрібні деталі. Психоделічність не перегружена, прифанкованість дружить з пост-панком. Така мозаїчна процесія привозить інді-рокову радість тінейджера ("Girl Named Hello"). Радість хіпстерами привозять натяки на Hot Chip ("Hydra Fancies")

Щоб радість не розпещувала в асортименті присутнє й саспенсне фортепіанко у втомленій від поцілунків баладі. Але денспольний позитив бурхливою рікою змиває усі перепони і фальцети знову дряпаються на стіну, а прифанкованість успішно бавиться цитатами ("Sex Karma") на цьому легко збоченому карнавалі звуку.

1. I Feel Ya' Strutter
2. Our Riotous Defects (feat. Janelle Monáe)
3. Coquet Coquette
4. Godly Intersex
5. Enemy Gene (feat. Janelle Monáe)
6. Hydra Fancies
7. Like a Tourist
8. Sex Karma (feat. Solange)
9. Girl Named Hello
10. Famine Affair
11. Casualty of You
12. Around the Way
13. You Do Mutilate?

ІА "Вголос": НОВИНИ