З огляду на те, що Німеччина бере участь у Мінському процесі, такі «па» її очільників Україну мали б щонайменше настрожувати.

Що ж для Росії та Німеччини означають нові антиросійські санкції, які підписав президент Трамп? Про це «Вголос» запитав у голови Комітету економістів України Андрія Новака, директора Українського інституту майбутнього Юрія Романенка та політичного аналітика Олександра Аронця.

Як ці санкції США вдарять по Росії і як це позначиться на Україні?

Юрій Романенко:

Санкції дійсно вдарять по економіці Російської Федерації, оскільки їх суть полягає у тому, що вони створюють умови, за яких Росія не може модернізовувати свій газотранспортний комплекс. Росіяни не зможуть збільшувати видобуток нафтогазопродуктів,  відповідно, вони продаватимуть менше природного газу і менше зароблятимуть. Ці санкції – це стратегічний крок США. Я думаю, що до 2020 року за допомогою національних фондів Росія зможе покривати втрати від санкцій, але далі уже почнеться суттєвий занепад.

Ці санкції змусять Росію все більше перетворюватись на ізольовану фортецю та економити на армії. Навіть без цих санкцій, якщо ми подивимось на результати минулого року, росіяни різко скоротили видатки (а це від 3,5 % до 2,7% затрат на армію). Це говорить про те, що навіть на таку важливу для Росії галузь у них немає коштів. У Росії фактично провалена система модернізації армії.

Тобто ці антиросійські санкції для України є великим позитивом, хоча для їх прийняття наша влада нічого не зробила. Це наслідок прорахунків Путіна та його політики стосовно США. Політика Кремля сильно розізлила американців. Приємно, що Росія не припиняє дратувати США і від цього Україну очікує ще більша вигода.

Андрій Новак:

Це дуже жорсткі та довготривалі американські санкції, які в найближчій перспективі ніхто не може відмінити, навіть сам Дональд Трамп. Після підписання президентом США цього пакету санкцій Росію чекає економічне падіння: це буде падіння курсу рубля, зрив фондового ринку Росії. Це фактично повна фінансова блокада російських державних підприємств, вони не зможуть брати кредити у іноземних банках. Ці санкції наближають фінансовий дефолт Росії. Запаси двох резервних фондів Росії вичерпуються. Тобто, це в дуже короткій перспективі наближає економічний крах Російської Федерації.

Все залежатиме від подальшої девальвації російського рубля. Я думаю, що його падіння розпочнеться вже за два тижні.

Чому деякі країни ЄС, зокрема Німеччина, висловились проти цих санкцій?

Андрій Новак:

У Німеччини з Росією досить об'ємні економічні стосунки. Німеччина у досить великих обсягах продає свою промислову продукцію на російський ринок. А це обладнання, техніка, автомобілі. Так, у 2016 році товарооборот Німеччини та Росії склав 40 млрд доларів. І це він ще на 11,6% зменшився у порівнянні з 2015 роком. Експорт Росії в Німеччину становить понад 21 млрд доларів, зменшившись на 16,15 % у порівнянні з 2015 роком. Імпорт в Росію з Німеччини склав понад 19 млрд доларів, зменшившись у порівнянні з 2015 роком на 5%. Росія знаходиться в другій десятці країн, які мають торгові стосунки з Німеччиною. А Німеччина – це друга країна по імпорту в Росію. Окрім того, через Німеччину та її газотранспортну систему йдуть поставки російського газу до Європи. Хоча варто визнати: для Німеччини розрив цих економічних стосунків –  це не критично.

Що найчастіше у Росію ввозять з Німеччини

Юрій Романенко:

Додам, що 300 тисяч німців зайняті тим, що виконують економічні контракти, пов'язані із російським ринком. А тому, враховуючи, що Німеччина прагне перетворитись у найпотужніший газовий хаб Європи і проект «Північного потоку» та «Північного потоку-2» цьому сприяють, то санкції США й справді б'ють по інтересах Німеччини. Через те у них істерика.

Адже ці санкції мають на меті скороти залежність Європи від Росії шляхом заходу на європейський ринок американських компаній, які можуть поставляти скраплений газ. Тобто це економічна боротьба. І Німеччина, яка достатньо сильно зав'язана на російську економіку, намагається нівелювати ці санкції, щоб це не нашкодило її економіці. І, очевидно, що у цій ситуації Україна не цікавить Німеччину.

Олександр Аронець:

Насправді давно відомо, що ЄС, зокрема Німеччина, є основними торгівельними партнерами Росії. Після анексії Криму та після поверхневих санкцій з боку ЄС, торгівля тієї ж Німеччини з Росією не припинялась. Відома історія з «Сіменс» це лише підтверджує. Більше того, по деяких напрямках економічні інтереси Німеччини у Росії поглиблюються. Зокрема, кілька місяців тому німецький автогігант «Даймлер» уклав контракт на 300 млн євро на будівництво заводу з виробництва автомобілів «Мерседес». Чи той же «Північний потік», який співфінансується ЄС...

Чи можуть німецькі компанії не виконувати санкції США? За це буде якась відповідальність?

Юрій Романенко:

Якщо німецькі компанії не будуть виконувати американські санкції, то можуть одержати за це суттєві штрафи. У США уже був інцидент із «Deutsche Bank» та його махінаціями російськими акціями. Тоді цей банк «влетів» на 425 мільйонів доларів штрафу. А тому ніхто не захоче цього повторити. Окрім того, у цьому законі є механізми, які дозволяють Німеччині досягнути компромісу із США щодо санкцій. Але в цілому США отримали потужний механізм впливу на Європу. І всі ці бізнесмени - французькі, італійські, якщо збережуть стосунки з Росією, втратять можливість працювати зі США.

Є і великі компанії, які торгують з усім світом. От «Сіменс» має представництва у багатьох країнах світу, втрата російського ринку для неї буде суттєва, але не критична. Такі компанії будуть виконувати санкції. А ті, які орієнтуються суто на російський ринок, – для них це втрати на десятки мільярдів доларів. Така ситуація – це дуже серйозне випробовування для трансатлантичного світу. Адже Штати більше не можуть спокійно реагувати на дії Росії, спрямовані на розкол співробітництва між США та Європою, порушення РФ кордонів сусідніх держав. Американці розуміють, що, не реагуючи на це, вони порушують довіру до себе з боку союзників. І до того ж, у США є свої економічні інтереси в Європі.

Німеччина обіцяє ввести санкції проти компаній США. Вони це зроблять? Який вигляд матимуть ці санкції?

Андрій Новак:

На мою думку, ніяких санкцій з боку Німеччини проти США не буде. А ці заяви можна сприймати лише як окрему думку деяких німецьких політиків і не більше. Адже є єдина позиція Європейського союзу щодо політичної підтримки санкцій, які запровадили Сполучені штати Америки. Окрім того, ЄС заявив про готовність посилити санкції проти РФ.

Юрій Романенко:

Насправді німці точно так само, як США, зможуть прийняти якісь закони, які обмежуватимуть можливості американських компаній вести активну економічну  діяльність на європейському ринку

Які висновки можна зробити в Україні з приводу нинішніх німецько-російських взаємин?

Олександр Аронець:

Коли США вирішили ввести більш дієві економічні санкції для підтримки України, у Європі одразу заговорили, що для них це принесе шкоду. Але ще більше мене здивували публічні маніпуляційні заяви лідерів ЄС про те, що нові санкції, виявляється, можуть нашкодити і Україні! І що у ЄС можуть ввести контрсанкції проти США!

У такому випадку українській владі варто засумніватись у дієвості  нормандського формату перемовин. Адже той же Держсекретар США Тіллерсон вже прямо натякає, що можна було б змінити і «Мінські угоди», як недієві, і формат перемовин. Позиція Німеччини і ЄС щодо антиросійських санкцій показує, що, на мій погляд, нам треба вимагати у наших гарантів по Будапештському меморандумі, зокрема США та Велику Британію, включитись у переговорний процес саме в будапештському форматі. І це єдиний формат, який дипломатично може вплинути на спроби Путіна дестабілізувати ситуацію в Україні.

Ситуація із санкціями показала гниле нутро європейського політичного бомонду, який вже навіть на словах не підтримує Україну, а піклується про свої бізнесові інтереси.

Україні в цій історії не можна стояти осторонь, адже «Мінський формат» приречений, оскільки наші нібито адвокати з ЄС відверто грають на стороні Путіна. Через це війна в Україні може тривати вічно.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ