До кредитування житла в Україні вже давно ставляться неоднозначно. Особливо це стосується державного пільгового кредитування будівництва молодіжного та доступного житла. Львівська область поряд із Миколаївською та Луганською є одним із лідерів у реалізації програми молодіжного кредитування та програми доступного житла. Це ті області, які передбачили найбільше коштів на молодіжне кредитування в місцевих бюджетах. Щоправда, наразі принаймні на Львівщині жодного будинку в рамках цих програм не збудовано, а минулого року в Україні держава не дала жодної копійки на фінансування подібних програм. Про сьогоднішній стан і перспективи молодіжного будівництва «Пошті» розповів Леонід Рисухін, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.

Цього тижня Ви з робочим візитом відвідали Львів. Яка була мета Вашого візиту?

Оскільки програма молодіжного кредитування з 2010 року є складовою програми забезпечення громадян доступним житлом, фонду доручено реалізовувати обидві. За результатами зустрічі з керівництвом облдержадміністрації ми підписали меморандум про взаєморозуміння і взаємні дії в реалізації програми доступного житла. Зокрема, ми розглядаємо можливість будівництва шести таких об’єктів на Львівщині. Місцеві органи самоврядування подадуть список осіб, що претендують на 30-відсоткову субсидію при отриманні квартир у цих будинках. Головне, щоб ці черговики мали 70% власних коштів. Звичайно, це доволі велика сума, але і державна підтримка теж не мала.

Яка ситуація з реалізацією програм доступного житла і молодіжного кредитування в Україні загалом?

За останні п’ять років увага до проблеми забезпечення молоді житлом з боку держави поступово знижувалась. І якщо 2004 року на реалізацію цієї програми виділили рекордну суму – близько 120 млн грн, то 2009-го – жодної копійки. Цього року нам вдалося частково відновити фінансування програми. Ми очікуємо, що з держбюджету виділять на це 70 млн грн. Зрозуміло, це дуже мала цифра, враховуючи масштаби всієї держави, але це добрий сигнал. Ми запропонували уряду наступного року збільшити суму до 200 млн грн. Також ми залучаємо інші механізми фінансування. Наприклад, пропонуємо випустити облігації під державну гарантію приблизно на 500 млн грн. Є інвестори, яким цікаві такі облігації. Звичайно, це не пільгові кредити під 3%, але сподіваємось, що відсоток у таких кредитах не перевищуватиме 11-12% річних.

Ще одну схему ми відпрацювали в Запорізькій області. Ми виділили на добудову незавершеного будинку 20 кредитів за рахунок державного бюджету, і стільки ж надав Запорізький залізнорудний комбінат. Таким чином він допоміг добудувати будинок для своїх працівників. Підприємство надало кошти нам, ми надали їх у кредит громадянам. Відповідно, власники квартир повертають кредит нам, а ми – комбінату. Це реальна схема залучення приватних коштів. Щоправда, її особливість у тому, що керівництво підприємства самостійно визначало, кому конкретно надавати кредит.

Скільки загалом коштів на кредитування видано фондом протягом дії програми молодіжного кредитування?

За цей час молодим сім’ям в Україні надали кредитів на 750 млн грн. Окрім цього, з 2003-го до 2008 року діяла програма часткової компенсації ставки комерційних банків при купівлі квартир молодими сім’ями. Однак зараз ця програма призупинена, оскільки створює велике мультиплікаційне навантаження на державний бюджет. Адже постійно зростають суми, які потрібно відшкодовувати. Виділяють гроші на відшкодування лише тим людям, які встигли укласти договори під час дії програми. Цього року на це виділили 117 млн грн.

Яким критеріям має відповідати молода сім’я, щоб отримати пільговий кредит від фонду?

Один із членів сім’ї має бути не старший 35 років. Окрім цього, вони мають довести, що потребують покращення житлових умов та перебувати у відповідній черзі, яку формує орган місцевого самоврядування. Сім’я повинна також довести спроможність повернути кредит. Це три основні умови. Решту інформації можна дізнатись у регіональному управлінні фонду.

На який термін фонд надає кредит і під яку річну відсоткову ставку?

Пільгове кредитування надається на 30 років під 3% річних. При цьому держава передбачила дуже великі пільги. Якщо в сім’ї є одна дитина, відсоткова ставка не сплачується. Якщо дві дитини, держава відшкодовує 25% вартості квартири, а якщо три і більше – половину.

Чи виникали проблеми з наданням кредитів, а також із частковим відшкодуванням відсоткової ставки в комерційних банках?

Торік коштів на програму молодіжного кредитування не виділили взагалі. Було профінансовано близько 50 млн грн за рахунок місцевих бюджетів, але це дрібниця в розрізі країни, оскільки обсяг одного кредиту в середньому становить 300-350 тис грн. Щодо програми часткової компенсації молодим сім’ям відсотків за кредити в комерційних банках, у травні і червні цього року ми відчували дуже велику напругу. Адже торік держава недофінансувала за цією програмою 64 млн грн, а держбюджет 2010 рік прийняли лише у квітні. Тобто 10 місяців компенсація не проводилась взагалі! І лише з липня цього року нам вдалося відновити дію цієї програми та увійти в графік поточних платежів. Щодо заборгованості, яка залишилась, ми пропонуємо Мінфіну закласти на це гроші в бюджеті 2011 року.

Що потрібно зробити місцевим радам, щоб максимально сприяти програмі молодіжного будівництву?

Кошти державного бюджету розподіляються за принципом участі місцевих органів влади у цьому процесі. Враховуємо два критерії: надання земельної ділянки для будівництва без аукціону і без нарахувань до місцевих бюджетів, а також виділення коштів на місцевому рівні.

Як економічна криза вплинула на видачу молодіжних кредитів і скільки сімей торік їх отримали?

Минулого року, попри недофінансування з Держбюджету, близько ста сімей таки отримали кредити за рахунок коштів, виділених місцевими бюджетами. Цього року, на жаль, їх теж не багато, адже 70 млн грн, закладених у держбюджеті, це крапля в морі. На обліку в нас у кожній області 500-600 сімей, які потребують житла. Загалом за час дії програми кредит отримали 28 тис. сімей, з яких 11 тисяч – часткову компенсацію відсотків у комерційних банках.

На скільки подешевшало житло під час кризи і чи зменшилось зацікавлення у кредитуванні з боку молодих сімей?

Житло подешевшало з розрахунку доларової ціни, натомість гривнева ціна залишилась на докризовому рівні. А щодо зацікавлення кредитами, то це хвилеподібний процес. Як тільки ми починаємо активно працювати, збільшується кількість охочих узяти кредит.

Скільки потрібно коштів, щоб програма працювала у повну силу?

Дуже багато людей хочуть мати власне житло. Загалом в Україні на черзі є близько 1,2 млн сімей. Я хотів би, щоб наступного року фонд видав щонайменше тисячу кредитів. Враховуючи, що один кредит – це 300 тис грн, то в держбюджеті потрібно передбачити приблизно 300 млн грн.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ