А все почалось із звернення мера Львова до уряду з проханням запровадити у Львові надзвичайну ситуацію. Бо таки правда - місто задихається від сміття. Мовляв, через блокаду владою вивозу сміття зі Львова, у нас екокатастрофа.

Прем’єр Гройсман оперативно відповів гоноровому львівському очільнику, що звинувачував уряд у ігнорації проблем славного міста.

«Я був міським головою з 2006 по 2014 рік. У мене була така ж проблема з таким самим сміттєзвалищем. Я без допомоги сторонніх осіб сам вів перемовини із мешканцями села, суміжних міст. У нас була блокада сміттєзвалища. Ми по-хазяйськи підійшли, зробили один із найкращих комплексів із переробки сміття, зняли всі екологічні проблеми», - похвалився Гройсман.

Прем'єр лукаво нагадав, що Андрій Садовий керує Львовом уже 11 років.

«За 11 років він міг побудувати вже 15 таких сміттєзвалищ і переробних заводів. Маючи мільярди гривень на рахунках, він просто неспроможний це зробити. Або не хоче. Я один раз допоміг, другий, третій. Мені вже люди відмовляють, бо не хочуть, щоб на їхню територію безкінечно возили сміття», - додав Гройсман.

На останок очільник уряду заявив, що мер Львова не може навести лад у своєму місті.

«Ти ж обирався міським головою, а не я. І сьогодні робити мене винним в тому, що ти не можеш навести лад у Львові? Чим тобі ще допомогти? Землю дали - вона тобі не підходить. Проектну документацію погодили, з французами я домовився. Що ще я маю зробити, щоб ти навів порядок?» - скорботно зітхнув Гройсман.

Тим часом, що не день, то більше обурені львів’яни, які справно платять за вивіз свого сміття з міста, втрачають терпець і перекривають вулиці, бо сморід від величезних куп непотребу у літню пору стає нестерпним, а щурі і мухи скоро в школу підуть за атестатами зрілості. 

Наче й саме час міському голові прозвітувати перед львів’янами про свою плідну 11-літню каденцію і нарешті прийняти рішення – не можеш дати собі раду з ладом у Львові, то залиш ратушу і йди собі, небого, квіточки вирощувати на дачах в Грибовичах. Але це не для нашого гонорового мера. Він не збирається у відставку, бо «його вибрала громада Львова і тільки їй він служить». А громада Львова вже не знає як, курча, з хати вилізти, щоб сміття не завалило. Щурі навколо весілля гуляють, а мухи – день незалежності.

Водночас сотні мільйонів гривень грошей львівської громади витрачається на нібито вивіз сміття. Якого чомусь не меншає на вулицях Львова. Днями ще 7 мільйонів міська рада підкинула фірмам, що тим займаються. Скільки доріг, дитячих садочків, будинків можна було б звести, відремонтувати, відреставрувати за ці кошти! То як це може бути – на вивіз гроші йдуть, а сміття не меншає? Львів’яни справно платять, щоб його не було, а в них гроші беруть і розповідають про блокаду, політичну ситуацію і нелюбов влади до європейського Львова. Щось тут не так, сазав би мій сусід вуйко Ромко, якби дожив до цих днів.

Слухайте, а можна ті гроші містянам роздати – думаю, що ми б самі дали собі раду. І за менші гроші. І розпачливих банерів на ратуші не треба було б.

А справді – де ж ті гроші? А ось де – в нашому селі сталася новина. За рішенням суду заарештували директора однієї з найбільших львівських компаній, що займається вивозом сміття.

Керівникові «АВЕ Львів» Юрію Грибану прокуратура інкримінує «заволодіння чужим майном в особливо великих масштабах». Йдеться про кошти, які відшкодовували з міського бюджету Львова за вивіз сміття. Суд передбачив щодо Юрія Грибана запобіжний захід – тримання два місяці в СІЗО з альтернативою внесення застави у розмірі 480 тисяч гривень.

Так виглядає, щось там не те написано на тому банері на ратуші. Мислю, якщо йому там і висіти – то тільки з малюнком, де святкують щурі і мухи. Для них правдивий празник. Біда їх лиш в тому, що вони не знають, скільки мільйонів нам, львів'янам, то свято коштує. А Садовий знає, але нікому не скаже, бо то його, сокровенне…

Богдан Марциняк Волошин, «Вголос»

Малюнок Олега Коваленка.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ