Звичайно, місцева поліція намагається упіймати злочинця: але, на жаль, досі немає жодного підозрюваного. Тож міська влада вирішила по-своєму взятися за справу і пообіцяла винагороду у 100 тисяч гривень. Ці гроші може отримати будь-хто за інформацію, яка допоможе «вийти» на слід серійного палія. Та ось минув понад тиждень з часу оголошення винагороди: 100 тисяч – не отримав ніхто. Серійний маніяк з Івано-Франківська ще досі на волі. Словом, пропозиція мерії досі в силі.

Усі подробиці про, як кажуть у місті, «невловимого ліфтового маніяка», «Вголосу» розповів перший заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко.

Правоохоронці Франківська зробили висновок, що підпал ліфтів – робота однієї людини – «ліфтового маніяка», як уже називають його містяни. Чому? 

Думаю, що так і є, адже спосіб підпалів усіх 17-ти ліфтів – абсолютно ідентичний. У жодному із цих випадків деталі ліфтів, які виготовлені із кольорових металів, не викрадали. У всіх випадках горіла ліфтова шахта, причому підпалювали її так, щоб збиток був завданий щонайбільший. Тому стало очевидним те, що цей «ліфтовий маніяк» добре обізнаний зі специфікою роботи ліфтів – і він діє один. Ну надто схожі ці злочини.

Ще один нюанс: маніяк діяв у денну пору доби. Головно у час, коли усі йдуть на роботу. На превелике щастя  – ніхто не постраждав. 

Коли зафіксували перший підпал?

Триває усе понад три місяці. Почалось усе 2-го вересня. Останній випадок ми зафіксували у неділю, 10-го грудня. Найбільше підпалів ми нарахували саме наприкінці вересня: лише за кілька днів тоді злочинець підпалив 9 ліфтів. До речі, усі ліфти, які обирає злочинець, перебувають у комунальній власності. Усі вони в робочому стані: експлуатуються від 25 до 35 років. У місті є багато значно старіших ліфтів. Щодо географії скоєння злочинів, то можна говорити, що маніяк орудує по усьому Івано-Франківську.

Відомо, що ви відновили уже частину ліфтів: скільки не це витратили грошей?

У середньому збитки, які завдає один підпал, а йдеться про пошкодження основи ліфта, становлять від 40 до 70 тисяч гривень. Зі 17-ти уже відновили 11 ліфтів. Витратили на ремонтні роботи майже півмільйона гривень.

Але справа тут навіть не у грошах. Специфіка ремонту ліфтів така, що на запчастини потрібно чекати кілька тижнів. Знову ж таки – дуже мало фахівців, які можуть якісно виконати ремонтні роботи. Тому виходить, що ліфт не працює до місяця часу. Це ж дискомфорт для людей: у багатоповерхівках живуть люди похилого віку, інваліди, мами з маленькими дітьми.

У кого виникла ідея фінансової винагороди?

Загалом це ідея міського голови Франківська. Він її озвучив вперше десь півтора місяця тому. Особі, що надасть корисну інформацію про злочинця, обіцяли 50 тисяч гривень. Це не допомогло. Тому мер оприлюднив нову пропозицію: міський голова подвоїв суму. Тож зараз винагорода становить 100 тисяч гривень.  

З якого джерела ці кошти надійдуть: бюджету, гроші благодійників, а може, це приватні кошти мера?

Кошти передбачено у межах Програми по боротьбі зі злочинністю, яка діє у нашому місті. Ці 100 тисяч могли отримати правоохоронні органи. Ну якщо не можуть правоохоронці упродовж трьох місяців дати ради злочинцю, то, може, люди допоможуть – нехай і за винагороду. А бюджету міста немає різниці кому платити. 

Ну і щодо коштів: як я уже говорив, ми витратили на ремонт ліфтів півмільйона. І це ще далеко не кінцева сума. І якщо ці 100 тисяч допоможуть упіймати злочинця, то це піде тільки нам на користь. 

Чи вже телефонували люди з «корисною», як ви казали, інформацією?

Так, телефонували. Але, на жаль, ця інформація не підтвердилась. Ми ж передали усе правоохоронцям – вони й здійснили перевірку. Один, так би мовити, інформатор навіть вимагав від нас гарантій: вимагав укласти з ним офіційну угоду про те, що він отримає кошти за його фактаж. Та його інформація також ніякої користі не дала.    

Тому ми закликаємо людей: звертайте увагу на підозрілих осіб, які «крутяться» біля ліфтів. Повідомляйте. Навіть у випадку, коли хтось каже, що виконує якісь ремонтні роботи.

То на якому етапі зараз перебуває розслідування, що кажуть правоохоронці?

Нічого нового. Як і раніше, підозрюють одну людину. І кажуть, що мають якесь орієнтування. Проте у інтересах слідства нічого не розголошують. Навіть нам…

Ангеліна Григоришин, «Вголос»  

ІА "Вголос": НОВИНИ