Згідно з даними російської прокуратури, літак президента Польщі TУ-154 розбився при заході на посадку в густому тумані. 

 - При підльоті до землі, літак, найвірогідніше, зачепив дерево, - сказав представник МЗС Польщі Петр Пашковськи. Наразі відсутня детальніша інформація з цього питання. З аеропорту в Смоленську надходить суперечлива інформація. Панує хаос. Як повідомляють очевидці, літак повністю розбитий.

 Прем’єр Польщі Дональд Туск скликав надзвичайне засідання уряду у зв’язку із авіакатастрофою, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський. Наразі Туск перебуває в дорозі з Гданьська до Варшави, - сказав глава польського Урядового інформаційного центру.

Обов’язки президента Польщі, згідно з Конституцією країни, має виконувати глава Сейму РП Броніслав Коморовський. В Польщі оголошено 7-денний загальнонаціональний траур.

Президент Росії Дмитро Медведев призначив спеціальну комісію для розслідування катастрофи польського літака. Воно відбуватиметься під головуванням прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна. Президент Росії також направив на місце катастрофи міністра з надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу.

На борту літака перебували президент Польщі Лех Качиньський і його дружина Марія Качиньська, а також:

останній президент Польщі у вигнанні Рішард Качоровськи,

начальник президентської канцелярії Владислав Стасяк,

начальник генерального штабу Війська Польського Франтішек Гонгор,

єпископ Тадеуш Плоскі,

директор ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва Анджей Пшевознік,

колишній міністр оборони і кандидат в президенти Польщі від партії Союз демократичних лівих сил Єжи Шмайдзіньські,

православний єпископ польської армії і бригадний генерал Мирон Чодаковскі,

глава Національного банку Польщі Славомир Скшипек,

президент Інституту національної пам'яті Польщі Януш Куртика,    а також інші високопоставлені чиновники, політики і громадські діячі.

Ніхто не вижив при авіакатастрофі.

За останні декілька років не раз повідомлялося про випадки з літаком Качиньського. У грудні 2008 року президентський Ту-154 вийшов з ладу в Монголії. Нічний мороз вивів з ладу механізми управління закрилками. Тоді Качиньському довелося летіти в Токіо приватним рейсом.

10 квітня на польському військовому цвинтарі в Катині  було заплановане проведення щорічних  пам'ятних  заходівя, які організовуєРада охорони пам'яі  боротьбы і мучеництва. В меморіальних заходах мали брати участь понад 800 осіб від польської сторони. Більшість з них поїхали спеціальним поїздом.

За уточненними даними російського МНС,  на 12.30, при катастрофі Ту-154 під Смоленськом загинуло 96 осіб (з них 88 - представники делегації Польщі), а не 132, як повідомлялося раніше.

В МЗС Польщі повідомили, що на рейс було зареєстровано 87 осіб, проте вони не виключають можливості того, що на борт могло піднятися більше людей.

Як передають "Вести.Ru", польська сторона уже заявила, що розраховує отримати від  Росії всю інформацію про розслідування причин аварії літака президента РП під Смоленськом.

Разом з тим, за попередніми даними слідчого комітету при прокуратурі РФ, причиною катастрофи стало те, що літак зачепився за верхівки дерев при заході на посадку в умовах поганої видимості через сильний туман. При цьому, ИТАР-ТАСС передає, що слідство розглядає три версії катастрофи: несприятливі погодні умови, так званий "людський фактор" і неполадки в літаку.

Існують записи переговорів диспетчерів з пілотами з котрих зрозуміло, що наземні служби забороняли посадку. Чому пілоти не послухали диспетчерів не зрозуміло.

Серед польських журналістів активно обговорюється версія, що приземлятися пілотів міг примусити сам Качиньскьий. У нього була дуже насичена програма візиту, до 11.30 його уже чекали в Катині (літак упав у 10.56). Якби літак полетів на запасний аеродром в Вітебськ або Мінськ, президент би запізнився.

Журналісти згадують, як у подібній  ситуації один льотчик Качиньського уже був звільнений. В 2008 році з міркувань безпекии пілот того самого Ту-154 відмовився приземляти літак в Тбілісі і полетів на запасний аеродром в Азербайджан. Проти пілота навіть хотіли порушити кримінальну справу.

За фактом катастрофи порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху і експлуатації залізничного, повітряного або водного транспорту, що призвело по необережності смерть двох або більше осіб).

Станом на 17.00 виявлено обидва "чорні ящики" літака президента Польщі. Про це заявив міністр з надзвичайних ситуацій Росії Сергій Шойгу, його слова передає РІА Новини. Раніше повідомлялося про виявлення першого бортового самописця, він пошкоджений не був. Розшифровку розпочато, заявив Шойгу. Це ж інформагентство повідомляє з посиланням на власні джерела, що на місці події найшли тіло президента Качинського. Офіційно цю інформацію поки не підтвердили.

Станом на 19.00 тіла загиблих вантажать в вертольоти для доставки до Москви. Огляд місця катастрофи триває, можливо, слідчі дії триватимуть до ранку, передає РИА Новости.

О 20.30 міністр Шойгу повідомив, що знайдено тіла усіх загиблих. Глава слідчого комітету Олександр Бастрикін заявив, що літак пішов на посадку всупереч командам з землі. Запис переговорів свідчить, що екіпажу давались рекомендації не йти на посадку, але вони були проігноровані. На місці аварії працює близько 60 слідчих та криміналістів. 

Пізно ввечері 10 квітня тіло Леха Качиньського розпізнав його брат Ярослав. Тіло Качинського мають привезти в Варшаву  о 15.00 по київському часу (12.00 по Грівнічу). Станом на 12.00 11 квітня розпізнано тіла 24 загиблих. Слідчий комітет прокуратури заявляє про труднощі з опізнанням, доведеться проводити генетичні експертизи.

Стають відомими нові родробиці, пов'язані з візитом Президента РП до Росії.

Президента Лєха Качиньського чекали в Смоленську з приватним візитом.

Напередодні в Катині зустрілися російський прем'єр-міністр Володимир Путін і польський прем'єр Дональд Туск – головний політичний опонент Качиньського.

Польського президента на траурні заходи не запросили, Путін особливо відзначив, що запросити саме Туска було російською ініціативою.

Неприязнь до Лєха Качиньського з боку російських можновладців пояснювалася його відвертою антиросійською налаштованістю. Він провадив переговори зі США про розміщення на території Польщі елементів американської системи ПРО. У 2008 році, Качиньський полетів у Грузію підтримати Саакашвілі після військового конфлікту з  Росією.

Тоді Дональд Туск осудив дії  польського президента. Не підтримав польський прем'єр й ініціативу Качиньського стосовно введення щодо РФ  санкцій з боку ЄС після визнання Росією незалежності Південної Осетії і Абхазії. 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ