Отож, чемпіон світу за версією WBC в першій напівсередній вазі українець Віктор Постол (28-0, 12 КО) проведе об'єднувальний бій з володарем пояса WBO Теренсом Кроуфордом (27-0, 19 КО). Бій відбудеться на відомій арені «MGM Grand» в Лас-Вегасі і буде показаний по телемережі HBO PPV.

Постол став чемпіоном світу на початку жовтня 2015 року. Українець здобув титул чемпіона, нокаутувавши у десятому раунді аргетинця Лукаса Мартіна Матіссе. Його перемога була сенсацією не лише для американців, а й для українських фахівців. До цього бою Віктора Постола не вважали майбутнім чемпіоном навіть на Батьківщині. За цей бій Постол отримав 90 тисяч американських доларів. Цю суму було прописано в контракті на бій. У свою кишеню українець поклав менше ніж половину. 30% від 90 тисяч Постол відразу сплатив податків, ще стільки ж мав заплатити своїм менеджерам. Додайте ще затрати на підготовку і в підсумку залишається не так уже й багато коштів. Для прикладу, Матіссе за поразку від Постола отримав 500 тисяч доларів.

За бій проти Теренса Кроуфорда Постол отримає найбільший гонорар у своїй кар’єрі. За інформацією «Вголосу», заробіток українця може скласти 500-550 тисяч доларів, а його суперник більше мільйона. Крім того, обоє отримають відсоток від продажів права подивитися бій на живо. В Америці рішення промоутера Постола і Кроуфорда – Боба Арума показати цей бій в телемережі HBO PPV називають авантюрою. Річ у тім, ща Теренс є маловідомим боксером в США, а наш земляк є ще менш помітною фігурою. Для того, щоби переглянути в онлайн-режимі протистояння цих боксерів американці повинні заплатити 50 доларів. Наступного дня цей бій у повторі можна переглянути безкоштовно. Як стверджують тамтешні оглядачі, американці не будуть платити за цей поєдинок, а відтак, Постол не суттєво на цьому заробить.

У порівняні із американцями, не великі гроші у професіоналах заробляє вундеркінд боксу Василь Ломаченко. За перемогу в титульному бою за версією WBO над Гері Расселом він мав отримати 630 тисяч доларів. Однак у підсумку Ломаченку вручили трохи більше від половини обіцяної суми. Якщо бути точним, Василь збагатився на 370 тисяч доларів.

У листопаді 2015 року українець бився з Ромуло Коасичо. Ломаченко за цей бій «брудними» заробив 750 тисяч доларів, а його суперник – майже у 22 рази менше – лише 35 тисяч. 11 червня на легендарній нью-йоркській арені «Медісон Сквер-Гарден» Ломаченко побив пуерториканця Романа Мартінеса. На кону стояв пояс чемпіона світу WBO в молодшій легкій вазі, який володів Мартінес. Гонорар українця був на такому ж рівні, як і за попередні бої.

Олександр Усик є одним із найвідоміших українських боксерів. За кількістю фанатів з ним може посперечатися хіба що Володимир Кличко. Тому на безбідне життя Усик заробляє не лише в ринзі. У нього є хороші рекламні контракти, які щомісяця приносять йому чималі гроші. Це одна з причин, чому Олександр почав кар’єру у професіональному боксі в Україні, а не в Америці. Зрештою, тут і промоутеру простіше заплатити Усику більший гонорар, аніж він отримав би в США. На бої Олександра дуже добре продають квитки, а на його ім’я добре реагують рекламодавці. На відміну від США, де гонорари боксерів є публічною інформацією, у Європі такої практики немає, а в Україні тим паче. За інформацією «Вголосу», Олександр Усик за бій отримує 20-40 тисяч американських доларів.

Наступним поєдинком Олександра Усика має стати бій за титул чемпіона світу за версією WBO проти поляка Кшиштофа Гловацкіа у Гданську. За цей бій, Усик отримає свій найбільший  гонорар. Точної інформації стосовно його розміру не має, але зважаючи на те, що цей бій не викликав інтересу в Америці, Олександр заробить не більше 200 тисяч.         

Володимир Кличко є найуспішнішим у фінансовому плані українським спортсменом. Гонорар Володимира за бій з британцем Тайсоном Ф'юрі в листопаді 2015-го становив близько 22,5 мільйона доларів. Гонорар його суперника – 7,5 мільйона. Тоді Кличко програв усі свої титули. Матч-реванш відбудеться наприкінці року. Зважаючи на те, що Кличко в цьому поєдинку буде претендентом, левову частку призового фонду забере Ф’юрі. Тож навряд чи загальний заробіток українця перевищуватиме 10 мільйонів доларів.  

Узагалі, найбільший у кар’єрі гонорар Володимир Кличко отримав за перемогу восени 2013 року в Москві над росіянином Олександром Повєткіним. Він тоді заробив майже 17,5 мільйона доларів, а росіянин – 5,8 млн. До того рекордний заробіток Кличко-молодший отримав за об'єднувальний бій проти британця Девіда Хея (збори з поєдинку становили близько 25 млн дол., їх було поділено між командами Кличка та Хея навпіл).

Ми згадали боксерів, які опинилися на горі рейтингів провідних організацій. Їх не так уже і багато. А ось тих, для кого бокс – це не вдоволення амбіцій, а звичайна робота чи радше підробіток, ціла армія. Працюючи охоронцем чи тренером у якомусь фітнес-клубі, спортсмен може стати суперником в якомусь із шоу. За двобій такому боксеру платять від ста доларів за раунд. Якщо поєдинок 6- чи 8-раундовий, то платня може трішки зрости. В Америці боксери такого класу отримують 300-500 доларів за раунд. Середня зарплатня в США становить близько 4000 тисяч доларів, тож виходить, що початківці чи неперспективні боксери отримують за бій менше, ніж середня зарплата в країні. У нас, як бачимо, ситуація протилежна.    

 

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ