Міський голова Львова відзначив подяками військовослужбовців 45 Римнікського орденів Кутузова, Богдана Хмельницького і Червоної зірки полку внутрішніх військ МВС.

Якась дивина - совдепівські традиції успішно продовжуються у Львівській міській раді. Надибав в Інтернеті розпорядження міського голови Львова Андрія Садового № 242 від 9 червня 2011 року про відзначення подяками військовослужбовців військової частини 4114. Мотивація ніби й непогана - за сумлінне виконання службових обов’язків з охорони громадського порядку, боротьбу зі злочинністю у м. Львові та з нагоди 87-ї річниці створення військової частини 4114. Але за кілька місяців ми будемо святкувати лише 20-ту річницю Незалежності України, то ж що за дивна дата створення українського військового підрозділу? Так виходить, що ця військова частина була утворена у 1924 році! Може, ще В.І.Ленін давав їм напутні настанови? Якийсь маразм виходить! На Львівщині вже одного разу відзначали дату утворення однієї українсько-радянської військової частини, яка закінчилась Скнилівською трагедією.

Чого ж полюбив так Андрій Іванович військовослужбовців частини 4114, що нагороджує з нагоди 87-ї річниці створення? Садовий же веде своє «літочислення» з часів Незалежності України!

Виявляється, що військова частина 4114 - це сьогоднішні внутрішні війська. Вражаюча й багата історія цього бойового підрозділу. Напевно, не один українець й європеєць перехреститься, читаючи про бойові заслуги ВЧ 4114. До речі, без сумніву, що її підрозділи були задіяні і в охороні громадського порядку у Львові 9 травня.

Так ось, виявляється, 45-й Римнікський орденів Кутузова, Богдана Хмельницького, Червоної Зірки полк був сформований 14-го червня 1924 року на базі Островської комендатури і отримав назву 10-й Островський загін ОГПУ. З початком війни 23 червня 1941 року 10-й Островський прикордонний загін ОГПУ НКВС передано в склад Північно-Західного фронту, і реформовано в окремий батальйон НКВС. За зразкове виконання бойових завдань командування у боях з німецько-фашистськими загарбниками, в роки Великої Вітчизняної війни нагороджено орденами – 180, медалями – 718 офіцерів, солдатів та сержантів полку.

З травня 1945-го по червень 1946-го років полк виконував завдання по охороні демаркаційної лінії в Австрії, а 8 червня 1946 року полк передислокований на Львівщину. Полк виконував задачі по охороні громадського порядку за межами України: в 1956-му — Угорській Народній Республіці, в 1968 році — в Чехословацькій Соціалістичній Республіці.

В січні 1957 року Указом Президії Верховної Ради СРСР, полку присвоєно назву 12-й мотострілецький Римнікський орденів Кутузова, Б. Хмельницького, Червоної Зірки загін внутрішньої охорони МВС СРСР. В період Перебудови частина виконувала завдання по наданню допомоги місцевим державним і правоохоронним органам у підтриманні громадського порядку, припиненні збройних конфліктів на міжнаціональному підґрунті та масових безладь в республіках Закавказзя та Нагірно-Карабахському Автономному Окрузі.

У 1992 року полк в повному складі був переданий до Національної гвардії України. З січня 2000 року частина увійшла до складу Внутрішніх військ МВС України і продовжила виконувала завдання по охороні громадського порядку Західного регіону держави. Частина в повному складі виїжджала для забезпечення громадського порядку в місті Києві під час виборів Президента України 2004-2005 ріку. Особовий склад частини охороняв громадський порядок під час техногенної аварії в селі Ожидів Львівської області.

Як бачимо, історія частини вражає й не може залишити байдужим жодного патріота-українця — ОГПУ, НКВС, захист демаркаційної лінії від УПА, радянська окупація Угорщини та Чехословаччини, криваві події в Нагірному Карабасі. Звичайно, що теперішні українські хлопці-військові тут ні при чому, але, можливо, вже час вести історію українських військових частин з 1991 року? З часу реальної Незалежності України! Але совдепівський підхід й надалі перемагає!

З 87-ю річницею 45 Римнікського орденів Кутузова, Богдана Хмельницького і Червоної зірки полку Вас, Андріє Івановичу Садовий!

ІА "Вголос": НОВИНИ