Виборчі штаби Віктора Януковича та Віктора Ющенка на Львівщині оприлюднили списки довірених осіб у Львівській області вищевказаних кандидатів на посаду президента. Як кажуть, короля грає його оточення (ганьба тому, хто подумає зле!), тобто для того щоб отримати статус довіреної особи кандидата в президенти таких поважних осіб як Ющенко і Янукович потрібно бути людиною впливовою та авторитетною.

Як нам видається, віднайти 12 авторитетних представників наукової, господарської та культурної еліти (по одному для кожного виборчого округу), які би захотіли ризикнути своїм статусом втрутившись у президентські перегони, було не так вже й просто.

Та все ж роботу зроблено і на даний момент ми вже можемо ознайомитися з наслідками пошуків осіб, які в часі передвиборної кампанії представлятимуть відповідно Віктора Федоровича та Віктора Андрійовича.

Подивившись на список довірених осіб Януковича можемо зауважити, що найбільш часто повторюваною посадою є директор (Ігор Білецький - голова правління ВАТ «Львівський завод комунального устаткування»; Ігор Сікорський - директор Рава-Руського шпало-просочувального заводу; Мирон Охабський - генеральний директор ТзОВ «Інтеграл»; Віктор Шайтан - генеральний директор державного підприємства «Львіввугілля»; Володимир Цегенько - головний лісничий Старосамбірського лісо-мисливського господарства; Дмитро Мельник - директор Львівської філії ВАТ «Укртелеком»), що може свідчити як про те, що прихильники теперішнього прем’єра роблять ставку на керівників великих підприємств, технократів і прагматиків, так і про те, що керівників підприємств, особливо державних чи напівдержав них, просто легше „нагнути” і примусити робити те, що вигідно „прємьєрові”. Придивившись уважніше, ми також можемо помітити, що серед довірених осіб є кілька людей, яких якось не личить називати випадковими, та все ж. Невже директор Буського районного будинку культури чи голова Городоцької регіональної організації „Партії Регіонів” є настільки впливовими і авторитетними постатями в межах своїх виборчих округів? І хіба керівник гурту „Соколи” є такою вже знаковою постаттю?

Так само часто як у списку довірених осіб Януковича трапляються директори підприємств, у списку довірених осіб Ющенка можна зустріти депутатів облради (ми нарахували п’ятьох). Депутати облради – це золотий фонд „нашоукраїнців”, випробуваний у боротьбі і з податковою, і з прокуратурою та адміністрацією. До числа „стійких бійців”, яким уже нічого втрачати, можна віднести також Іващишина та Рущишина, які також мають чималий досвід долання різноманітних проблем створених тією ж таки податковою.

Ще одне логічне запитання, якого не можемо оминути при розгляді списку довірених осіб Віктора Ющенка, це чому в цьому переліку немає жодного з депутатів-мажоритарників, які на парламентських виборах 2002 року отримали перемогу майже по всіх Львівських виборчих округах. Щодо причин прийняття такого рішення ми поки що бачимо дві гіпотези, одна з яких, - Віктор Ющенко не хоче перебирати на себе зобов’язаня, які щедро роздавалися виборцям у 2002 році, і друга – діаметрально протилежна – Ющенко не хотів би своїм авторитетом посилювати політичні позиції тих таки депутатів і цим сам спровокувати їхній подальше просування по політичній драбині за рахунок свого авторитету.

ІА "Вголос": НОВИНИ