Спочатку особи, відповідальні за роботу з пресою, посилалися на свою завантаженість, потім розповідали, що відповідь вже готова, але її ще треба з кимось узгодити, а потім просто стали ігнорувати наші щоденні дзвінки з нагадуванням про те, що все ж таки ми не втратили надії на відповідь.

Прес-тайм свідомо не оформлював цей інформаційний запит як офіційний. Бо раніше у спілкуванні з прес-службою ОДА не доводилося переходити на мову офіційних документів, усного звернення було достатньо, щоб отримати інформацію, яка є цікавою журналістів. І лише в окремих випадках медійників просили надати запит в письмовій формі.

Наголошуємо, що наш запит не переслідував ніяких інших цілей, окрім інформаційних. Ні в прокуратуру, ні в жодні інші інстанції ми не планували і не плануємо звертатися. Запит був радше тестом на відкритість для команди Василя Горбаля, який вона, як вже стало очевидним, не змогла пройти.

Останнє дає підстави говорити якщо і не про інформаційну цензуру, то про дозованість доступу до інформації про роботу державних органів влади на Львівщині. А дозована подача інформації, як відомо, є одним із різновидів маніпуляції. Очевидно регіонали відчувають себе на Львівщині не законною владою, а чимсь на зразок окупаційної адміністрації, яка повинна бути обережною і не довіряти місцевому населенню.

Інформація про радників голови ОДА потрібна була для того, щоб продовжити цикл публікацій про нову владну команду. Адже Львовом вже давно ширяться чутки, що у Горбаля небувалий за розмірами штат неофіційних радників, які наділені вельми широкими повноваженнями і відіграють визначальну роль у керівництві роботою ОДА.

Понад те, позаяк реформування структури ОДА виявилася не до кінця узгодженим із українським законодавством, подейкують, що в ОДА створені структури паралельні до управлінь, які планувалося ліквідувати, призначено керівників цих паралельних структур (наразі в ранзі т.в.о.) і набрано нових працівників.

Оскільки вся ця самодіяльна хрєнь є нелегітимною, то, зрозуміло, що громадськості про неї не повідомляють. А громадськість цікавиться. Цікавиться хоча б таким банальним питанням, як джерела фінансування паралельної структури Горбаля? І як це все узгоджується з планами уряду та настановами президента щодо скорочення штату державних чиновників? А якщо ці люди не державні чиновники, то на кого вони працюють в стінах державної установи? І чи не пора вже поряд з приватними чиновниками формувати собі приватну міліцію і армію?

Взагалі, стиль роботи Горбаля дуже нагадує діяльність Андрія Садового. Спочатку наш мер декларував скорочення і реформи структури міськради. Все це завершилося тим, що штати зросли, реформа структури так і не запрацювала. Два чоботи пара: не вміють нічого, крім піару. Різниця тільки в тому, що у Садового хоча б з піаром все нормально, а в Горбаля і з піаром так само, як з роботою: ніяк.

Так, 2 вересня прес-служба ОДА запросила журналістів на селекторну нараду з питань цінової ситуації на ринку продовольчих товарів за участі заступника голови Львівської ОДА Геннадія Дмитренка, на яку їх не пустили. А минулої п’ятниці прес-служба ОДА розіслала запрошення для журналістів на урочистості, які повинні були відбутися в суботу, 4 вересня, з нагоди «представлення генерала Михайла Дзюдзя» за участю голови Львівської ОДА Василя Горбаля.

У суботу ранком це запрошення було скасовано, адже, подейкують, урочистості насправді були неофіційними із застіллям. Отож присутність журналістів на них була зовсім недоречною. Таких проколів на нашій пам’яті прес-служба Андрія Садового не робила.

ІА "Вголос": НОВИНИ