Хтось колядує та щедрує, а хтось займається іншим видом народної творчості – створенням, розповсюдженням та донесенням до українського народу передвиборчих «пісень», «байок» та «казок», котрі гордо звуться політичними передвиборчими програмами. Ось так розважаються дорослі дяді і цьоці – розповідають народу, як йому зараз складно і сутужно, як вони його (народ) розуміють і як всім буде добре і прекрасно, якщо… Звичайно ж, добре українцям стане тоді і тільки тоді, коли вони проголосують за очолювану ними політичну силу (партію чи блок).

Буковинці не є виключенням з загальнонаціональних тенденцій, а тому новий рік розпочинають з казки під назвою «БЮТ». 16 січня Юлія Тимошенко нарешті зійшла до буковинців з сіті-лайтів та біг-бордів в підтримку очолюваної нею блоку, котрими так рясніють вулиці міста та області. Під час одноденного візиту до столиці Буковини пані екс-прем’єрша встигала зустрітися зі студентами, з буковинцями (котрі приїхали з різних куточків краю задля зустрічі з пані Тимошенко) на Соборній площі міста, помаланкувати на площі Філармонії та відповісти на запитання телеглядачів в прямому ефірі на ТРК «Чернівці». Все це за менш ніж 7 годин перебування в Чернівцях.

Говорила пані Юлія звичні для неї речі, особливо акцентуючи увагу на газовому питанні та на відставці уряду. Запитання буковинців також не різнились від тих, котрі звучать по всій Україні. На запитання про можливу коаліцію з Януковичем, Ю. Тимошенко відповіла, що для того, щоб вона здійснила такий крок її «потрібно буде лишити розуму, душі».

Однак буковинців також цікавили й питання місцевого характеру. Так, на запитання кого з кандидатів на посаду мера міста підтримуватиме БЮТ пані Тимошенко ухилилась від відповіді (а можливо просто не орієнтувалась в ситуації), зазначила лишень, що вирішувати повинна громада міста і їй (громаді) краще видно, яка людина більше достойна мерського крісла, аніж столичним керівникам партій та блоків, котрі не знають докорінно стану речей в регіоні (хоча й повинні були дізнатися, особливо перед візитом в той чи інший регіон) і ніхто не повинен диктувати громаді, за котру особистість їй голосувати. Таким чином місцевий осередок БЮТ отримав карт-бланш для висунення свого кандидата на посаду мера.

Надзвичайно тепло та привітно висловилась пані Юлія на адресу керівника області М.Ткача, назвавши його високоморальною та професійною людиною. Та схоже й керівництво області та обласного осередку НСНУ не поділяє ставлення центральних лідерів партії до постаті леді «Ю». Пані Тимошенко мала зустріч з головою ОДА М.Ткачем, котрий очолює ОО НСНУ. А зустріч зі студентами в палаці Академічному пройшла за підтримки В.Пішака – ректора Буковинського медичного університету та одного з лідерів ОО НСНУ, котрий є четвертим у списку партії на виборах до облради. Схоже, що партійні «низи» не поділяють уподобань чи антипатій партійних «верхів». Тим паче, на мітингу на Соборній площі, окрім агітації за БЮТ, активісти НСНУ абсолютно мирно та спокійно проводили агітацію за свою політичну силу: роздавали листівки та іншу атрибутику. Також на площі можна було побачити багатьох нашеукраїнців, котрі прийшли вислухати аргументи пані Юлії щодо відставки уряду.

Загалом нічого нового пані Тимошенко буковинцям не сказала, однак, незважаючи на морозний понеділок, незважаючи на те, що то був розпал робочого дня, на площах міста зібрались сотні її прихильників. Хтось переконався в своєму виборі, хтось змінив свою думку, а хтось просто слухав політичні «щедрівки», аби потім зрівняти їх з щедрівками інших партій та блоків та визначитись…

На жаль, не обійшлось без ексцесів. Так, в розпал промови леді “Ю” між активістами НСНУ та БЮТ виникли суперечки. Справа полягала в тому, що нашеукраїнці прийшли на зустріч з плакатами антитимошекнівського змісту. Зрозуміло, се не сподобалось молодим активістам БЮТ, котрі вирішили справу по-чоловічому: відібрали плакати та, за словами одного з лідерів молодіжки НСНУ, застосовували силу. Все закінчилось затриманням тимошенківців міліціонерами та продовжуватиметься вже в залі суду. Ось так еволюціонують міжпартійні стосунки, а вигоду від такої “еволюції” мають лишень так звані опозиціонери, котрі, мов мухи на мед, кидаються на будь-який прояв розбрату колись єдиної помаранчевої команди.

ІА "Вголос": НОВИНИ