Про те, як розвиватимуться події далі, «Вголосу» розповіли директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, співзасновник українського Інституту майбутнього Юрій Романенко та голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

 

«Порошенко якось недооцінив основну рису Саакашвілі: коли Міхо заганяють у глухий кут, то у нього наче щось вселяється, він стає як «витязь у тигровій шкурі»

 

Як ви оцінюєте нинішню ситуацію з Саакашвілі? Тобто хто на сьогодні знаходиться у більш виграшній ситуації: Порошенко, чи, власне, Саакашвілі?

Олег Соскін:

Станом на сьогодні Саакашвілі перебуває у більш вигідній ситуації однозначно. Він потужно побив Порошенка у двох раундах. По-перше: він не дав себе захопити. І правильно зробив, бо із ним вчинили б так, як із Гіві Гонгадзе: руку Міхо б знайшли на Європейській площі, ногу – біля парламенту. Голову б не знайшли… А по-друге: він не дозволив захопити містечко, коли правоохоронці прийшли його вдруге арештувати. Та ще й провів доволі потужне віче. А ще зараз на його боці кілька телеканалів, яких переслідує влада. Так що Саакашвілі зараз став осердям для усіх тих, кого переслідує Порошенко. В тому числі народних депутатів. І один важливий нюанс: почалась деморалізація усередині офіцерського складу СБУ, поліції та Нацгвардії. Вони не хочуть проливати кров. Це видно.  

Порошенко якось недооцінив основну рису Саакашвілі: коли Міхо заганяють у глухий кут, то у нього наче щось вселяється, він стає як «витязь у тигровій шкурі».

Юрій Романенко:

Влада власними руками створила «проблему Саакашвілі». Його запросили, дали громадянство, забрали його, пропустили через кордон, спостерігали упродовж кількох місяців, які розвивається його активність… Не було б усього цього – не виникла б нинішня ситуація. Ну, добре: виникла.

Що ж робить влада далі? Сама розгортає конфлікт в радикальному ключі. Для чого, питається? Та маючи на руках козирі у вигляді записів з Курченком та його помічниками, потрібно було дати зрозуміти усім, про що йдеться, і тим самим дезорганізувати прибічників Саакашвілі! Але ж ні: вони полізли його затримувати й дали можливість прибічникам Саакашвілі витягнути його з машини. І лише згодом «вивалили» ці записи: причому робили це нашвидкуруч, бо навіть нормально не наклали «заглушки» на матюки. Далі у контекст вписується нинішня ранкова спроба зайти в табір Саакашвілі, потім відійшли назад. Тобто саме ця притаманна нашій владі практика «крок уперед, два – назад» й призвела до усього, що зараз відбувається.

Володимир Фесенко:

На разі правоохоронним органам не вдається затримати Саакашвілі: були дві спроби і обидві – невдалі. Думаю, що прихильники Саакашвілі посилили заходи його безпеки.

З іншого боку, і Саакашвілі не має достатньої підтримки та ресурсів, щоб самотужки і без підтримки інших опозиційних сил зробити якусь революцію. У нього є активні прихильники: від кількох сотень до кількох тисяч, які час від часу збираються на мітинги. Але цього далеко недостатньо, щоб повалити владу. Тому нинішню ситуацію я вважаю патовою для обох сторін.

Раніше існувала версія, що усі конфлікти між Порошенком та Саакашвілі насправді відбувались «не усерйоз»: мовляв, між ними існували певні домовленості. Чи можна розглядати такий варіант?

Юрій Романенко:

Така версія цілком реальною була ще півроку тому. Саакашвілі довго був ідеальною фігурою, міг відтягувати голоси на протестному полі. Але події, які відбуваються упродовж останніх півроку, доводять: якщо це було, то усе змінилось.

На цьому етапі ми бачимо, що конфлікт між Порошенко та Саакашвілі перейшов у стадію конкретних загроз. Влада оприлюднила нібито записи розмов Саакашвілі та Курченка. Далі за процедурою Саакашвілі та його людей треба арештовувати. Ну не думаю, що Міхо «підписувався» під тим, щоб заради того, аби зберегти владу Порошенкові, його посадили. Але в результаті таких маневрів не посилюється і позиція Порошенка. Його легітимність падає, керованість протестів падає, підтримка з боку Заходу також падає. Що виграє Порошенко у випадку створення Саакашвілі елементом контрольованого хаосу? Нічого.

Тому слід розглядати цю ситуацію так: гострий політичний конфлікт, який переходить у глибоку політичну кризу.          

У що можуть перерости нинішні акції під ВР? Тобто наскільки високою є вірогідність соціального вибуху?

Олег Соскін:

Я вважаю, що зараз розпочнеться пауза: йде Новий рік, Різдво. Але демонструватимуть свої можливості обидві сторони уже десь 13-14 січня 2018-го. А основна битва між ними перенесеться на 23-24 січня. Тоді ми спостерігатимемо справжню «зарубу».  

Саакашвілі увесь цей період накопичуватиме сили. І йому це вдасться. Усі бачать, що його зараз супроводжує удача. Він для усіх навколо став невмирущим. Людей це дуже приваблює. І люди до нього будуть йти. 

Окрім того, нарід йтиме й через те, що уже на початку 2018-го року буде дуже погана фінансово-економічна ситуація. Наприкінці січня 2018-го почнеться обвал гривні, який зупинити не вдасться. Народ отримає скажені «платіжки». До того ж, Порошенко програв битву за НАБУ: а це дасть для Саакашвілі величезне поле для критики. Порошенку – не позаздриш.         

Юрій Романенко:

З одного боку, Саакашвілі організаційно слабкий, у нього мало ресурсу. Але з іншого: влада робить абсурдні помилки, фактично діє за такою логікою, як Янукович. Кожен її крок призводить до мікроконфліктів, підвищення ставок, з'являється перша кров. Тенденція є очевидною. І якщо все буде рухатись у тому ж форматі, як це було на Майдані: кожні 7-10 днів відбувається керована провокація, потім затишшя – і знову якийсь удар, то все може повторитись. До слова, наш Інститут майбутнього  торік розписав прогноз на 2017-й. І варіант масових протестів у сценарії керованої дестабілізації, на нашу думку, цьогоріч був цілком реальним. І цей варіант міг би закінчитись переформатуванням влади у такому ж ключі, як це було з Януковичем.     

А якщо влада знизить градус напруги?

Юрій Романенко:

Якщо Порошенко і компанія дозволить стояти прихильникам Саакашвілі біля ВР і буде лише спостерігати та охороняти їх по периметру, то рано чи пізно ці протести закінчиться мирно. У такому випадку я не бачу підстав для того, щоб Київ сьогодні встав. А без підтримки Києва нічого не буде. 

 

«Період новорічно-різдвяних свят внесе свої корективи. Тоді у Саакашвілі не буде жодних шансів підняти людей на протест»

 

Чи зважиться влада на рішучий крок і знову спробує арештувати Саакашвілі?

Володимир Фесенко:

Цього не можна виключати. Період новорічно-різдвяних свят внесе свої корективи. Тоді у Саакашвілі не буде жодних шансів підняти людей на протест: у нас у цей період політичне життя завмирає. І тоді якраз, коли він буде найбільш вразливим, слід очікувати на повторну спробу затримання Міхо.

Олег Соскін:  

Влада його не заарештує – нізащо! Його вже ніхто чіпати не буде. І це ми побачили на прикладі НАБУ. Порошенкові зателефонують особисто і скажуть, що з ним буде, якщо він зачепить Саакашвілі. Для Порошенка зачепити Саакашвілі у такий спосіб – надзвичайно великий ризик. Він вже наробив стільки дурні з НАБУ, зі зняттям Єгора Соболєва. Так що ніякого арешту не буде. Жодного суду також. Не буде так, як з Тимошенко. Саакашвілі чітко показав одну річ – він не буде жертвою. Він не дасть себе арештувати. Його прихильники будуть просто стріляти. І усі це розуміють. Так що цю версію можна виключити.      

Якщо таки зачеплять, то яких наслідків слід очікувати? І чи зазнає Україна, скажімо, зовнішньополітичних іміджевих втрат?

Юрій Романенко:

Ну як США та Європа можуть відреагувати? Погано, звичайно. По-перше, проблеми Саакашвілі накладаються на абсурдний конфлікт між різними правоохоронними інститутами: НАБУ, ГПУ та САП. Ця ситуація також накладається на нездатність нашої влади реально проводити реформи та розпочати модернізацію, а через це ми можемо втратити найголовніше – підтримку США та країн Європи. Тобто ми можемо залишитись наодинці з усіма своїми проблемами і потонути у них.    

Олег Соскін:

Грошей не буде. Повністю перервуть усі програми з МВС та ЄС. Порошенка уже зараз попередили, що США припинить підтримку по усіх програмах. І ще можуть зробити американці дуже просту річ. Згадаймо історію з Павлом Лазаренком. Американці мають усі дані про корупцію Порошенка. Вони просто почнуть кримінальну справу проти нього і оголосять його в розшук. І так буде: тільки Порошенко спробує серйозно «рипнутись» у бік Саакашвілі. Гарантую. А що буде у довгограючій перспективі – побачимо. Я чомусь думаю, що Порошенку настане кінець.  

 

Ангеліна Григоришин, «Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ