Спецпідрозділом із боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ у Львівській області в ході проведення оперативних заходів отримано інформацію щодо можливих фактів розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах службовими особами ТзОВ ПБП "Азовінтекс" за сприяння посадових осіб Львівської міськради під час проведення будівельних робіт зі зведення нового стадіону в м. Львові для проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року», - це витяг із листа, якого підписав заступник начальника УСБУ у Львівській області В. І. Бахмацький. Копію цього послання роздобули агенти Інформатора.

Цей документ - наслідок перевірки актів виконаних робіт з лютого і до кінця 2009 року щодо відповідності їх складання ДНБ Д. 1.1 -1-2000. А далі - перелік використання матеріалів та робочої сили на влаштування котловану, фундаменту тощо. «Було встановлено, що виконавець робіт із будівництва євростадіону значно завищує розцінки для придбання необхідних будматеріалів та інших товарно-матеріальних цінностей, - йдеться далі в цьому документі.  При перерахунку зазначених витрат виявлено значні розбіжності у трудовитратах...».

«Кімнатна» фірма

Оповитий таємницями і «підігрітий» скандалами - саме в таких умовах у Львові будують євростадіон. Хоч без арени місту ніколи не бачити футбольної першості, навколо її спорудження ось уже протягом трьох років не вщухають пристрасті. За одним скандалом розгоряється інший. Востаннє львівський стадіон нагадав про себе 11 березня 2010 року. Тоді міськрада повідомила, що призупиняє спорудження євроарени, аби провести експертизу збудованої генпідрядником південної частини трибун.

Львівська міськрада та компанія «Азовінтекс» сварилися за стадіон уже двічі - і це тільки в березні. Про це свідчать записи у журналі загальнобудівельних робіт за підписом Романа Черкаса, в. о. директора ЛКП «Дирекція з будівництва стадіону у м. Львові». Каменем спотикання став проект, за яким повинні зводити спортивну арену. Майже два роки очільники мерії переконували львів'ян, що стадіон споруджуватимуть за проектом австрійської компанії «Альпіна». Місто навіть заплатило за документальні розробки майже 40 млн. грн.., хоча ця сума не мала б перевищувати 12 млн. 733 тис. грн.. (2,48% від загальної вартості будівництва). І досі не дано відповіді, з якого дива міські чиновники так розщедрилися за проект, котрий нині вилазить їм боком. Відколи не майже 27 млн. грн.. для них - не гроші?!

Відтак у 2009 році з'явилися ще дві проектні організації, які взялися за стадіон: конструкторське бюро «Гіпромез» із Маріуполя та німецька компанія «Арена. Ком». Перше до проектних робіт залучив «Азовінтекс», а до другої за порадою УЄФА звернулася міськрада. Втім, домовлятися між собою влада та будівельники чомусь не стали - кожен тягнув у свій бік. «Азовінтекс» уперто продовжував користуватися проектом «Гілромезу», а міськрада видала один за іншим приписи на призупинення будівництва, яке «ведеться не за тим проектом і не так, як треба».

Позиції сторін, котрі в унісон відповідають за вчасне та якісне зведення євроарени, на диво протилежні. За словами заступника гендиректора «Азовінтексу» Василя Огородника, проект, який розробляла «Альпіна», не відповідає українському законодавству (порушено державні будівельні норми, є неузгодженості щодо захисту споруди).

«Усі проблеми, які з першого дня маємо на стадіоні, пов'язані з неякісним "проектом", який придбав замовник у компанії "Альпіне Бау ГмбХ". Та міськрада замість усунути недоліки у так званому "проекті будівництва стадіону" шляхом його перезатвердження, знову й знову витрачає сили на боротьбу з генпідрядником. Кому вигідно зірвати участь Львова у Євро-2012?» - риторично загітують у «Азовінтексі».

І додають, що свого часу пропонували, аби ці роботи виконав київський Інститут ім. Шимановського. Спочатку, мовляв, міськрада підтримала пропозицію, та згодом змінила свою думку на користь приватної компанії «Арніка» - але так й не впоралася із завданням, лише затягнувши час та витративши гроші. Потім «Азовінтекс» погодився на залучення компанії «АренаКом» і навіть заплатив аванс за експертизу робочої документа (1 млн. євро), а також виділив 650 тисяч євро на облаштування робочих місць для німецьких експертів. Креслення «Азовінтекс» передав на експертизу ще 1 грудня 2009 року. «Ми пішли на поступки, хоча знали, що "АренаКом" не має ліцензії на виконання таких робіт як в Україні, так і в Німеччині», - додав В. Огородник.

За словами першого заступника начальника УСБУ у Львівській області Михайла Феделеша, «фірма "Арена Ком", залучена А. Садовим до будівництва стадіону, узагалі є "кімнатною"». «Невдовзі ми будемо готові повідомити, кому і за що в питаннях проектування стадіону заплатила міськрада», - пообіцяв він. Виникає цілком логічне запитання: чому ж спецслужби досі мовчали?

За словами правоохоронця, свого часу після істеричної реакції А. Садового на зацікавлення СБУ його діями, пов'язаними з Євро-2012, інформації про діяльність спеціальної групи, створеної в УСБУ Львівської області, певний час не оприлюднювали. Однак нині, мовляв, у них достатньо матеріалу на цю тему. «Стадіону ми приділяємо пильну увагу. Контролюємо всі кошти, стежимо за укладенням та виконанням угод, - додав Михайло Феделеш. - Повірте, у нас уже назбиралося чимало матеріалів, нам є про що розповісти...»

Дай мільйон!

Численні непорозуміння та все нові й нові сюрпризи, які «вилазять» навколо стадіону, призвели до того, що будівництво арени вже стабільно відстає від графіків. Проте львівська влада вперто замовчує масштаб загрози. Із Ратуші постійно лунають заспокійливі заяви - мовляв, відставання у будівництві не є критичними (до двох тижнів), а тому вони не можуть зірвати проведення Євро-2012 у Львові.

«Ми повинні з'ясувати, з яких причин будівництво стадіону не просувалося, - заявив під час візиту до Львова віце-прем'єр-міністр із підготовки до Євро-2012 Борис Колесніков. - Сьогодні зрозуміло одне - з проектно-кошторисною документацією є проблеми. А відтак і відставання від графіка не на два тижні, а на два місяці! Із такими темпами Львову треба просити про чемпіонат 2018 року. Хто нині займається проектуванням футбольного стадіону у Львові, заплуталися навіть у Кабміні. Так виходить, що в різний час це робили аж три проектанти. І кожен, звісно, не безкоштовно!» У скільки обійдуться місту проектні роботи, потрібно ще підрахувати. Втім, хаос із документами може коштувати ой як дорого, не приховує Б. Колесніков. «Стадіон дуже насторожує, - каже він. - Там амбіції беруть гору над здоровим глуздом, і все це в такій каші... Якби щодо "Донбас Арени" свого часу не було дуже жорсткого контракту, то донецький стадіон коштував би не 400 мільйонів, а мільярд доларів...»

Столичний ревізор як у воду дивився. Адже нині у Львові заявили, що будівництво стадіону обійдеться не у 690 млн. грн., як планували раніше, а щонайменше на 170 млн. дорожче. Мер Садовий виправдовується - мовляв, «винні зовсім не чиновники, а... долар, курс якого невчасно стрибнув угору. «Нині ми подали на експертизу документацію, там буде загальна сума - 862 млн. грн. плюс дороги біля стадіону, вода, хлорування тощо. Це ще приблизно 300 млн грн»,- додав міський голова. І це при тому, що визначеного кошторису будівництва, згідно з договором, змінювати не можна! Згадаймо, що на етапі, коли проектні наглядові організації здійснювали експертизу, вони говорили не про 690 млн, а про 1-1,2 млрд грн. Мовляв, до такої суми врешті й дійде.

«Ступінь імовірності різних афер на стадіоні є дуже великою, - каже депутат міськради Теодор Дяків. - Це все можна назвати одним словом - бардак!» А в хаосі, як відомо, «завдати економічних збитків у особливо великих розмірах» нескладно. Спробуй тут за всім устежити! Ось маленький, але промовистий факт. «Нині ми навіть повідомили міліції, що у Львові можна дешево придбати залізну арматуру, причому у великих обсягах. Для того, щоби вони не допустили розкрадання арматури із будмайданчика майбутнього стадіону», - додає Михайло Феделеш із СБУ.

План «Б» - без Львова та Вроцлава

Поки тривали перипетії з проектантами, дозволів на будівництво з боку Інспекції держархбудконтролю у Львівській області, звісно, отримано не було. Про це свідчать відповідні документи за підписом начальника цієї структури М. Сірківа, який неодноразово звертав увагу на те, що євростадіон будують за відсутності не лише дозвільних документів, а й на земельній ділянці, вилученій із користування фактичного замовника. Цікаво, що «Азовінтекс», попри ці зауваження, продовжував роботи, цілковито нехтуючи забороною.

За стіл переговорів замовник і генпідрядник сіли лише тоді, коли скандал уже неможливо було приховати. Аби остаточно не впасти в очах функціонерів із УЄФА, до проектування стадіону вирішили залучити обидва конструкторські бюро - «Гіпромез» та «Арену.Ком». Може, це й могло розв'язати проблему, однак тільки-но посадовці заявили, що все вирішено, як спалахнув новий скандал. І знову через проект...

Ось достатньо красномовний витяг із того ж листа СБУ: «У кресленнях головного розрізу трибун стадіону, виконаних ТзОВ "Гіпромез", при порівнянні з аналогічним розрізом затвердженого проекту стадіону, розробленого австрійською фірмою "Альпіна", виявлено повну невідповідність». А далі - перелік цих розбіжностей.

Нашу увагу привернув останній пункт, де йдеться про те, що у проекті «Гіпромезу» чомусь не передбачено влаштування антисейсмічних швів, хоча це обов'язкова вимога для будівництва об'єктів у сейсмонебезпечних районах України.

Якщо ж пригадати, що свого часу експерти застерігали: на території будівництва стадіону до останнього не проводили геологічних досліджень щодо наявності карстових порожнин (а така небезпека в цій місцині існує), та додати цілковите ігнорування того, що майже впритул пролягає траса Стрийського водогону (відтак територія споруди потрапляє у санітарну захисну зону, де будівництво заборонене), то вимальовується геть апокаліптична картина. А тут ще й завдання економічних збитків у особливо великих розмірах (простіше - розкрадання). Не стадіон, а якась «хрестоматія» до Кримінального кодексу!

Ось тут, здавалося б, і мав настати момент істини. А дзуськи! «Львів може втратити Євро-2012 лише у разі початку третьої світової війни або виникнення другого всесвітнього потопу», - так нещодавно заявив секретар міськради Володимир Квурт. З його слів, немає жодних підстав говорити, що Львів не побудує євростадіону. Та його оптимізм чомусь не поділяє директор турніру «Євро-2012 Україна» М. Лубківський, який заявив, що за такої ситуації можливий варіант заміни Львова на Дніпропетровськ. Ще гостріше відреагувала на ці перипетії УЄФА.

За словами директора з питань Євро-2012 Мартіна Каллена, вони розглядають можливість проведення матчів фіналу в шести містах. «Проблеми підготовки до чемпіонату головним чином стосуються будівництва стадіонів у Львові та Вроцлаві, - наголосив він. - Однак ми не дуже стурбовані щодо Вроцлава Зовсім інші проблеми у Львові, де будівництво значно відстає. Наразі настав останній момент (для вирішення питання), бо інакше стадіон не буде завершено вчасно. У нас є план Б - проведення "Євро" без Львова та Вроцлава».

А винен хто?

«Ми врешті домовилися, що креслення "Гіпромезу" перевірятиме фірма "Арена.Ком", але з обов'язковою перепровіркою українського інституту, - розповів "Інформаторові" керівник львівської філії "Азовінтексу" Ігор Семенов. - Та нині у нас немає підтвердження того, що "Арена.Ком" перевірила креслення. Тому ми продовжуємо будувати стадіон за кресленнями "Гіпромезу". Однак раніше ми з міськрадою уклали договір, згідно з яким ведемо будівництво саме за кресленнями "Гіпромезу", які ми сьогодні маємо. Та потім чомусь виникли питання заміни монолітного каркаса стадіону на збірний залізобетон. Без жодного обґрунтування».

Хто платить, той і замовляє музику. Приблизно так пояснили ситуацію у мерії, запевнивши, що мають цілковите право вирішувати, за яким проектом будуватимуть стадіон. І принагідно натякнули - якщо «Азовінтекс» не згоден із цим, то клопотатимуть про заміну генпідрядника. Свою позицію в Ратуші мотивували тим, що правки, які внесли у проект, дозволять здешевити роботи. «Річ у тім, що спочатку основу, на якій триматиметься накриття арени, планували міцнішу, а відтак і дорожчу, але УЄФА дозволила застосувати легші конструкції, - пояснив директор міського департаменту "Євро-2012" Олег Засадний. – Тому мерія й вирішила не переплачувати».

Однак Ігор Семенов переконує, що такі заяви не відповідають дійсності. Від того, який матеріал використовуватимуть для будівництва, його кошторис принципово, не зміниться, наголошує він. «Замовник вважає, що застосування збірного залізобетону дозволить йому зекономити гроші й зменшити строки будівництва, - каже пан Семенов. - Ми можемо надати будь-який розрахунок, що ці дії не зменшать термінів, а тим паче не здешевлять будівництва». Ігор Семенов припускає, що поведінка мерії має інше пояснення, ніж бажання зекономити. Наприклад, лобіювання вигідних чиновникам із Ратуші постачальників будматеріалів. Відтак генпідрядник не планує призупиняти будівництво стадіону, незважаючи на заборони. Чому? В «Азовінтексі» лише обережно натякають - мовляв, не хочуть, щоб їх зробили згодом винними у провалі Євро-2012 у Львові.

Скільки сюрпризів та інтриг, пов'язаних із євростадіоном, ще може виплисти, - аж лячно подумати. Що це? Чийсь добре продуманий план, як сховати кінці у воду? Зауважимо, що СБУ зробила чіткий висновок: «Проведеним аналізом наявної інформації ВСТАНОВЛЕНО, що службовими особами ТзОВ ПБП "Азовінтекс" за сприяння високопосадовців із Львівської міськради спричинено завдання економічних збитків міській раді та державі в цілому в особливо великих розмірах».

Виглядає, що сховати всі кінці буде важкувато, адже невдовзі СБУ обіцяє оприлюднити детальнішу інформацію. Тож є шанс, що львів'яни нарешті дізнаються, для чого насправді міським чиновникам потрібне Євро-2012 - для зміцнення престижу міста та країни чи для значного покращення власного матеріального становища?!

ІА "Вголос": НОВИНИ