[media=149006,149007,149008,149009,149010,149011,149012,149013,149014,149015,149016,149017,149018,149019,149020,149021,149022] 

«Краще те, що краще для дитини»

Дитячий дошкільний навчальний заклад «Дивосвіт» – це установа, яка має свій прапор та гімн. Також цей дитсадок займає друге місце серед топ-100 кращих дошкільних навчальних закладів України. А гасло  «Дивосвіту» доволі оригінальне: «Краще те, що краще для дитини».

В основі педагогічної роботи вихователів є ідеї Софії Русової, розроблені нею на основі принципів українського національного дитячого садка.

Завідувачка ДНЗ № 42 Наталія Заранська, яка очолює дитсадок ще з 2000 року, у розмові з кореспондентом «Вголосу» зазначає, що маленькі вихованці «Дивосвіту» навчаються і розвиваються на основі таких програм, як-от: «Дитина» та «Впевнений старт», які затверджені Міністерством освіти і науки України, та авторської програми «Дивосвіт», яку спільно розробила Наталія Заранська та її заступниця Марія Савка.

 

«Основна мета нашого закладу – це соціалізація дитини. Ми маємо художньо-естетичну спеціалізацію, наш дитсадок є національним. Адже ми орієнтуємось на ідеї національного дитячого садка, які розроблені Софією Русовою. А вони передбачають організацію освітньо-виховного процесу на основі сучасних положень психології та педагогіки про закономірності та умови розвитку дитини. Наш заклад пройнятий національним духом свого народу. Виховання кожної дитини є індивідуальним. А також дитсадок відповідає соціальним вимогам часу», – наголосила завідувач ДНЗ №42.

Щоб знайти індивідуальний підхід до кожної дитини, у  дитсадку дошкільнят поділили відповідно до їхнього віку на три групи, розповіла завідувачка дитсадка.

«Діток ми поділили на дві старших, дві молодших та дві середніх групи. Так діти відчувають, що вони – це частина великої спільноти – свого дитсадка. Ми взяли єдину спеціалізацію, щоб уникнути навантажень на дітей. Головною нашою метою є всебічний розвиток дитини та її виховання. Ми хочемо максимально реалізувати особистий потенціал кожної дитини. Ми намагаємось наших вихованців виховати так, щоб кожен був вільним, незалежним та мав командний дух , – зазначила Наталія Заранська.

 «Дивосвіт»:  освіта, духовність та патріотизм

У дитсадку «Дивосвіт» все навчання є мультимедійним. У закладі розроблено і введено заняття з англійської мови, хореографії, дизайн-освіти та музикування.

 

«Також у нас є свої вимоги до занять з грамоти, письма, математики, логіки, природознавства, народознавства, фізкультури, етики, охорони життєдіяльності, економічного та правового виховання», – розповідає заступник завідувача дитячого садка Марія Савка.

Окрім занять, вихователі стежать, щоб діти проводили багато часу на вулиці.

«До нас приходили батьки, які хотіли, щоб їхні діти навчались у нашому ДНЗ. Одним з аргументів було те, що у інших садках Львова зараз вихователі просто відмовляються гуляти з дітками на вулиці. У нас – все навпаки, ми облагородили територію довкола, посадили квіти, дерева, улітку у нас діють фонтани. У дитсадку є спеціально облаштовані альтанки, де діти можуть гратися, також є дитячі майданчики, які ми постійно прибираємо. Намагаємось робити все, щоб дітям тут було комфортно», – каже Марія Савка.

Також важливе місце у діяльності дитячого садка посідає щоденна молитва: тут навіть діє невеличка кімната-капличка, де працює монахиня. Тож діти мають можливість спільно молитись щодня.

«Ми намагаємось виховувати дітей у духовному дусі, у нас є катехизація, спільна молитва. Окрім молитви у цій кімнаті-капличці, вихованці нашого закладу також моляться перед їжею», – наголосила заступниця завідувача ДНЗ.

Окрім цього, на території дитсадка для дітей діє бібліотека, кімната психолога та кімната арт-творчості .

«Дивосвіт» має також свій конференц-зал, де вже було проведено три міжнародних симпозіуми. Також на території дитсадка є імпровізована старовинна українська хата, де дошкільнята мають можливість ознайомитись із українськими звичаями, традиціями та елементами давнього побутового декору», – розповіла Марія Савка.

Як розповіла старший викладач ДНЗ № 42 «Дивосвіт» Ольга Личак, робота з дітьми кожного віку має свої особливості. Відповідно до віку, вихователі намагаються знаходити підхід до кожної дитини.

«Я тут працюю з 2001 року, зараз я займаюсь старшою випусковою групою. Особливістю роботи у старшій групі є те, що усі діти у цьому віці починають закохуватись. У них виникає перша симпатія. Діти у цьому віці дуже люблять експериментувати: недавно ми робили макет вулкану за допомогою соди та оцту. І їм це дуже сподобалось.  Раніше я працювала у молодшій групі, особливістю роботи є те, що вони усім цікавляться. Починається багато питань, на кшталт, а чому пташки співають, чому дерева зелені. Ми намагаємось їм усе пояснити», – розповіла Ольга Личак.

Плани на майбутнє та сьогодення

Наталія Заранська, завідувач дитсадка «Дивосвіт», розповідає, що планів на майбутнє у них багато. Окрім того, працівники «Дивосвіту» намагаються підлаштуватися до викликів часу.

«Зараз багато говорять про реформу освіти. Реформу треба розпочинати з голови. Я вважаю, що ці люди, які навіть, наприклад, працюють в управлінні освіти у м. Львові, не здатні провести таку реформу, адже всі вони вийшли зі старої системи. Я теж  вчилася при старій системі. Але навіть вийшовши звідти, педагог має мати гнучкість, щоб перейняти якісь моменти сучасності. Педагог має брати до уваги напрацювання сучасних психологів та педагогів. Так, ми повинні цікавитись закордонним досвідом, але не треба застосовувати його в наших реаліях у чистому вигляді, як це дуже часто буває. Як казав видатний педагог Костянтин Ушинський, сталої системи виховання та навчання не буває. Тобто український народ, застосовуючи закордонний досвід, має відштовхуватись від власної практики, ментальності, звичаїв. І ми це робимо», – зазначає завідувач ДНЗ №42.

Окрім того, українська дошкільна освіта, на думку завідувача ДНЗ № 42, потребує змін.

 «Ми намагаємось впроваджувати інновації та маркетинг, щоб бути незалежними від міського та державного фінансування. Для цього надаємо додаткові послуги, як-от: студії англійської мови, хореографія, вокально-театральна, гри на фортепіано, дизайн-студіо. Адже якісна освіта – це теж послуга. В освіті має бути маркетинг, ми маємо орієнтуватись на сучасність, а не застрягнути у Радянському союзі. Проте дуже часто буває, коли управління освіти Львівської міської ради банально вставляє нам «палки в колеса». Хоча ці додаткові послуги прописані Міністерством освіти України», – ділиться Наталія Заранська.  

Керівник «Дивосвіту» зазначає, що дошкільна освіта зараз дуже недооцінена.

«Наша мрія – це інтерактивні дошки у кожній групі. Натомість поки у нас немає на це коштів. Зараз більше дбають про школи, а дошкільна освіта – це як бідна сирота, яка стоїть десь там, на узбіччі. Хоча дошкільний вік для дітей – це найважливіше, тому що тут закладаються усі основи. Адже до п'яти років повністю формується основа людського інтелекту. Освіту треба починати із дошкілля. До того ж, зараз навіть відчувається різниця між вихователями та вчителями. Хоча ми навчаємось в одному ВНЗ, вихователь заробляє значно менше, а наша робота є нічим не простішою, ніж у вчителів. Проте нас і досі недооцінюють. Навіть у новому законі про освіту, для вчителів передбачені зарплати на п'ять тисяч гривень більші, ніж для вихователів дитсадка», – зазначає завідувач «Дивосвіту».

Що кажуть батьки, діти яких навчаються у ДНЗ «Дивосвіт»

У ДНЗ № 42 «Дивосвіт» інколи навчається кілька дітей з однієї сім'ї. Батьки дітей, які навчаються у цьому дошкільному навчальному закладі, наголошують, що вони дуже вдячні вихователям «Дивосвіту».

«У цей дитячий садок у мене ходить вже друга дитина. Тут дуже гарна педагогічна підготовка і дитина уже вільно почувається у школі.  Я задоволена як колективом, так і персоналом. Мені дуже подобається, коли діти йдуть гуляти, то помічник вихователя за всім стежить. Це дуже важливо, бо дітки завжди чисті приходять додому. Нашим вихователям потрібно давати медаль. Це велика праця як адміністрації садка, так і всієї команди», – розповіла Світлана Копій.

 «У цьому закладі у мене навчається син. Цей садок має репутацію одного з найкращих, а тому ми намагалися сюди потрапити. Тут дуже злагоджена робота. Усі працюють, як одна команда. Для мене показником є те, що моя дитина з радістю йде у садок. Його важко забрати, бо він хоче тут залишатись», – зазначила мати вихованця ДНЗ № 42 «Дивосвіт» Нінель Пушкар.

 

Марія Бойко, Вголос

ІА "Вголос": НОВИНИ