У розмові, зокрема, йдеться про те, що Злочевський передав 10 мільйонів доларів і готовий надалі ділитися прибутками. В Адміністрації Президента ці записи назвали «фейком». Однак сам Онищенко в інтерв'ю українським ЗМІ заявив, що оприлюднена інформація – це «лише ягідки».

Чи розслідуватимуть в Україні скандал із «плівками Онищенка»? Як вони можуть вплинути на хід президентської і парламентської передвиборчої кампанії?

Про це кореспондент «Вголосу» розмовляв з директором соціологічної служби «Український барометр» Віктором Небоженком, а також політекспертами Ярославом Макітрою, Тарасом Загороднім та Олександром Солоньком.

В Адміністрації Президента відмовляються коментувати «плівки Онищенка». На вашу думку, чому?

Ярослав Макітра:

 

Тут все залежить від того, якою буде інформаційна підтримка всього цього процесу, яку лінію для захисту обере влада. З боку Онищенка йде розтягування компромату в часі, продукування інформаційних ходів. Бо вже зрозуміло, що в Онищенка є велика кількість компромату – і він дозволяє собі грати в довгу гру, викидаючи інформацію тоді, коли йому вигідно. Так триватиме до виборів.

Щодо позиції влади, то тут є три варіанти розвитку подій. Перший – усе заперечувати, другий – почати розслідування цієї теми. Тобто відкрити кримінальну справу на Онищенка ще й за наклеп. Третій – це мовчання. Поки влада обрала останній варіант.

Олександр Солонько:

Аналогічні речі в сучасній історії України вже траплялися. У Верховній Раді Олександр Мороз свого часу представив «плівки Мельниченка». Але ніхто з фігурантів цих записів не був притягнений до відповідальності. Тобто для правлячого класу в Україні такі скандали не тягнуть ні політичної, ні кримінальної відповідальності. Те саме буде і зараз, коли ми бачимо історію із «плівками Онищенка».

Справжність чи несправжність цих «плівок» має довести експертиза. Якщо ми відштовхуємось від того, що це справді була розмова Порошенка і Онищенка, й мова йшла про те, щоб допомагати Злочевському, то не варто забувати, що навіть українські міністри зі Злочевським свого часу зустрічались в Монако. Були опубліковані фото, а компанія Злочевського зараз успішно працює в Україні.

Дивною у цій ситуації є поведінка оточення Президента, яке просто відмовчуються. На мій погляд, Президент має доводити неправдивість цих заяв в суді.

Віктор Небоженко:

Обговорюючи цю тему, часто акцентують увагу на тому, що Онищенко – це корупціонер. Постать Онищенка тут ні до чого. Важлива інформація не про нього, а про те, що він може розповісти про українську владу. Ось, наприклад, у США порноактриса погрожує розповісти про свої стосунки з президентом Трампом. Але ніхто не обговорює те, чим конкретно вона займалася, бо важлива сама інформація, якою вона володіє.

І те ж – тут. Справа не в Онищенку, він теж корупціонер, це всім відомо. Справа у тому, що він розповів.

«Це цифровий запис – і його справжність дуже важко довести»

Яка ймовірність того, що в Україні по-справжньому розслідуватимуть скандал із «плівками Онищенка»?

 

Тарас Загородній:

 

На мою думку, розслідування «плівок Онищенка» не буде. НАБУ це не розслідуватиме, вони знайдуть велику кількість відмовок, щоб цим не займатися, бо головне під час слідства – не вийти на самих себе. Адже справу проти Злочевського закривали НАБУ і САП. А тому ця справа, швидше за все, нічим не закінчиться.

Крім того, ми повинні розуміти, що це цифровий запис – і його справжність дуже важко довести, його  складно ідентифікувати. Наприклад, якщо ведуться ті чи інші слідчі дії, то правоохоронці вішають спеціальний жучок з мікрофоном і записують на аналоговий носій, тобто плівку. Це відбувається, тому що аналоговий запис важко підробити. І суд найчастіше бере до уваги саме такі записи, бо там простіше довести автентичність. Тому, чи погодиться суд брати у якості доказів «плівки Онищенка», – важко спрогнозувати.

І ще: якщо говорити про можливі слідчі дії, то опитати і Порошенка, і Онищенка фактично неможливо. Бо Онищенко і досі залишається недоторканним депутатом, та й Президент теж має імунітет.

Олександр Солонько:

Якщо Онищенко передасть свої записи у НАБУ, то тоді суспільство має тиснути на цей орган. Почнеться розслідування, можливо, навіть успішне. А от далі – суд, і всі ми знаємо, як там можна добитись бажаного рішення.

 «У США «плівки Онищенка» використовуватимуть для тиску на сьогоднішню політичну еліту України»

Коли Олександра Онищенка в Україні звинуватили у корупції, він втік у Великобританію, де його не арештували. Була інформація, що він співпрацює із американським ФБР. Для чого це нашим західним партнерам?

Тарас Загородній:

Ймовірно, Онищенко пішов на угоду з американським слідством. У такому випадку для теперішньої української влади це означатиме серйозну загрозу. Адже американці «плівки Онищенка» використовуватимуть для тиску на сьогоднішню політичну еліту України. Це робитиметься для того, щоб вони припинили нарешті стільки красти. Тобто, щоб крали вже хоча б з прибутків, а не видатків, і не 60%, а хоча б 20%. А тому, якщо дійсно Онищенко пішов на співпрацю із США, то це дуже погано для владної верхівки.

Ярослав Макітра:

Онищенко надав свої свідчення ФБР – і колишній прокурор США, обвинувачувач Павла Лазаренка Марта Борщ, є його адвокатом. Це свідчить про те, що в Онищенка є зв'язки із західними країнами, а також що США та Британії таки потрібні ці записи. Якби нардеп-утікач не співпрацював із західним слідством, він жив би не у Британії, а, наприклад, у Росії. Також Онищенко без погодження із США навряд чи щось оприлюднював би. Тому, імовірно, саме перед виборами цей компромат від Онищенка активно поширюватимуть західні ЗМІ.

На кого і на що ці записи можуть вплинути?
 

Ярослав Макітра:

«Плівки Онищенка», якщо вони справді не фейк, вплинуть на результат президентських виборів. Не багато і не мало.

Віктор Небоженко:

У будь-який момент перед стартом президентської кампанії Сполучені Штати Америки на основі «плівок Онищенка» можуть відкрити кримінальну справу проти нашої владної верхівки.  Все це серйозно позначиться на результатах виборів.

«Особиста характеристика Онищенка неважлива»

Депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко заявив, що у розпорядженні сайту «Митротворець»  є компромат на Олександра Онищенка – нібито його розмови з представником країни-окупанта. Як це розцінювати?

Ярослав Макітра:

Онищенко не претендує на роль морального авторитета і навіть так себе не позиціонує. Вага заяви Антона Геращенка про нібито якісь домовленості Онищенка з представником країни-окупанта залежатиме від того, про що там йшлося.

Заяви Геращенка слід трактувати так: йде підрив довіри до джерела інформації, тобто Онищенка. Мовляв, яка різниця, про які зловживання влади говорить нардеп, якщо це «рука Кремля».

Але у США для правосуддя і встановлення істини немає значення, хто дає свідчення. Усе американське правосуддя побудоване на тому, що особі, яка є співучасником злочину і  готова свідчити, потрібно надати гарантії щодо пом'якшення покарання. Це дає їм змогу боротися з корупційними схемами. А тому дискутувати про постать Онищенка – недоцільно. Поза сумнівом, це негативний персонаж і корупціонер. Але якщо він дійсно володіє важливими для слідства фактами, то його особиста характеристика тут неважлива.

Віктор Небоженко:

Те, чим «Миротворець» погрожує Онищенку, – це не страшно. Справа в тім, що і Президент у нас спілкується з представниками країни-агресора. Але ми ж за це його не засуджуємо. Більше того, план легалізації сепаратистських «республік», який у нас називають Мінськими домовленостями, розроблений у Москві та погоджений українською владою. Але ми ж за це не оголосили Порошенку імпічмент. Ці записи «Миротворця» – це спроба дискредитувати Онищенка. І це правильно з погляду політики. Але ми знаємо, хто такий Онищенко. Мова йде не про його постать.

«На «плівках Онищенка» можуть засвітитися ще багато політиків»

На останніх записах, які опублікував Онищенко, згадувались імена, ймовірно, Тимошенко та Кононенка. На ваш погляд, на кого із українського політикуму в депутата-втікача ще може бути компромат?

Тарас Загородній:

На цих плівках дійсно могла згадуватись Юлія Тимошенко, але це ще нічого не означає. Там просто йшлось про зустріч, а це не кримінальний злочин. Але якщо Онищенко дійсно записував усе, що відбувалося в Адміністрації Президента, то, я думаю, ми ще багато чого почуємо напередодні виборів.

Олександр Солонько:

На «плівках Онищенка» можуть засвітитися ще багато політиків. Варто пам'ятати, що Онищенко займався газовими схемами, а тому, очевидно, що якраз на його записах випливатимуть прізвища тих людей, які мають стосунок до цієї газової галузі та тарифоутворення у ній.

Віктор Небоженко:

Онищенко, якщо він все записував, може мати компромат на все оточення чинного Президента: на Турчинова, на Тимошенко, на Луценка та інших. Раніше в українській політиці Олександр Онищенко був дуже активною людиною. Він сам заявляв, що був ледь не правою рукою Петра Порошенка. Спілкувався він з багатьма. А тому далі буде дуже цікаво.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ