Після призначення Януковича прем’єром почали ходити чутки про створення нової партії на уламках «Нашої України». На цьому фоні різко активізувала свою діяльність створена за участі міністра внутрішніх справ Юрія Луценка громадська організація «Антикримінальний вибір». Про перспективи створення на її базі нової пропрезидентської партії, шефа усіх міліціонерів і не тільки – в інтерв’ю з головою Волинського відділення “Антикримінального вибору” Сергієм Кичієм.

Нещодавно Ви приїхали з чергової наради ГО «Антикримінальний вибір», що відбувалась у столиці. Привезли щось цікаве?

Наради в нас відбуваються щомісяця, оскільки команда «Антикримінального вибору націлена на серйозну роботу. Ми постійно контактуємо з осередками в інших областях, їхнім керівництвом. Вважаємо, що чинний міністр внутрішніх справ Юрій Луценко цілком спроможний позмагатися на наступних президентських виборах з Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем, тому намагаємося йому допомогти.

Ми не орієнтуємось на жодну бізнес-еліту, дуже обережно підходимо до співпраці з бізнесменами, тому що наш вітчизняний бізнес часто корумпований, отже, робимо ставку на інтелектуалів.

Дехто розпускає чутки, що ми чергова міліцейська структура, або така-собі організація сприяння МВС. Це неправда. Ми звичайна громадська організація, небайдужа до політичних процесів. Основна наша функція – правозахисна. Не відповідає дійсності і те, що ми, нібито намагаємося відбілювати міліцію – там своя структура, і ми до них відношення не маємо. Наша підтримка міністра МВС грунтується на тому, що ми сприймаємо його не як міністра, а, перш за все, як багатогранного і перспективного політика, який може перемогти на майбутніх президентських виборах.

Це – якщо вибори залишаться всенародними. Кажуть, що обіцянка Партії Регіонів Ющенку обрати його на другий термін президентства у парламенті була головною умовою внесення кандидатури Януковича до Верховної Ради...

При нашому слабкому президентові, яким є Ющенко, можливе що завгодно. Зараз ми бачимо, що правляча парламентська коаліція регіоналів-комуністів-соціалістів робить усе для послаблення президентських повноважень. Водночас їм потрібний сильний прем’єр.
Ми ж навпаки - виступаємо не лише проти цих ідей, а й за сильну президентську владу як таку. Адже нинішнє фактичне двовладдя Президента, який ще має значні повноваження, та сильного прем’єра себе не виправдовує. Воно призводить лише до постійних суперечок і криз у державі. Саме тому ми виступаємо за сильного Президента, яким, за нашим переконанням, у майбутньому повинен стати Юрій Луценко.

Однак це не означає, що ми виступаємо за розпуск парламенту чи скасування парламентаризму як такого. Ми – за паритет. Законодавча влада повинна займатися законотворенням. Я згоден, що деякі повноваження слід залишити за парламентом, наприклад, затвердження складу уряду. Однак виконавча влада повинна мати достатньо повноважень, щоб навести у країні порядок, якого зараз так бракує нашій країні.

Стосовно створення партії, я не можу однозначно сказати, коли це відбудеться. Зараз ведеться підготовча робота. Структура «Антикримінального вибору буде максимально задіяна при створенні цієї партії. Презентація її планується на початок наступного місяця, але якісь подробиці я повідомити не можу. Іде процес підготовки.

На сьогоднішній день ми вже напрацювали певні методи роботи. Плануємо і надалі займатись правозахисною діяльністю, відстежувати і реагувати на негативні явища, що відбуваються у Луцьку та по області в цілому.

Зокрема, нас дуже дивує те, що партія «Батьківщина», яка отримала більшість у практично всіх радах Волинської області, фактично не керує процесами, які відбуваються. Не видно жодних позитивних змін. Це й не дивно, адже новообраним депутатам бракує професіоналізму. Отже, ті негативи, які є, ми будемо висвітлювати у ЗМІ, виносити на обговорення громадськості.

А які успіхи вашої «профільної» антикримінальної діяльності в області?

Ми допомогли багатьом, хто звертався до нас за юридичною допомогою. Професійно працює наш адвокат Василь Нагорний. Нам вдалося у суді відстояти майнові права деяких громадян, а також захистити їх від порушень трудового законодавства. Активно працюють громадські приймальні. Зараз ми збираємо докази по деяких негативних явищах, які незабаром отримають широкий резонанс, і не лише в нашій області. Саме тоді ми проведемо ряд акцій.

Ми критикували і гостро критикуємо Луцького міського голову Богдана Шибу. Нам не подобається те, що робиться в місті у сфері комунального господарства. Стало значно гірше, ніж було за попереднього міського голови. Будучи депутатом міської ради минулого скликання, я багато критикував і попереднього міського голову, і людей, які займались комуналкою. Проте ми не очікували, що з приходом нової команди буде ще гірше. Залишаються проблеми з жахливими дорогами, брудом, сміттям. Ніхто не збирається наводити в цьому порядок. Люди платять за утримання будинків, але в них усе роблять за свої кошти самі. Там, де цього немає, будинки виглядають просто жахливо. Хто буде все це вирішувати – невідомо.

Пригадую, за минулої влади я, перебуваючи у фракції «Наша Україна» Луцької міськради, постійно критикував міського голову за недопрацювання. Проте, хоча все було далеко не ідеально, на комуналку щороку витрачалося до 18 млн. гривень, проводились бодай якісь ремонти, встановлювали шатрові дахи у «хрущовках». Зараз і цього немає. Тому ми домагатимемось, щоб місцева влада працювала в інтересах людей.

Через призму подій в Угорщині, де відбуваються народні заворушення проти чинного уряду і особисто прем’єра, який, за власним визнанням, п’ять років дурив власний народ, як ви оцінюєте аналогічну ситуацію, пов’язану з автокатастрофою Луцького міського голови, щодо деяких аспектів якої міські чиновники брехали, намагаючись приховати правду? Там прем’єра закликають до відставки. Чи повинні вчинити аналогічний крок і наші можновладці?

Події в Угорщині мені цікаві перш за все з тієї точки зору, що вони доводять, що й у країнах Євросоюзу не все ідеально. Але ж ця країна так туди прагнула і раптом, здавалося б, у цивілізований країні – такі події. З іншого боку, приємно, що саме Україна перша показала приклад масовості на Помаранчевій революції, адже до того ніде в світі таких широкомасштабних виступів не спостерігалося, якщо брати до уваги останнє десятиріччя.

Якщо ж проводити паралелі з ситуацією в Луцьку, то вважаю, що чиновники повинні нести якусь відповідальність. І Шиба, і його підлеглі, якщо вони дійсно вводили людей в оману, повинні, щонайменше, вибачитися перед громадою. Тим більше, якщо враховувати те, яким чин6ом Шиба став мером – напівлегітимно, завдяки фальшивці, розповсюдженій його штабом, що він, мовляв, єдиний кандидат від Помаранчевої команди, чого і близько не було, як і рішення штабів інших помаранчевих партій з цього приводу. Ті декілька сотень голосів, завдяки яким він переміг Антона Кривицького, і дала йому ця фальшивка.

Одразу після виборів, коли йшли судові позови проти обраного мера, одночасно декілька різних виборчих штабів провели соціологічне опитування, яке показало, що якби не цей бренд, його б ніколи не обрали. Отже, його перемога дуже сумнівна. Якби він отримав дві третини відсотків голосів лучан, то мав би певний запас довіри. А так, вважаю, що йому треба бути обережнішим у висловлюваннях.
Те, що наступних виборів зі своєю скандальною репутацією він не виграє – це зрозуміло. Але він міг би спробувати увійти в історію міста не як людина, яка змінила декілька партій, звідки він ішов із різними казусами, залишаючи по собі негативній слід, а як мер, який щось зробив для міста. Думаю, що він повинен вибачитись, але якщо вважає, що може працювати – нехай доведе це конкретними справами. Поки ж цього не видно.

Ви, напевно, розумієте, що Шиба не та людина, яка піде добровільно. Він буде триматися за крісло до кінця…

При усій критиці попереднього міського голови у нас були високі показники інвестиційної активності, Луцьк ввесь час вигравав різноманітні конкурси з благоустрою. Варто визнати, що попередня команда була сильнішою. Думаю, якщо наступного року показники не покращаться, то не тільки ми, а й багато інших організацій ставитимуть питання про відставку міського голови. Якщо керівництво міста провалить ситуацію у господарстві, то й керівництво партії «Батьківщина», якщо воно відповідальне перед виборцями, повинне буде якщо не виключити цих людей з партії, то, принаймні, добитись їх відставки, бо інакше це вдарить по самій партії і підірве її авторитет. Думаю, що і Юлія Тимошенко зацікавиться цим питанням, коли дійде до скандального рівня.

Повертаючись до питання діяльності «Антикримінального вибору», скажіть: чи в усіх областях у вас діють осередки, хто очолює організацію на столичному рівні?

На сьогодні не легалізована лише Івано-Франківська обласна організація. Та ми цим особливо не переймаємося. В нас немає формалізму, ми працюємо творчо, не «женемо» кількість членів організації. Оскільки західні регіони у промисловому плані у нас менш розвинені, аніж східні, то проблеми із законом виникають більше по ту сторону Дніпра. Природно, що більше уваги “Анти кримінальний вибір” надає Східній Україні, тим процесам, які мають кримінально-скандальний відтінок, скажімо, щодо того ж міського голови. Ми, однак, не є народною дружиною сприяння правоохоронним органам, тож досить часто висвітлюємо звичайні процеси життєдіяльності громади.

Політична складова нашої діяльності полягає в тому, що, наприклад, якщо міська чи обласна ради працюють неефективно, ми просто зобов’язані реагувати на це. Тому ми плідно працюємо із журналістами, багато з них перебувають у наших лавах. Ми збираємо та узагальнюємо інформацію з регіонів, розміщуємо її на нашому сайті «Укрінформбюро» та «Антикримінальний вибір». На цих сайтах ми розмістили цикл статей журналістів про автокатастрофу за участю мера Луцька, за що керівництво було нам дуже вдячне.

Нашу організацію на столичному рівні очолює Олег Новіков, котрий є помічником Юрія Луценка. Юрій Луценко є почесним членом організації, іноді присутній на наших нарадах у Києві.

За деякою інформацією, до вашої партії, можливо, приєднаються «нашоукраїнці» Микола Катеринчук та Юрій Єхануров. Очевидно, за ними теж стоять певні громадські організації, отже, нова партія створюватиметься не лише на основі «Антикримінального вибору». Оскільки ж правоохоронці не можуть перебувати на обліку в тих чи інших партіях, превалює версія, Що її очолить Микола Катеринчук.

Можливі різні варіанти. Наразі я нічого зі сказаного вами заперечити не можу. Найближчим своїм союзником ми вважаємо «Нашу Україну», то я впевнений, що усі здорові сили увіллються до новоствореної партії.

В разі створення нової партії вам доведеться певною мірою критикувати і своїх союзників – ту ж «Батьківщину» чи НСНУ, інакше виборець не побачить у вашому політичному проекті реальну альтернативу.

Абсолютно очевидно, що нова партія не буде таким собі політичним клоном чи політичним порятунком для Ющенка, рейтинг якого сьогодні не зашкалює за 4 відсотки. Народ розчарувався у цьому Президентові, адже він не здійснив його прагнення. Ми очікуємо, що до нас прийдуть здорові сили з «Нашої України» та інших партій. Але в цій партії однозначно не буде одіозних фігур – Порошенків, Мартиненків, Червоненків та ін. Ми маємо свого лідера і це буде партія нового типу, яка створюватиме міцну владу майбутнього…


ІА "Вголос": НОВИНИ