Облрада просить Юлію Тимошенко пролобіювати кандидатуру свого голови

Голова Львівської облради Михайло Сендак погодився стати головою Львівської облдержадміністрації. Звичайно, зайняти цю посаду йому запропонували не президент і не прем’єр України, а лише президія облради, яка, як стало відомо „Поступу” з добре проінформованих джерел в облраді, ввечері в п’ятницю вирішила запропонувати Юлії Тимошенко зробити подання Віктору Ющенку щодо посади голови Львівської ОДА з прізвищем Сендака. Ця пропозицію підтримало десять членів президії, четверо не голосувало. І попри кількаразові публічні запевнення самого Сендака, що йому абсолютно не потрібна крісло губернатора і що він у будь-якому разі відмовиться від такої пропозиції, голова ради все ж таки згодився її прийняти. Це при тому, що Віктор Ющенко двічі просив екс-керівника свого штабу на Львівщині народного депутата Петра Олійника почати формування влади в області, що той практично уже зробив, бо саме йому давно всі прогнозують посаду голови ОДА.

Спектакль-трагікомедія у кількох діях

Прізвище Сендака як претендента на губернаторство почало фігурувати ще до офіційного обрання Ющенка президентом, а саме коли облрада висловили недовіру тодішньому голові ОДА Олександру Сендезі. І хоча це рішення не мало юридичної сили, Сендега пішов у відставку, оскільки, як пояснив у інтерв’ю „Поступу”, не хотів виступати заручником у чужих політичних іграх і натякнув, що ці ігри відбуваються за вказівкою і правилами одного відомого олігарха (очевидно, Петра Димінського). Адже сам Сендак та окремі його соратники в облраді завжди окремими оглядачами називався людьми цього „сірого кардинала”, через яких Димінський міг частково впливати на область .

Під час помаранчевої революції облрада звернулася до Віктора Ющенка на підтримку його соратниці Юлії Тимошенко як претендента на посаду прем’єра. Не так давно у Львові також відбувся мітинг у підтримку лідера БЮТ, до якого, як запевняють окрім джерела, також мала частковий стосунок і облрада. Вже тоді було можна прогнозувати, що облрада, а точніше окремі соратники Сендака, авансом вислуговуються перед Тимошенко, щоб потім у віддяку вона порадила Ющенку зробити губернатором людину, яку запропонує облрада.

Окрім того, на одній з прес-конференції керівник фракції „Наша Україна” в облраді висловилися за те, що при прем’єрі Тимошенко Сендак був би оптимальним губернатором.
„Особа Сендака відповідає такому революційному духу Тимошенко, яка прагне до кардинальних змін. Окрім того, Сендак, як ми вважаємо, має високу ступінь довіри у населення Львівщини і його кандидатура може бути сприйнята громадськістю. Також зараз є дуже важливий період тої ломки старих корупційних зв’язків і ми знаємо, що Сендак тут якраз буде такою безкомпромісною фігурою”, -- пояснює „Поступу” вибір президії облради депутат-„нашоукраїнець” Роман Гайдучок. Окрім того, він повідомив, що вже кілька громадських організацій зверталися з ініціативою висунути Сендака, але не зміг уточнити, які саме ГО це робили.

Сам Сендак казав, що йому не треба ця посада і він тільки за, щоб область очолив Петро Олійник, який, на його думку, добре відпрацював як керівник штабу Ющенка. У разі, якщо депутати висловляться за кандидатуру голови ради на голову ОДА, Сендак обіцяв подякувати і відмовитися. Але, нагадаємо, що свого часу він у коментарі „Поступу” обіцяв піти у відставку, якщо тодішній президент Кучма не поновить на посадах чотирьох голів РДА Львівщини, яких звільнили за їхню політичну позицію. Голів не поновили, а спікер ради сказав, що, оскільки він обраний депутатами, то вони, якщо хочуть, то хай висловлюють йому недовіру, а з власної ініціативи він у відставку не піде. Тобто, подібні обіцянки Сендака важко сприймати всерйоз. Зараз же ситуація практично повторилася, оскільки Сендак має беззаперечне виправдання, мовляв, він обраний депутатами і мусить підкоритися їх волі, а наразі воля президії облради в тому, щоб він став губернатором.

Хоча Михайло Сендак і надалі намагається усунутися від дій його соратників, роблячи себе в цій ситуації абсолютно незацікавленою і безамбітною особою і, навіть, ледь не заручником депутатської волі, ба більше народної волі, бо облраду обирає народ і, відповідно, відстоює вона народні інтереси. Тому під час засідання президії Сендак вів себе доволі сором’язливо, і слухаючи пропозиції депутатів, сказав, щось на кшталт того, що, звичайно, якщо дуже треба, то він може бодай на місяць очолити ОДА, призначити в області хороші кадри і піти назад у раду. А перед голосуванням щодо питання Сендака, як інформують джерела „Поступу” в облраді, сам він тишком-нишком покинув залу.

„Тобто це все був спектакль, на жаль, сумний, який свідчить про те, що політичної культури в багатьох наших політиків є мало, і які хочуть будь-яким способам отримати ті чи інші посади”, -- коментує „Поступу” голова ЛОО УНП, народний депутат Олекса Гудима. „Можливо вони не просто хочуть отримати ці посади, але й купити і шантажувати. До мене навіть доходить інформація, до деякі гінці для отримання влади вже шукають доступів до якихось невідомих коридорів влади в Києві, як це було колись, коли посади продавалися. Але нагадаю слова Ющенка: зекономте, ніякі посади продаватися не будуть, ніяких квот не буде, і від себе, додам, ніякі рішення президії не матимуть жодної легітимної і моральної сили при формуванні вертикалі виконавчої влади”, -- каже Гудима. Нардеп також зауважує, що, за його інформацією, між Тимошенко і Ющенком є домовленість, що Ющенко сам вирішує, кого призначати керівниками області, тобто лідер БЮТ в цьому питанні на нього впливу не матиме.

Ляльководи, або коли таємне стає очевидним

Власне за чиїм сценарієм виконувався цей спектакль, у більшості оглядачів сумніву вже немає, а саме, що вже надто яскраво облрада себе викриває, що працює на інтереси того ж самого Петра Димінського. „На Львівщині за сприяння місцевих олігархів та перефарбованих збанкрутілих політиків розгортається справжня боротьба за владу..., -- йдеться я у заяві голови ЛОО УНП, хоча там конкретні прізвища не вказуються. Олекса Гудима також у коментарі „Поступу” зауважив, що в цій грі активну участь беруть „старі аграрії”, які зараз в облраді тісно співпрацюють з „нашоукраїнцями”, які брали участь у п’ятничному голосуванні президії і які, „зацікавлені, щоб владу в області отримала контрольована особа”, тобто Сендак.

Народний депутат, голова ЛОО НРУ Ярослав Кендзьор, водночас, називає ще одного персонажа, який зацікавлений у цій „політичних забавах”, а саме члена його ж партії, заступника голови облради Ігоря Держка. За його словами, Сендак і Держко завжди ненавиділи один одного, останніми словами один одного обзивали (зокрема, за інформацією „Поступу” через те, що Сендак перебіг дорогу Держку, коли той збирався стати головою облради), і на проводі ЛОО НРУ постійно його просили „припинити ті закулісна забавки з Медведчком, есдеками, бо НРУ підтримує Сендака на посаді голови облради”. „Але жадоба посад зараз зробила з них чи не рідних братів, і саме Держко був ініціатором звернення до Тимошенко, бо сподівається, що якщо Сендак піде на посаду голови ОДА, то він стане головою ради”, -- каже Кендзьор, зауваживши, що на найближчому з’їзді ЛОО НРУ Держко наймовірніше отримає по заслузі.

Щодо особи Димінського, то Ярослав Кендзьор (партія якого підтримувала Димінського на парламентських виборах) каже, що не потрібно аж так переоцінювати його роль, хоча не відкидає, що, в тому, що відбувається, є певний інтерес цього „сірого кардинала”.

„До чого тут олігархи? Я не знаю, щоб Димінський там десь бігав і тиснув. Якщо хтось робить непогані справи, то може то десь є... Але, зрозумійте, що за рекомендаціями в облраду, зокрема Петро Олійник, не звертався, тому ми висловилися на підтримку людини з свого середовища”, -- контраргументує у коментарі „Поступу” депутат ради Роман Гайдучок. Він пояснює, що згідно із законом облрада має право пропонувати свої кандидатури і тому цим правом при нагоді скористалася. „Ну чому все, що відбувається не по їхньому, одразу зводиться до зацікавленості сірого кардинала. Є частина хворих людей, напевно. Дехто має заточку на Димінскього, але це їхні особисті проблеми. Чи Олійник її має, я не знаю”, -- додає Гай дучок.

Пояснюючи, чому врешті-решт депутати вирішили підтримати Сендака, а не Олійника, він сказав, що останньою краплею стало зустріч, яка відбулася минулого вівторка, між фракцією „НУ” та обласним керівництвом партій НРУ, ПРП, УНП та інших. Наскільки вдалося зрозуміти не з зовсім конкретних пояснень Гайдучка, на цій нараді іншою стороною переговорів була недооцінена роль облради в період виборів і, відповідно, всі зрозуміли, що надалі з облрадою керівництво ОДА не буде рахуватися. Це при тому, що за словами Кендзьора, під час вівторкової зустрічі „Сендак бився в груди і хрестився, що він ніколи не буде претендувати на цю посаду”. Іншим аргументом депутата облради є те, що, за його словами згідно із Конституцією головним органом влади в країні є народ, а, на думку Гайдучка, наразі не зовсім прозоро для народу Петро Олійник формує владу в області, зокрема не озвучує перед тим же народом принципи, за якими відбувається це формування.

До слова


У п’ятницю у Києві відбувся провід НРУ. На ньому кілька хвилин присвятили обговоренню персони Олійника, зокрема того факту, що він як рухівець підписався під декларацією Ющенка про створення нової пропрезидентської партії, хоча Рух наразі не планує туди вступати. Під час проводу вчинок Олійника таки виправдали, але, окрема джерела вважають, що це було невдалою спробою дискредитації цього нардепа із подачі дуже зацікавлених у розподілі влади на Львівщині осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ